S-a demonstrat stiintific: copiii se smiorcaie dintr-un motiv (foarte bun)

/ / Modificat: 2023-08-11
S-a demonstrat stiintific: copiii se smiorcaie dintr-un motiv (foarte bun)

Smiorcaiala primeste atentia parintilor si (pentru ca suntem oameni) reactionam deseori cu frustrare sau furie.

Studiile sugereaza ca oamenii tind sa vada smiorcaiala, care isi are apogeul cand copiii au varste cuprinse intre 2 si 4 ani, ca fiind unul dintre cele mai enervante sunete de pe planeta, inclusiv mai enervant decat sunetul scos de unghiile care zgarie o tabla.

Daca esti un parinte exasperat, poti raspunde cu „Inceteaza sa te mai smiorcai” sau „Nu inteleg ce spui cand vorbesti asa!”. Dar exista si alternativa parintilor care isi inghit frustrarea si se manifeste in tacere, trantind un pic mai tare usa frigiderului.

Pentru a reactiona la smiorcaiala cu compasiune (in loc de enervare), iti poti aminti motivele stiintifice pentru care copiii se smiorcaie si ce incearca ei sa obtina prin asta.

5 motive pentru care copiii se smiorcaie si cum poti sa raspunzi cu compasiune

1. Copiii ar putea sa se smiorcaie, pentru ca au nevoie de ajutorul tau sau de resursele tale

Dr. Jessica Michaelson sugereaza ca unul dintre principalele motive pentru care copiii se smiorcaie este din cauza ca sunt epuizati si au nevoie de ajutorul tau. Ea sugereaza ca, uneori, printr-un plans smiorcait, copilul ne spune, „Nu mai pot face fata, va rog sa aveti grija de mine ca si cum as fi un bebelus”.

Atunci cand copiii sunt stresati, flamanzi, insetati, obositi sau coplesiti (adesea din cauza unei schimbare de rutina), vocea lor dulce este inlocuita de tonalitati inalte, asa numita voce „am nevoie acum”.

Copiii pot avea nevoie de resurse urgent - un pui de somn, apa sau lapte, o gustare, un pic de liniste, schimbarea scutecului. Si, fie ca sunt constienti de acest lucru sau nu, copiii se incadreaza in adevarul stiintific, potrivit caruia smiorcaiala atrage mai repede atentia oamenilor.

Pur si simplu smiorcaiala este mai eficienta. Cercetatorii au descoperit ca oamenii reactioneaza mai mult la o smiorcaiala decat la vorbitul neutru sau plans. Un plans smiorcait te face sa te treaca toti fiorii si iti distrage atentia de la orice faceai inainte.

Incearca asta:

Cand copilul tau se smiorcaie, intreaba-te: "Copilul meu este obosit, flamand, insetat, stresat sau coplesit?" "Am avut un program prea incarcat in aceste zile?" "S-a culcat tarziu seara trecuta?" "Are vreo problema emotionala care il apasa (de exemplu, un nou fratior sau probleme cu un prieten la gradinita)?" "Are vreo problema fizica (de exemplu este bolnav sau ii iese un dinte)?"

Aminteste-ti, acest plans smiorcait este o cerere urgenta pentru o resursa sau pentru confort.

2. Copiii ar putea sa se smiorcaiei, pentru ca au nevoie de mai multa conectare sau pozitivitate.

Psihologul Becky Bailey sustine ca, uneori, smiorcaiala este un semnal ca un copil are nevoie de mai multa conectare. Ea sugereaza ca, in cazul in care copilul este in mod special smiorcait, el ar putea avea nevoie de petrecerea timpului unu-la-unu cu parintii sai, cum ar fi citind o poveste, gatind sau jucandu-se impreuna.

Cercetarile lui John Gottman indica faptul ca micutii pot avea nevoie ca parintii lor sa se indrepte mai des spre ei atunci cand copiii isi exprima oferta pentru conectare emotionala. Cand un copil iti spune: "Vrei sa te joci cu mine?", ai putea sa te indrepti spre el spunand: "Da, hai sa ne jucam! Imi place sa ma joc cu tine!", si fa-ti timp sa faci asta.

Cercetarile sugereaza, de asemenea, ca micutii se smiorcaie mai mult atunci cand mediul familial este negativ sau conflictual. Din studiul ”Influences of Parent and Child Negative Emotionality on Young Children’s Everyday Behaviors” a reiesit ca atunci cand mamele au aratat mai multa negativitate, copiii au ripostat mai mult. Si cand tatii au aratat mai multa negativitate, copii s-au smiorcait si au plans mai mult.

