Cum descoperi talentele ascunse ale copilului mic

/ / Modificat: 2012-05-16
Cum descoperi talentele ascunse ale copilului mic

Ca orice parinte devotat, iti doresti sa descoperi talentele ascunse ale copilului tau inca de cand este foarte mic, pentru a-l ajuta sa le cultive pentru un viitor stralucit. Din fericire, poti observa primele indicii ale aptitudinilor micutului inainte de varsta scolara. Afla care sunt directiile principale pe care sa le ai in vedere si cum recunosti veleitatile puiului tau prin gesturile si comportamentul sau.

Foto: the-parenting-magazine.com

Nu toti copiii isi afiseaza talentele ascunse ca toata lumea sa le vada. Altii nutresc calitati marete pe care unii adulti le interpreteaza ca indisciplina, energie exagerata si obraznicie. Psihologii si alti specialisti in psihologia infantila au centralizat toate manifestarile prescolarilor din prisma aptitudinilor direct proportionale.

Tipurile principale de inteligenta

Oare copilul tau va fi un matematician stralucit, un filolog ilustru sau un artist de renume? Inteligenta este deseori privita din prisma rezultatelor scolare remarcabile, in care logica aritmetica joaca un rol central. In realitate, micutul tau poate fi un adult extrem de inteligent si daca nu se pricepe la numere. Tipurile de inteligenta, conform tratatelor de psihologie, sunt:

  • Inteligenta Matematica/Logica: abilitati matematice deosebite si usurinta de a opera sisteme logice complexe;
  • Inteligenta lingvistica: o sensibilitate acuta catre semnificatia cuvintelor si interpretarea limbajului;
  • Inteligenta muzicala: capacitatea de la intelege si de a crea muzica (muzicieni, dansatori);
  • Inteligenta spatiala: abilitatea de a creiona in minte si de a reda grafic imagini (pictori, arhitecti, designeri, sculptori);
  • Inteligenta corporala kinestezica: abilitatea de a-si folosi trupul in exprimarea emotiilor (actori, dansatori etc);
  • Inteligenta interpersonala: talentul de a descifra si intelege comportamentele, dorintele si motivatiile altora (politicieni, lideri spirituali, terapeuti, profesori etc);
  • Inteligenta intrapersonala: capacitatea de a intelege si intui emotiile si gandurile altora (consilieri, poeti, scriitori etc);
  • Inteligenta naturalista: abilitatea de a clasifica plante, minerale, animale si toate tipurile de flora si fauna.

Acum ca stii care sunt categoriile principale in care talentele copilului tau se pot incadra, poti observa atent semnalele pe care comportamentul sau le transmite in viata de zi cu zi.

Descifrarea talentelor ascunse ale copilului prin gesturi

Acorda o atentie sporita diverselor gesturi si exprimari ale copilului tau. Ele sunt cheia care deschide cufarul talentelor ascunse pe care vrei sa le descifrezi.

Copilul tau adora sa ordoneze obiecte

Ai observat ca micutul tau are o placere evidenta de a imperechea sosete, de a alinia masinute dupa marime sau de a grupa diverse obiecte dupa culoarea lor? Cel mai probabil are un simt acut al ordinii si esti mandra de caracterul lui organizat.

Copilul tau ar putea fi un ganditor analitic, foarte bun observator al detaliilor. Acestea sunt indicatoare primare ale aptitudinilor matematice si stiintifice. Pentru a-l ajuta sa isi cultive acest talent, roaga-l sa te ajute la aranjarea veselei. Cumpara-i un corp din plastic cu mai multe spatii mici de depozitare, unde sa poata aranja dupa bunul plac scoici, pietre, nasturi si alte lucruri pe care le poate numara, sorta si clasifica.

Copilul tau are un discurs bogat

Puiul tau vorbeste mult si diversificat, are un vocabular bogat, ii place sa povesteasca si face putine erori gramaticale si de pronuntie? Inseamna ca discursul lui este si foarte alert, vrea sa aiba intotdeauna ultimul cuvant si cauta argumente sa te contrazica.

Copilul tau este cu siguranta special. Va avea o cariera scolara si profesionala de succes, va fi atras de cercurile mari de oameni, unde sa isi puna in practica puterea de persuasiune (convingere) cu brio. Dreptul, jurnalismul, diplomatia si alte profesii de acest gen sunt excelente pentru abilitatile lui. Ajuta-l sa isi perfectioneze talentul nativ prin lectura sau prin discutii in care schimbati pareri.

Copilul tau manevreaza tot ce prinde

Are o sete nebuna de a manevra obiectele din jur pentru a intelege cum functioneaza? Ti-a dezmembrat ceasurile si telefoanele, in speranta ca le va reface singur? Inseamna ca lego-ul este jocul lui preferat si este fascinat de masinarii.

Inteligenta spatiala il caracterizeaza cu siguranta. Aptitudinile sale sunt potrivite unui viitor mecanic, inginer, arhitect, inventator sau om de stiinta. Incuranjeaza-l sa construiasca roboti, masini sau machete. Lucrul manual ii cultiva talentul.

Copilul tau este visator

Puiul tau isi petrece timpul jucandu-se de-a mama si de-a tata, imaginandu-si diverse scenarii, pictand sau impartasindu-si ideile creative? Inseamna ca tinde sa foloseasca obiecte intr-un mod neconventional si sa lanseze teorii care te lasa fara grai.

Micul tau vizionar pare ca nu se poate concentra si este adesea cu capul in nori. Acest lucru nu este o nenorocire, din contra: potentialul lui creativ este monumental. Poate sa ajunga un mare artist, actor, scriitor, regizor sau creator de moda. Va fi un specialist desavarsit in publicitate, avand mereu idei inovatoare la care multi nici nu viseaza.

Inconjoara-l de basme, muzica, mergeti impreuna la spectacole de teatru si propune-i sa puneti chiar voi in scena povesti, in fata familiei.

Copilul tau nu poate sa stea locului

Ii place sa faca totul din mers. Are o energie debordanta, pentru care multi il considera un zvapaiat rasfatat. Se plictiseste mai repede decat ar fi normal si adora sa isi petreaca timpul in aer liber.

Micutul tau este, cu siguranta, un viitor specialist in kinestezia corporala, absorbind informatia prin activitati care implica actiune si miscare. Va face performanta in dans, sport si alte profesii care implica abilitati motorii deosebite. Indemanarea desavarsita promite o cariera de succes si in profesii de manufacturiere sau gastronomie. Nu ii ingradi libertatea de miscare si permite-i sa se bucure de activitati diverse si solicitante.

Copilul tau este poruncitor

Are mereu opinii puternice despre tot si nu suporta sa i se spuna ce sa faca. Caracterul lui dominant poate desemna un viitor lider de succes, un conducator adevarat in lumea afacerilor, a politicii, a organizarii comunitatii sau a altor grupuri organizate de oameni.

De cate ori poti, lasa-l sa decida el anumite lucruri si ofera-i sarcini care implica responsabilitate.

Tu ai descoperit talentele ascunse ale copilului tau? Spune-ne care sunt acestea in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre