Culca-ti copilul in 25 de pasi cu efect garantat!

/ / Modificat: 2016-08-02
Culca-ti copilul in 25 de pasi cu efect garantat!

Culcarea copilului la ora stabilita in programul de somn este uneori insotita de rabufniri, accese de furie si refuzuri constante ale acestuia de a ramane in pat. Tipetele, fortarea si pedepsele nu il vor face sa adoarma mai usor, ci dimpotriva, ii vor da apa la moara si il vor determina sa se opuna si mai mult.

Urmeaza, seara de seara, un ritual format din 25 de pasi simpli si, intr-un timp foarte scurt, culcarea la ora stabilita va deveni o rutina pentru el.  

1. Anunta-l ca se apropie ora de culcare care e stabilita in program (ofera-i timp sa se pregateasca pentru ceea ce urmeaza).  

2. Incurajeaza-l sa inceapa din timp ritualul de dinainte de somn: baita, spalat dintisori, folosit toaleta, baut apa, imbracat pijamale, luat jucarie de plus in pat etc.  

3. Anunta-l ca e timpul sa mearga in camera lui si sa se bage in pat. Mergi cu el, pregateste-l, inveleste-l.  

4. Intreaba-l ce poveste vrea sa ii citesti. Pune-l sa aleaga 2-3 carti, intrucat, daca i ceri doar una, o va alege pe cea mai stufoasa, din simplul fapt ca nu ii este somn si vrea sa amane ora de culcare. Alege cartea mai subtire si doar o singura poveste din ea.

5. Daca nu a adormit in timp ce ii citeai, anunta-l ca povestea s-a sfarsit, spune-i ca il iubesti si saruta-l de noapte buna.

6. Copilul incepe sa planga si sa tipe ca nu ii este somn. Asteapta sa se calmeze si apoi vorbeste cu el!

7. Explica-i de ce este important sa se culce la acea ora, pe intelesul lui (foloseste argumente legate de joaca, energie, trezire de dimineata etc.).

8. Inca plange si opune rezistenta. Stai in preajma lui si explica-i ca orice ar face, aceasta este regula si ca va trebui sa se culce.

9. Explica-i ca ora de culcare nu este o pedeapsa, ci o nevoie, si ca nu trebuie sa opuna rezistenta de parca ar fi ceva rau.  

10. Iesi din camera si asteapta reactii. Dupa cateva secunde sau minute, fie incepe iar sa tipe, fie iese din camera si te viziteaza in dormitor. Anunta-l, cu calm, ca trebuie sa se intoarca in pat, intrucat este tarziu si trebuia deja sa doarma pana atunci.  

11. Nu ceda insistentelor lui. Daca tot opune rezistenta, intreaba-l de ce nu vrea sa adoarma sau ce nu-i convine.  

12. Schimba-i pijamaua, pune-i lenjeria preferata, lasa-i lumina aprinsa si muzica pe fundal (rezolva toate problemele sau motivele pe care le invoca si care nu il lasa sa adoarma).  

13. Lasa-l sa planga ori sa se planga in continuare, repetandu-i ca nimic din ce zice sau face nu-l va da jos din pat si nu-i va amana ora de culcare, care e aceeasi in fiecare seara.

14. Brusc, i se face sete. Spera sa se dea jos din pat si sa te convinga sa il mai lasi 5 minute la joaca, in sufragerie, dar nu stie ca ai paharul cu apa pregatit in camera lui. Nu i-a iesit! Da-i sa bea apa, apoi, incearca sa parasesti camera.  

15. Copilul are, brusc, o curiozitate. Pastreaza-ti calmul! Arata-i ca nici acest siretlic nu functioneaza. Intreaba-l despre ce este vorba, raspunde-i cat poti de bine, apoi repeta-i ca e timpul sa doarma.  