Manifestarile negative ale emotiilor, atat la mame cat si la tati, au fost "predictori puternici" in ceea ce priveste numarul copiilor care au folosit cuvinte care exprimau emotiile negative in viata de zi cu zi.

Incearca asta:

Atunci cand copilul tau se smiorcaie, fa un pas inapoi si examineaza-ti nivelul de stres, emotiile, timpul petrecut cu copilul si mediul familial in ansamblu.

3. Copiii ar putea sa se smiorcaie, pentru ca trebuie sa-si exprime sentimentele

Studiul „Screaming, Yelling, Whining and Crying: Categorical and intensity differences in Vocal Expressions of Anger and Sadness in Children's Tantrums” sugereaza ca plansul smiorcait, nu doar plansul, este pur si simplu o modalitate pentru copiii mici sa-si exprime tristetea sau dezamagirea. Specialistul in educatie timpurie Janet Lansbury sugereaza ca parintii, in loc „sa accepte, sa aprobe si sa sprijine" sentimentele copiilor lor, „le corecteze, le cearta sau le controleaza".

Ea scrie, "cu cat primim cu mai multa bucurie nemultumirea copiilor nostri, cu atat mai fericiti vor fi toti cei din familia noastra".

Incearca asta:

Aminteste-ti ca smiorcaiala poate fi o expresie a sentimentelor umane. Si cel mai bine este ca smiorcaiala sa fie intampinata cu bunatate. Daca nu te simti confortabil sa auzi un smiorcait, iesi din camera timp de 5 secunde, respira adanc si repeta mantra lui Janet Lansbury "Lasa sentimentele sa iasa".

Aminteste-ti de ultima data cand ai avut nevoie de un plans bun pentru a-ti elibera sentimentele si a fi capabil sa mergi mai departe.

4. Copiii ar putea sa se smiorcaie, deoarece au un temperament sensibil sau independent

Toti copiii sunt diferiti. Au temperamente diferite si calitati cu care se nasc.

Cercetatorii discuta adesea despre trei tipuri de temperament (desi niciun copil nu se potriveste perfect intr-una dintre aceste categorii):

1. Usor sau flexibil

2. Activ sau independent

3. Incet sau prudent

Incearca asta:

Aminteste-ti ca unii copii se nasc cu tendinta de a avea reactii mai intense, o vointa mai puternica, mai multa anxietate sau au nevoie de mai mult timp pentru a face fata unor experiente noi sau in schimbare (ceea ce duce la mai mult smiorcaiala).

5. Copiii ar putea sa se smiorcaie ca raspuns la stimulii variabili

Skinner – metoda care urmareste comportamentul in functie de anumite conditionari, a descoperit ca oamenii vor repeta un comportament pentru cea mai lunga perioada de timp, daca le oferi stimuli variabili (adica din cand in cand, dar nu tot timpul).

De exemplu, daca ii dai copilului tau din cand in cand cate o inghetata cand se smiorcaiei, probabil ca va continua sa se smiorcaiei pentru o perioada foarte lunga de timp dupa aceea ca sa obtina inghetata (pentru a obtine aceeasi recompensa).

Incearca asta:

Evita sa stimulezi smircaiala prin a fi consecvent si nu oferind "din cand in cand" lucruri precum timp suplimentar la un joc video, o jucarie in plus in supermarket sau extra timp pentru ora de culcare. Toate acestea pot opri smiorcaiala pe moment, dar o vor consolida pe termen lung.

Niciun parinte nu-si doreste sa fie perceput de copil ca „cel rau”. Sau ne dorim sa fim vazuti ca o zana binevoitoare care indeplineste dorinte (adesea rezultand ca cei mici sa spuna ceva de genul "Esti cea mai buna mama pentru ca mi-ai cumparat aceasta jucarie! ").

Daca decizi ca merita sa cedezi, ar trebui sa te astepti sa urmeze in mod natural cateva saptamani de smiorcaiala. In cele din urma, pentru a intrerupe tiparul stimulentelor, incearca sa oferi cadouri doar ca "surprize de nicaieri", mai degraba decat imediat dupa ce copilul a inceput sa se smiorcaie.

Cercetatorul John Gottman sugereaza ca, oferindu-i copilului un raspuns pozitiv si iubitor atunci cand se smiorcaie, intaresti relatia dintre voi. Cu cat legatura este mai puternica, cu atat este mai putin probabil ca in viitor copilul tau sa se mai smiorcaie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre