Cum inveti copilul sa respecte ora de culcare. Sase metode cu care nu dai gres

/ / Modificat: 2021-11-24
Cum inveti copilul sa respecte ora de culcare. Sase metode cu care nu dai gres

Copiii ar face uneori orice ca sa mai amane putin momentul in care merg la culcare. Cand vine ora de somn, ei parca abia si-au incarcat bateriile si ar mai putea sta treji ore in sir. Se intampla mai ales in randul micutilor intre 3 si 6 ani, spre disperarea parintilor care se straduiesc din rasputeri sa ii convinga sa adoarma mai curand, pentru ca a doua zi sa se poata trezi usor pentru a merge la gradinita sau la scoala.

Ce se intampla cu un copil cand vine momentul sa se bage in pat? Brusc i se face foame, sete, chef de inca o poveste sau pur si simplu de inca putina joaca sau alint. Si asa trece de ora de culcare!

Sase modalitati de a scapa de problemele legate de ora de culcare

In cazul copiilor, odata depasit pragul de oboseala si ora obisnuita de somn, ei functioneaza exact invers fata de noi, adultii: in loc sa devina din ce in ce mai obositi, capata energie ca prin minune. Cum facem sa scapam de acest obicei enervant si nesanatos?

Stabiliti o ora de culcare si respectati-o

Copiii functioneaza bine cand au o anumita rutina. Fixati o ora de culcare pentru copilul vostru si incercati sa o respectati in fiecare seara, fara exceptii. Aceasta ora depinde foarte mult de varsta copilului, de bioritmul lui, de cat timp doarme pe parcursul zilei, de cate ore trec intre somnul de dupa-amiaza si cel de seara, de cat de solicitat este pe parcursul unei zile etc.

Un copil mic va avea o ora de culcare potrivita pentru varsta lui, in timp ce un scolar se poate culca si mai tarziu, daca doarme suficiente ore pe noapte. Pe internet exista grafice de somn in functie de varsta si asa puteti calcula exact in ce interval orar ar trebui sa se culce copilul.

Creati o rutina inainte de somn

Anumite obiceiuri practicate inainte de culcare il ajuta pe copil sa se linisteasca si sa se pregateasca de culcare. O baie calda, un pahar cu lapte, o poveste citita in tihna, o camera cu o lumina de veghe si jucaria preferata il pot face sa se linisteasca, sa se simta in siguranta si sa adoarma mai usor.

Creati un mediu optim pentru somn

Creati un spatiu in care copilul se simte in siguranta si linistit pentru somn. In camera lui, cu asternutul de pat cu supereroii preferati, jucariile preferate in jurul lui, poate o lumina de veghe sau stickere fosforescente lipite pe tavan.

Nu uitati ca temperatura si umiditatea joaca un rol important. In camera nu trebuie sa fie prea cald, iar umiditatea trebuie sa fie in jur de 50% pentru un somn linistit.

Stabiliti limite si respectati-le

Copiii nu au notiunea timpului si de multe ori cand le spunem ca este vremea sa se culce, ei ne roaga sa ii mai lasam sa se joace putin. Si asa timpul trece, ajung sa adoarma tarziu, iar noi nu mai stim cum sa corectam acest obicei.

Impuneti limite si fiti fermi in respectarea lor. Daca mai cer cateva minute de joaca, mai lasati-i fix cateva minute, dupa care spuneti-le ca trebuie sa mearga la somn.

Limitati somnul de peste zi

Se considera ca dupa varsta de 5 ani, copiii nu mai au nevoie sa doarma la amiaza. Cu toate acestea, daca merg la gradinita, somnul face parte din programul lor zilnic, asa ca ajung sa se culce foarte tarziu seara. Ce puteti face este sa limitati programul de somn de peste zi si, in loc de doua ore si jumatate, de exemplu, sa ii lasati sa doarma numai o ora. In acest fel, seara vor fi destul de obositi pentru a adormi la o ora potrivita varstei lor.

Functioneaza si sa le introduceti in program activitati care ii ajuta sa isi consume energia. Daca au dormit mult la pranz, lasati-i sa se joace mult afara dupa-amiaza, pentru a-si consuma cat mai mult din energie.

Discutati despre temerile lor

Unii copii adorm greu din cauza ca au cosmaruri sau le este frica de intuneric, de singuratate, de lucruri din imaginatia lor. Daca aceste frici sunt prezente, discutati cu ei despre ele si asigurati-i ca nu au motiv sa se teama. Lasati-le o lumina de veghe aprinsa si spuneti-le ca pot veni oricand la voi in dormitor daca ii sperie ceva. Puteti sta cu ei pana adorm, sa ii mangaiati sau sa le cantati, daca acest lucru ii linisteste.

FOTO: Pixabay.com

Taguri Ora culcare copil

Articole recomandate

Citeste si despre