16. Dai sa iesi din camera, dar copilul simte nevoia unei imbratisari indelungi. Nu-l refuza! Imbratiseaza-l, saruta-l din nou si da sa iesi iar din camera, gandindu-te oare ce o sa mai inventeze.  

17. Copilul mai scoate un as din manecuta: iti spune ca il doare burtica sau ca ii este rau. Nu-i poti ignora simptomele, de aceea, iei termometrul, ii masori temperatura si il intrebi unde il doare. Daca iti dai seama ca este doar o minciuna, nu trebuie sa ii spui decat ca mergeti la doctor, pentru a-i face o injectie. Simptomele imaginare vor disparea la fel de repede precum au aparut. Frica de ac sau doctor este mai mare decat dorinta de a nu dormi!

18. Incerci sa iesi din camera, dar copilul iti spune ca ii este frica si ca a vazut monstri sub pat sau in dulap. Este timpul sa-l consolezi si o ocazie buna de a-i explica si a-l ajuta sa inteleaga ca monstri nu exista. Aprinde lumina, arata-i ca nu este nimic sub pat sau in sifonier si asigura-l ca este in siguranta, dar ca, in continuare, este momentul sa se culce!  

19. Copilul nu renunta! Mai incearca o varianta: iti spune ca ii este foame! Nu-i poti satisface dorinta, intrucat nu este indicat sa adoarma cu burtica plina. Spune-i ca cina s-a terminat cu cateva ore inainte! Explica-i de ce nu mai poate manca la acea ora - dureri de burtica! Hmmm.. nu e prea incantat de ideea de a-l durea burta, asa ca renunta si la masa tarzie!

20. Copilul se va tot razgandi: va dori lumina aprinsa, apoi nu, va dori muzica pe fundal, apoi iti va spune sa o opresti - toate acestea din dorinta de a ramane mai mult timp cu el si de a amana ora de culcare. Nu intra in jocul lui: spune-i, cu calm si dragoste, ca trebuie sa se hotarasca si ca este ultima oara cand il intrebi daca vrea lumina aprinsa, usa intredeschisa sau muzica. Oricum se va decide, nu vei mai modifica nimic ulterior si va ramane sa doarma asa!  

21. Iesi din camera si lasa-l sa se mai zvarcoleasca putin in pat. Nu va mai avea energie sa planga ori sa tipe, dar tot se va foi pe o parte si pe alta, pana cand fie va adormi, fie se va trezi, va cobori din pat si va veni, din nou, la tine in dormitor!  

22. Chiar daca iti vine sa-ti iesi din fire si sa tipi la el, abtine-te si nu-i da apa la moara! Pune piciorul in prag, dar calm! Ia-l de manuta, spune-i ca trebuie sa mearga la culcare. Baga-l in pat si spune-i ca este foarte tarziu si ca toti copiii dorm la acea ora.  

23. In plus, fa-l sa inteleaga ca daca a doua zi vrea sa castige la fotbal (sau alt sport, alta competitie), sa se distreze la petrecerea unei colege ori sa mergi cu el in parc, trebuie sa se culce, pentru a avea suficienta energie sa se distreze si sa se joace.  

24. Gata! Deja a incercat tot ce-i statea in putinta si este prea obosit si plictisit sa mai incerce si alte siretlicuri! In sfarsit, va adormi, iar tu vei fi satisfacuta ca nu ti-ai iesit din fire si ca ai reusit, cu calm si intelegere, sa il convingi sa adoarma.

25. Nu te ingrijora! Nu va trebui sa treci zilnic prin acesti pasi! Pe masura ce copilul se va prinde ca eforturile lui nu dau rezultate si ca esti de neinduplecat, va renunta, treptat, la toate "viclesugurile" si se va obisnui sa adoarma la timp!  

Tu ce trucuri si secrete ai in maneca pentru a-ti convinge copilul sa adoarma seara, la ora care trebuie? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ora culcare copil

Articole recomandate

Citeste si despre