Cum inveti copilul sa se imbrace singur?

/ / Modificat: 2015-11-17
Cum inveti copilul sa se imbrace singur?

Copiii mici invata mai intai sa se dezbrace si abia mai tarziu deprind abilitatea de a se imbraca singurei. Cu cat isi dezvolta mai mult abilitatii motorii fine, se manifesta curiozitatea si o oarecare independenta, cu atat copiii vor fi mai dornici sa invete cum sa se imbrace singurei . Este timpul ca micutul sa invete sa manuiasca fermoare, sireturi si sa traga pantalonasii pe el dar si alti pasi de baza in imbracare.

Inchiderea fermoarului

O abilitate care poate fi invatata intr-un mod amuzant. Scoate si un sunet dragalas care le atrage atentia copiilor. Insa pentru ei cu siguranta deschiderea lui e mult mai usor de realizat decat incercarea de a-l inchide. Asa ca este mai bine sa incepi sa inveti copilul mai intai sa il desfaca (cam la implinirea varstei de 2 ani).

Exerseaza cu el pe o bluza care are fermoar de plastic, nu de metal. Abia pe la 33 de luni copilul are dezvoltate suficient abilitatile motorii pentru a invata sa inchida un fermoar: cum sa bage capetele unul intr-altul, sa le fixeze si sa traga pentru a se inchide.

Fa-o intr-un mod amuzant, spunandu-i ca fermoarul merge pe un drum si ca ea e soferul si e datoria lui ca fermoarul sa ajunga "in siguranta" pana sus.

Incaltarea

Tot pe la 22 de luni, adica pana la implinirea varstei de 2 ani, poti incepe sa il inveti cum sa se incalte singurel. Alege pentru bobocelul intr-ale incaltarii perechi simple care se inchid cu un simplu elastic, fara sa il incurci cu sireturi, arici sau alte elemente.

Arata-i mai intai cum se baga talpa in pantof, incepand cu degetelele de la picioare. Invata-l cum sa le indoaie usor pentru a aluneca si a le putea baga in pantofior. Invata-l cum sa traga partea de la calcai pentru a finaliza bagarea piciorului in el!

Atunci cand implineste 3 ani, poti exersa si deja il poti lasa sa faca singurel aceasta miscare, fara ajutor. Incepand cu varsta prescolara poti incepe instruirea pentru invatarea legarii sireturilor la pantofi.

Imbracarea pantalonasilor

La fel ca in cazul fermoarului, invatatul datului jos al pantalonilor se face mult mai usor si este primul lucru pe care trebuie sa il inveti pe copil.Asadar, intai fa-l expert in cum sa dea pantalonasii jos. Va fi o tactica utila in perioada in care il inveti sa faca la olita.

Alege pantalonasi practici care au benzi elastice la inchidere, pentru a-i fi mai usor si sa nu se poticneasca si sa renunte. Evita nasturii sau fermoarele ori aricii care complica procesul de invatare.

Trebuie sa ii arati cum se face cand ii da si ii pune pe ek, fiind chiar tu un model. Arata-i cum sa stea ca pozitie cand ii imbraca, cum sa bage cate un piciorus pe rand si cum sa traga de ei, balansand partile.

La sfarsitul varstei prescolare copilul trebuie sa fie apt sa imbrace/dezbrace pantalonii.

Punerea jachetelor sau gecilor cu fermoar

Atunci cand micutul tau ajunge la varsta de 33 de luni este timpul sa inveti copilul sa se imbrace singur cu gecuta sau cu jacheta cu fermoar. Cu siguranta ca ai folosit tot felul de tehnici si siretlicuri amuzante cand era bebe pentru a-l determina sa bage manutele in manecute. Acum e timpul sa ii explici pas cu pas cum se apuca bluzita pentru a fi imbracata si cum trebuie sa bage fiecare mana in parte. Cu repetitie si exercitiu va reusi detsul de repede!

Imbracarea bluzitelor cu manecute

In apropiere de implinirea a 3 anisori este timpul sa incepi sa il inveti pe micutul tau cum sa imbrace bluzele sau tricourile cu manecute. Pune-l sa stea in fata unei oglinzi (tu stai in spatele ei) si invata-l sa isi bage mai intai capul.

Inainte de a-i acoperi fetisoara, distreaza-te cu el, jucand peekaboo, spune-i "iata, acum te vad, acum nu te mai vad", cand ii bagi capul. Arata-i ca acum manecile stau atarnate si cum sa ridice fiecare manuta pe langa corp pentru a o baga in ele, si sa impinga tare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Imbracat copii Dezvoltare copii Dezvoltare motorie copii Legatul sireturilor copii

Articole recomandate

Citeste si despre