5 moduri de a face invatarea distractiva pentru copii

/ / Modificat: 2021-10-25
5 moduri de a face invatarea distractiva pentru copii

Ca si pedagog, am avut parte de multe experiente cu copiii, stagii de formare in psihologia educatiei, psihologia copilului si cursuri pentru dezvoltarea competentelor psihopedagogice. Astazi am sa impartasesc cu tine, cititorule, cateva trucuri pe care le-am invatat in formarea mea.

Strategiile didactice sunt in schimbare fata de momentul cand tu treceai prin invatamantul obligatoriu deoarece s-a observat ca metodele vechi nu numai ca nu mai sunt de actualitate, ci nu au facut bine niciodata. iti amintesti cand urma ora de limba si literatura romana si toti elevii tremurau in banca de frica? Sau cand un coleg mai timid era umilit in fata tablei pentru ca isi pierdea cumpatul? Exact, astfel de strategii pedagogice fac din scoala un spatiu al terorii si al fricii; implicit este faptul ca cei mici incep sa dispretuiasca tot ceea ce este legat de scoala. Maria Montessori spunea ca „Daca un copil este incurajat, invata sa aiba incredere in fortele proprii” pe cand „un copil care este criticat frecvent invata sa ii judece pe altii”. Sistemul educational precedent a creat adulti anxiosi, care nu isi pot asuma responsabilitati si care inevitabil isi desconsidera aproapele si nu pot lucra in echipa pentru un scop comun.

Metoda pedagogica astazi se schimba multumita modelului Mariei Montessori. Ea crede ca un copil va excela daca are un mediu prielnic, prietenos si linistit in jurul lui. Ea nu crede in „critica constructiva”, ci doar in incurajari. Mantra pedagogilor de astazi este „Educatia nu trebuie sa fie dresaj”. Asadar nu numai ca un copil nu trebuie sa invete de frica, ci trebuie sa invete prin intermediul jocului si al placerii, deoarece acestea sunt lentilele cu care el vede lumea, o intelege si o interiorizeaza. Din punct de vedere neurologic, copilul nu poseda o minte complet „finisata”. Neocortexul care se ocupa de gandirea matura se dezvolta complet la varsta de 21-25 de ani. Nu ii poti cere unui copil sa faca ceva pentru ca „trebuie”, deoarece el nu poate pune in balans relatiile cauza-efect. Noua profesorii obisnuiau sa ne spuna ca „nu veti ajunge nimic cand veti fi mari”, acest lucru nu functioneaza ca o pastila de motivatie pentru copil. Punandu-i-se o eticheta de genul, copilul isi va pierde increderea in sine si nu va mai incerca.

Avand in vedere aceste aspecte toxice ale educatiei-dresaj, sa vedem cum il putem determina pe copilul nostru ca se bucure de procesul de invatare.

5 metode de a face educatia distractiva

 1. Trebuie sa ii oferi celui mic materiale de invatare destinate varstei lui

Copiii sunt firi foarte vizuale si invata mai bine prin intermediul imaginilor. E foarte important sa ii oferi celui mic carti pentru copii specifice varstei lui, intrucat acestea sunt realizate cu imagini si culori captivante. Este foarte usor pentru copil sa se „piarda” in lecturarea unei carti frumos concepute. Cartile pentru copii contin ilustratii asemanatoare cu desenele animate, ceea ce il determina pe copil sa gaseasca un element familiar in acestea si totodata, placerea.

Am descoperit o gama foarte diversificata de carti pentru copii la libraria Antic ExLibris. Apreciez selectia lor de carti pentru copii deoarece contine: carti de literatura pentru copii, carti de activitati si de colorat si enciclopedii pentru copii. Un punct bonus il reprezinta si faptul ca ei comercializeaza aproape exclusiv carti in limba engleza, ceea ce ajuta copii sa invete in plus si o limba de circulatie mondiala.

Cronologica

2. Ofera copilului tau un balans sanatos invatare-joaca

Stim deja ca cei mici au nevoie de multa, multa joaca in viata lor. Data viitoare cand cel mic pare neinteresat de teme, aminteste-ti ca acestea nu il stimuleaza, ca acestea nu sunt interactive. Tu poti sa il ajuti sa gaseasca ceva distractiv in felul in care isi realizeaza temele. Cercetatorii in psihopedagogie militeaza pentru invatarea prin intermediul jocului si al placerii.

3. Creeaza pentru cel mic un grup de invatare

Chiar si temele pentru scoala pot fi distractive daca cei mici invata si lucreaza impreuna. Creeaza un grup de invatare afterschool in care sa chemi mai multi colegi pentru a lucra impreuna pe ceea ce se da la scoala. Stimuleaza grupul prin jocuri de rol si mici premii sub forma unor gustari dulci. Copiii vor invata, vor socializa si se vor juca impreuna.

4.  Hraneste-i pasiunea

Daca descoperi ca puiul tau este pasionat de ceva, oricat de banal ar putea sa iti para, cumpara-i o carte cu informatii despre acel lucru care il anima. Puteti gasi enciclopedii intregi despre cele mai derizorii lucruri: insecte, pietre, papusi si trenulete. incurajeaza-l sa ia o carte care ii place la scoala si sa impartaseasca cu colegii lui toate informatiile interesante pe care le-a acumulat. Copiii sunt foarte impresionabili de cartile cu imagini frumoase si descrieri neobisnuite!

5. Transforma-i antipatiile in curiozitati

Am auzit cu totii de „matematica distractiva” si nici noi nu am fost prea convinsi. Multi copii au o antipatie pentru materia matematica. Acest lucru este in mare masura datorat profesorilor de matematica ce nu pot fi empatici cu stadiul in viata la care se gaseste copilul in acel punct. Matematica este o disciplina abstracta pe care copiii nu o prea inteleg, deoarece neocortextul lor nu este inca suficient de dezvoltat.

Ce poti face: Cumpara-i copilului tau carti de matematica distractiva. Unele special adaptate pentru copii, foarte vizuale, cu imagini mari si frumoase si cu exercitii interactive. Cartile de matematica distractiva recomandate de profesorii de la scoala contin atat de mult scris si exercitii pe o singura pagina, incat par din start inabordabile!

Adauga acestei initiative si sfatul de la punctul 4 si trimite-l pe cel mic la scoala cu o astfel de carte frumos ilustrata si vei vedea ca in scurt timp toti copiii vor vrea sa o buchiseasca si vor face concursuri intre ei. Poate si profesorul va intelege ca trebuie sa isi schimbe maniera de predare si exigentele nesanatoase!

First Maths Glossary

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Invatare copii Distractie copii

Articole recomandate

Citeste si despre