Jucariile care pun in pericol viata copiilor, confiscate de OPC


Pistoale cu bile de plastic care gauresc pana la patru foi de hartie suprapuse, mitraliere cu baioneta ce poate strapunge pielea si zornaitoare  pentru sugari cu bile de rulment.

Aceste asa-zise jucarii se gasesc aproape in fiecare raft. Piata de profil din Romania a fost invadata de produse contrafacute si la fiecare raid al inspectorilor de la Protectia Consumatorilor sunt confiscate mii de cadouri care pun in pericol viata copiilor. De altfel, in tara exista un singur laborator autorizat in care se testeaza jucariile care ajung in magazine. In fiecare an, in perioada Craciunului, specialistii primesc saci intregi cu marfa confiscata de pe rafturile de cadouri.


Testul de flexibilitate se aplica doar acelor parti de care poate sa traga copilul.

Antena este montata intre doua rotite, care incep sa se invarteasca cand la dreapta, cand la stranga de cate zece ori. Nu se rupe. Jucaria a trecut toate probele, iar acum poate fi scoasa la vanzare. Nu acelasi lucru se intampla insa cu cateva zornaitoare pentru sugari.

Gantera rupe in doua o jucarie, din care sar bilele de rulment puse acolo pentru zgomot. Daca un copil ar fi stricat jucaria, ar fi inghitit si bilele. Cu o saptamana inainte de Craciun, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor a controlat peste 50.000 de jucarii, in valoare de peste trei miliarde de lei. 15 firme au primit sanctiuni pentru ca produsele pe care le comercializau puneau in pericol siguranta copiilor.

In jur de 3.400 de jucarii au fost oprite temporar de la comercializare, iar alte 600 au fost scoase definitiv de pe rafturi. Orice jucarie care intra pe piata trebuie sa aiba marcaje specifice, cel mai clar fiind marca "CE", respectiv marcajul european de conformitate. Cele mai multe jucarii care se gasesc pe piata vin din China, iar marcajele pe care le poarta ii pot induce in eroare pe parinti.

(Valentin Popescu)

Citeste tot articolul in: Adevarul

20 Decembrie 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul