11 lucruri pe care copilul ar trebui sa le stie inainte de gradinita

/ / Modificat: 2017-08-31
11 lucruri pe care copilul ar trebui sa le stie inainte de gradinita

Copilul dobandeste cele mai multe abilitati si deprinderi abia in timpul gradinitei, insa exista aptitudini pe care cel mic trebuie sa le stapaneasca foarte bine inainte a intra la gradi, pentru a se putea integra perfect in acest mediu si a se dezvolta armonios. Iata care este ghiozdanul de deprinderi si lucruri pe care copilul trebuie sa il poarte inainte de a face primul pas in gradinita!

Tu esti primul mentor al copilului, in toti pasii pe care-i face in dezvoltarea si cresterea sa, cel putin de la nastere si pana la varsta intrarii la gradinita, cand predai o mare parte din atributii educatoarei lui.

Insa de la varsta prescolara, cand intra la gradinita, incepe educatia copilului si pregatirea pentru maturitate. Pentru a avea un parcurs lin in anii de gradinita si a se adapta printre ceilalti copii, micutul tau trebuie sa stapaneasca cateva abilitati importante inainte de gradi, care revin in sarcina ta!

Sa manance singur

Mancatul independent trebuie sa prinda radacini in dezvoltarea lui dupa varsta de 1 an, cand renunta la biberon, incepe sa bea cu propria canuta si devine interesat de modul in care functioneaza lingurita, atunci cand il hranesti.

La varsta la care incepe sa mearga la gradinita, ar trebui sa fie apt sa manance singur din farfurie, fara ajutor, si sa foloseasca corespunzator tacamurile (cel putin lingurita si furculita).

Sa foloseasca olita

Desi este prea mic pentru a utiliza singur toaleta, nu acelasi lucru se poate spune si despre olita. Pe la varsta de 3 ani, copilul este apt sa foloseaca corect olita si sa ceara sa mearga la baie, atunci cand simte nevoia.

Desi multi copii inca se mai scapa pe ei la aceasta varsta, este important ca aceste accidente sa fie izolate. La unele gradinite, renuntarea la scutece si folosirea olitei sunt criterii obligatorii pentru inscriere.

Sa tina corect creionul in mana si sa scrie cateva litere

Desi abilitatea de a tine corect instrumentul de scris in mana se perfectioneaza abia la varsta de 4-5 ani, in momentul inscrierii la gradinita, copilul ar trebui sa aiba capacitatea de a tine cat de cat instrumentul de scris in mana si de a desena. Multi copii reusesc chiar sa-si scrie propriul nume, inainte de a intra la gradinita.

Sa numere cel putin pana la 10

Multi parinti nu asteapta gradinita sau scoala pentru a-si invata copilul cateva notiuni elementare de scris, citit sau numarat. Nici tu nu ar trebui sa astepti sa invete aceste notiuni abia la gradinita.

Pana atunci, invata-l sa numere macar pana la 10 si sa recunoasca cifrele atunci cand le vede in poze sau imagini. Poti exersa cu el aceste abilitati in timpul jocurilor, pentru a face invatatul mai distractiv si interesant pentru el.

Sa stie cum se folosesc cartile

Poate ca nu stie inca sa citeasca si nimeni nu are pretentia ca la 2-3 ani sa o faca, insa nu inseamna ca cel mic nu poate invata si afla cum se foloseste o carte: care sunt copertile, cum se deschide, cum se dau paginile. La varsta intrarii la gradinita, are abilitatile motrice fine destul de dezvoltate pentru a-si folosi manutele si degetele la deschiderea si manipularea corecta a unei carti.

Sa retina informatii esentiale despre el si poezii

Memoria copilului trebuie "antrenata" inca din perioada de bebelus, cu jocuri si activitati adecvate varstei. Pe masura ce se dezvolta intelectual si cognitiv, capacitatea de memorare trebuie stimulata constant, pentru ca la varsta prescolara sa fie apt sa retina poezioare scurte, versuri ale melodiilor, dar si informatii cu caracter personal: nume si prenume, varsta sau adresa de acasa.

Sa asculte cu atentie si concentrare

Pana la varsta la care intra la gradinita, disciplina copilului trebuie sa se concentreze si pe deprinderea abilitatii de a asculta cu atentie si de a-si astepta randul, in timpul unei conversatii. Este important sa lucrezi cu copilul atat pe plan intelectual, pentru a-i stimula cat mai mult capacitatea de atentie si concentrare, cat si pe cel comportamental, pentru a deprinde bunele maniere de baza, de care are nevoie la gradi.

Sa se joace in grup si sa imparta jucarii cu alti copii

Abilitatea copilului de a imparti lucruri cu alti copii sau de a se juca si coopera cu ei tine de dezvoltarea sociala a celui mic. Inca de la varste mici, trebuie expus la grupuri mari de oameni, iar pe masura ce creste si se dezvolta, implicat in jocuri de grup.

Doar prin interactiunea directa cu alti copii, cel mic reuseste sa deprinda principalele abilitati sociale de care are nevoie pentru a se purta corespunzator la gradinita.

Contactul direct al copilului cu alti copii iti ofera oportunitatea de a-l invata bune maniere si reguli de comportament importante in societate, care ii vor fi de folos la gradinita.

Sa se imbrace/dezbrace singur

La varsta prescolara, copilul stapaneste mai bine abilitatea dezbracatului decat pe cea a imbracatului, care este mai migaloasa si presupune abilitati motrice fine ceva mai dezvoltate. Insa chiar si la 3 ani, este capabil sa isi dea jos un pulover simplu, o geaca sau pantalonii cu elastic si chiar sa isi puna un fular, palton sau bluze care nu necesita inchidere sofisticata.

Sa povesteasca, pe surt, intamplari si povestioare

Invata-ti copilul sa fie un mic orator inca de dinainte de a incepe gradinita. Cu toate ca nu va putea reproduce foarte multe detalii ale unor intamplari, incurajeaza-l constant sa-ti spuna ce a facut in parc, sa-ti descrie poze si sa iti faca mici rezumate ale povestilor pe care i le citesti zilnic. Ii stimulezi astfel memoria, dar si vorbirea si creativitatea, esentiale pentru mai tarziu, la scoala.

Sa fie independent

Oricat de greu ti-ar fi sa lasi copilul sa experimenteze durerea, sa planga si sa faca accese de furie atunci cand nu vrei sa-l ajuti la diverse activitati pe care stii ca le poate face singur, este important sa-i permiti sa treaca prin astfel de situatii.

Permite-i mereu sa incerce lucruri noi si sa simta pe pielea lui consecintele actiunilor lui, astfel incat sa invete din greseli. Lasa-l sa devina mai autonom si sa incerce sa-si rezolve singur problemele. In acest fel, nu va fi dependent de tine pentru orice si se va descurca mai bine la gradi decat copii care stau si depind mereu de "fusta" mamei.

Ce alte lucruri sau abilitati crezi ca mai trebuie sa stie un copil inainte de a intra la gradinita? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Pregatirea copilului pentru gradinita. Sfaturi utile pentru mamici!

De-acasa la gradinita, o trecere grea?

Pregatirea copilului pentru gradinita

Copilul tau este pregatit pentru gradinita?

Primele lectii de scris pentru copiii mici

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gradinita copii Abilitati copii gradinita Dezvoltare copii Achizitii gradinita copii

Articole recomandate

Citeste si despre