Televizorul bata-l vina!

/ / Modificat: 2008-01-11
Televizorul bata-l vina!





 




Unii experti – chiar si cei mai critici – sunt de parere ca parintii nu trebuie sa se simta vinovati pentru ca micutii lor se uita prea mult la televizor. Pentru a rezolva aceasta problema, specialistii spun ca parintilor le trebuie echilibru, simt practic si, cel mai important, reguli.

Iata cateva repere de baza:

1. Fixeaza limite rezonabile – si respecta-le. Academia Americana de Pediatrie recomanda nu mai mult de 2 ore pe zi de vizionare care includ TV, DVD-uri si calculator pentru copiii de peste 2 ani si deloc pentru copiii sub 2 ani. Desigur, aplicarea unei astfel de reguli este o problema – mai ales cand copilul tau se agita, telefonul suna si cina e pe aragaz. Catva timp petrecut in fata televizorului nu face rau nimanui, dar asigura-te ca programul vizionat este unul indicat. Insa, atunci cand nu ai foarte mult timp la dispozitie pentru copilul tau il poti ajuta sa isi ocupe timpul cu alte activitati – papusi, desene, blocuri pentru construit – care ii vor capta atentia intr-o maniera mult mai sanatoasa.

2. Nu pune nici un televizor in camera copilului. Atunci cand televizorul se afla in sufragerie si toata familia se uita in acelasi timp, este mult mai usor sa controlezi ce programe vizioneaza copilul tau.

3. Obisnuieste-l sa iti ceara voie de fiecare data inainte sa dea drumul la televizor si astfel vei stii intotdeauna la ce se uita.

4. Uitati-va la televizor impreuna pe cat posibil ca sa stii la ce se expune si ca sa poti sa ii raspunzi la intrebarile pe care ar putea sa le aiba.

5. Timpul de vizionare poate fi ceva special daca organizezi un program regulat de TV in familie sau seri de filme.

6. Vorbeste cu alti parinti. Avand in vedere ca toate familiile sunt diferite, alti parinti pot constitui o buna sursa de idei si sprijin.

7. Nu te baza doar pe recomandarile prietenilor cand vrei sa afli ce este potrivit pentru copilul tau decat in cazul in care stii ca iti impartaseste valorile. Foloseste si alte surse de informare precum cartile si internetul pentru a obtine informatii detaliate despre ce tip de programe trebuie sa vizionezi un copil.

8. Tu si partenerul tau trebuie sa fiti amandoi de acord cu regulile stabilite. Cel putin stabiliti sa va consultati inainte de a-i da voie sa se uite la televizor.

9. Da-i un exemplu bun. Este dificil sa il convingi pe copilul tau ca nu este bine sa se uite mult timp la televizor daca tu chiar asa faci. Daca partenerului tau ii face placere sa se uite, roaga-l sa gaseasca un loc unde nu ii deranjeaza pe ceilalti.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa il dezlipesti de ecran pe micut:

1. Recomanda-i puzzle-uri adecvate varstei lui.

2. Concepe tu un puzzle. Ajuta-l pe copilul tau sa faca un puzzle taind o fofografie veche, o felicitare sau un calendar cu poze in bucati mari. Apoi, lasa-l sa rearanjeze piesele singur pe o foaie de hartie.

3. Citeste cu voce tare. Cumpara cateva carti noi de la librarie si citeste scrierile lui preferate. Ajuta-l sa construiasca o baraca folosind o hartie, o patura sau un prosop. Apoi, construiti-o peste scaune. Lasa-l sa citeasca sub patura cu o lanterna in mana.

4. Citeste o harta. Analizeaza o harta impreuna cu el si in functie de ce fel de harta e, indica principalele drumuri, autostrade, iesiri, munti, poduri, ape.

5. Organizeaza albume foto. Aseaza poze in albume. Acest lucru depinde de ce varsta are copilul tau. (Daca un copil este prea mic, s-ar putea sa strice fotografiile – asa ca ai grija.)

6. Scrie scrisori. Compune scrisori adresate prietenilor si familiei, oferindu-le detalii despre activitatile tale din saptamana precedenta. Copiii mici pot fi incurajati sa scrie sau sa foloseasca etichete care sa ii ajute sa scrie cuvintele.

7. Danseaza pe muzica. Lasa-l sa deseneze un steag pe o hartie. Lipeste-i-l de tricou si lasa-l sa danseze prin casa pe muzica de la radio.

8. Organizeaza dulapurile. Copiii mici ii pot ajuta pe parinti sa faca ordine in dulap, iar cei mai mari pot sa le organizeze singuri.

9. Jucati-va de-a trenuletul, cu blocuri pentru construit sau desenati. Puneti-va imaginatia la treaba. Iata doua idei rapide:

1. Faceti un buchet de flori din hartie si in mijlocul fiecarei flori lasa-l sa scrie un mesaj frumos pentru cineva special.

2. Faceti un colaj. Taiati fotografii cu mancare sanatoasa din reviste si lipiti-le pe carton. Apoi, incercati sa gatiti acele feluri de mancare si sa se mancati.

10. Faceti planuri seara pentru a doua zi. Inainte de culcare vorbeste cu copilul tau si stabiliti care va fi programul pentru a doua zi. De exemplu: "Maine dimineata nu ne vom uita la televizor. Cand ne trezim, o sa ne spalam, o sa ne imbracam, vom lua micul dejun si apoi vom face x, y sau z."

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre