Cum inveti copilul culorile si formele geometrice?

/ / Modificat: 2016-08-02
Cum inveti copilul culorile si formele geometrice?

art_bebe_culori_preferateInvatarea culorilor si formelor geometrice este un proces care necesita multa rabdare din partea parintilor. Identificarea culorilor este esentiala in dezvoltarea creativitatii si in viata de zi cu zi a copilului, iar deprinderea principalelor forme geometrice reprezinta primul pas in invatarea notiunilor aritmetice de baza. Iata cum inveti copilul culorile si formele!

Invatarea si identificarea culorilor poate fi facuta incepand cu varsta de 2 ani, in timp ce deprinderea formelor geometrice necesita alt grad de dezvoltare, varsta prescolara fiind mai potrivita pentru a le insusi. Totusi, chiar si de la 2 ani poti introduce treptat lectia de geometrie, pentru ca ei sunt capabili sa identifice obiecte si forme, insa abia la varsta prescolara le vor stapani foarte bine.

Desene si planse de colorat

Copiii mici pot fi invatati cel mai bine culorile sau formele daca le vad. Si ce metoda este mai potrivita pentru cei mici decat desenatul sau coloratul. Asa ca inarmeaza-te cu planse sau coli albe de hartie, cu foarfeca si creioane de colorat si incepe sa desenezi forme geometrice si sa le decupezi.

Apoi coloreaza-le! Si arata-i-le copilului in fiecare zi, spunandu-i mereu ce forma sau culoare are. Porneste cu forme de baza si simple: cerc, patrat, triunghi sau dreptunghi. Nu este cazul ca la varsta prescolara micutul sa invete despre piramida, con sau hexagon. Acelasi lucru este valabil si in cazul culorilor - opteaza pentru rosu, verde, albastru sau galben si nu pentru turcoaz sau fucsia.

Introdu formele si culorile in rutina lui zilnica!

copii-planse-coloratNu scapa nicio ocazie de a-i vorbi despre culori si forme prin tot ceea ce va inconjoara. Dupa ce i-ai "predat" cateva lectii folosindu-te de desene sau planse e timpul ca informatiile primite sa fie bine sedimentate si cu alte ajutoare. Astfel, atunci cand imbraci copilul dimineata, spune-i ce culoare are rochita sau costumasul.

De asemenea, cand vrea o jucarie spune-i ca are forma X si culoarea Y. Repetitia este mama invataturii si pe masura ce ii tot repeti de exemplu obiecte care au culoare albastra, acesta va memora cu usurinta aceasta culoare si va reusi sa o identifice si la alte obiecte din jur.

Testeaza-l in joaca de fiecare data cand ai ocazia!

Nu inseamna ca trebuie sa il pui in bancuta, la masa de scris si sa incepi sa "il asculti" ca la scoala. Dar poti profita de diversele situatii care ti se ofera in cale: de exemplu, daca micutul tau intreaba de o jucarie care are forma de cerc, intreaba-l ce forma are jucaria cand i-o aduci pentru a testa daca a invatat.

De asemenea, il poti ruga sa iti aduca diverse obiecte in anumite culori care sunt in jurul vostru pentru a vedea daca le identifica corect. Poti incuraja sa numeasca chiar el culori intrebandu-l mereu "ce culoare are canuta?", "ce culoare are bluzita?", "ce forma are cutia?" etc.

Jucati-va cu forme si culori!

cuburi Fisher PricePuteti inventa joculete sau va puteti folosi de jucarii clasice (cuburi, jocuri cu piese de lemn, jocuri cu creta pe asfalt etc.). Exista o multime de jocuri care puncteaza exact invatarea formelor geometrice sau a culorilor pe care le puteti testa sau puteti inventa unele noi.

De exemplu, imprastiati mai multe jucarii de diverse culori in jurul vostru si pune-l pe micut sa le stranga doar pe cele de o singura culoare intr-un colt contratimp. Va puteti distra si pe strada, indicand masini sau obiecte de anumite culori in drumul vostru si asa mai departe.

Foloseste-te de cantecele, povesti si trucuri pe intelesul copilului!

Povestile pe care i le citesti se pot dovedi de mare ajutor in invatarea culorilor sau formelor. Acestea folosesc asocieri esentiale de culori si obiecte care ii ajuta pe copii sa le diferentieze si sa le invete mai usor. De exemplu, repeta-i mereu ca soarele e galben, iarba e verde sau cerul e albastru. Chiar si cantecelele sunt o metoda amuzanta de a-l ajuta pe copil sa invete toata paleta de culori esentiale.

Iata un exemplu:


Culorile se cearta

Ca vor sa stie bine

Care-i mai importanta

Si ma-ntreaba pe mine.

Eu raspund:

Soarele e galben,

Verde este frunza,

Cerul e albastru,

Rosie-i buburuza,

Oranj este polenul,

Violeta-o floare,

Indigo - fluturasul.

Totul e culoare!

Culorile indata

Rasufla usurate

Le este clar acum

Cat sunt de importante.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri copii Jucarii inteligente copii Copii doi ani dezvoltare Planse colorat Povesti educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre