5 trucuri sa faci copiii sa doarma in patul lor

/ / Modificat: 2012-08-23
5 trucuri sa faci copiii sa doarma in patul lor

Ti-a fost tare drag sa lasi copilul sa doarma cu tine in pat o perioada de timp si sa te bucuri de dragalasenia lui cand doarme, mai ales ca il puteai supraveghea indeaproape cand era bolnavior. Fara sa iti dai seama, a trecut ceva mai mult timp decat planuiai, iar micutul tau a uitat drumul spre patutul din camera lui. Nu este prea tarziu sa il convingi pe prichindel sa se desparta de patul vostru si sa se mute in propria camera. Iata 5 trucuri eficiente prin care sa il convingi ca patutul lui este mult mai confortabil!

Copilul mic adora sa se cuibareasca in patul parintilor si sa se bucure de compania lor pe timpul noptii. Se simte protejat, in siguranta si rasfatat si cu greu se mai desprinde de acest obicei care-i creeaza o stare de bine.

Este de ajuns sa il iei cateva zile in patul vostru sa doarma, pentru ca este bolnavior sau trece printr-o perioada emotionala grea, pentru ca obisnuinta sa isi intre in drepturi si copilasul tau sa uite de camera si de patutul lui.

Cum orice invat are si dezvat, este timpul sa te inarmezi cu multa rabdare, cu multa putere de a face fata insistentelor micutului si lacrimilor de crocodil pe care le va varsa cand va afla ca nu va mai dormi cu voi in pat si sa incepi sa il obisnuiesti sa stea in camera lui!

Cate un pas mic in fiecare zi!

Nu poti dezvata brusc micutul de obiceiul de a dormi cu voi in pat. Este important sa o faci treptat si cu pasi mici in fiecare zi.

Incepe prin a vorbi initial cu el despre camera lui si despre cat de confortabil este patutul lui. Apoi obisnuieste-l sa doarma singur, chiar daca o face, o perioada, in patul vostru. Copilul este dependent de compania voastra si cu cat se va obisnui mai repede sa doarma singur, chiar si in camera voastra, cu atat ii va fi mai usor sa revina la obiceiul de a dormi in patutul lui.

Continua prin a-l pune sa adoarma la pranz in patutul lui. Este un pas mic catre o victorie mare. Copilul are nevoie sa se simta in siguranta in camera lui, sa se familiarizeze cu ea si sa se simta bine in acel mediu pentru a putea dormi singur acolo.

In curand, poti sa incepi sa il convingi pe micut sa cititi povestea de seara la el in camera, in patut, chiar daca pe urma mergeti impreuna si dormiti la voi in camera. Este important sa inceapa sa faca cat mai multe lucruri din rutina lui de somn in propria camera.

Nu-i impune, ci ofera-i optiuni!

Doar pentru ca esti mai mare si poti, nu inseamna ca si trebuie sa te impui in fata copilului cu o autoritate debordanta. Este exact ceea ce displace copilului si il intarata sa faca si mai rau sau sa actioneze contrar ordinelor tale tiranice.

Nu te impune, deoarece nu vei avea sanse de izbanda. Copilului mic ii place sa para ca este autonom si sa ia decizii. Fa-l sa doarma in patul sau, astfel incat sa para ca este decizia lui. Ai mai multe sanse sa fie receptiv la idee, daca ii oferi posibilitatea sa faca o alegere.

Creeaza-i un mediu placut si confortabil in camera lui!

Copilul va da cu greu confortul si siguranta pe care le simte cand este in pat cu voi pe o camera colorata, dar pustie si infricosatoare.

Este important sa aduni in camera copilului toate lucrurile, obiectele si jucariile lui preferate, astfel incat sa insufletesti incaperea si sa il ajuti sa se simta in siguranta. Nu uita de obiectul lui de confort, cel care il protejeaza cel mai mult de rele si il face sa se simta protejat de rele.

Joaca-te cu el, citeste-i si stai cu el pana adoarme!

Daca ai reusit sa il convingi sa doarma la pranz in patutul lui si chiar sa stea seara in camera la el sa se schimbe in pijamalute si sa se joace, este timpul sa incerci, subtil, sa il faci sa si adoarma acolo.

Mai intai, joaca-te cu el in camera, citeste-i povestea preferata si apoi incurajeaza-l sa adoarma. Imbratiseaza-l, saruta-l de noapte buna si apoi spune-i ca stai cu el acolo pana cand adoarme. Este un pas important sa reusesti sa il faci sa doarma in camera lui, chiar daca acest lucru este dependent de prezenta ta acolo. Cu putin timp si mai multa rabdare, vei reusi sa il faci sa adoarma si singur.

Se furiseaza noaptea la voi in camera? Reactioneaza istet!

Este foarte posibil ca in multe seri in care incerci sa faci copilul sa doarma in camera si il lasi in patutul lui, sa te trezesti ca da buzna peste voi in miez de noapte.

Atentie la reactia ta! Daca te enervezi, ii reprosezi ca s-a dat jos din pat sau, dimpotriva, il primesti repede in patul conjugal, toate eforturile tale de a-l determina sa doarma in camera lui vor fi in zadar.

De asemenea, nici ideea de a inchide usa la camera si a-l lasa pe dinafara nu este foarte stralucita. Micutul tau trebuie sa invete sa doarma singur, nu sa fie obligat, si sa inteleaga de ce trebuie sa faca acest lucru, lucru la care inchiderea usii nu ajuta foarte mult.

Este important sa iti pastrezi cumpatul si sa nu incepi cu reprosurile. In prima faza, incearca sa fii un pic indiferenta si sa nu il bagi in seama pe micut, pentru a nu parea ca ti-a atras atentia, asa cum de altfel si doreste. Daca situatia escaladeaza, incepe sa tipe si sa traga de tine, fii calma, ridica-te, ia-l de manuta si du-l in camera lui, explicandu-i ca la ora aceea ar trebui sa doarma.

Spune-i ca este tarziu, toata lumea trebuie sa doarma si ca veti fi langa el atunci cand se va trezi dimineata si ca atunci va putea sa vina sa stea cu voi putin in pat. Probabil ca se va mai intoarce de cateva ori, insa daca procedezi la fel de fiecare data, va renunta sa mai sara din pat si sa dea buzna peste voi, deoarece nu va reusi sa isi atinga scopul: nici nu capata atentia voastra si nici nu reuseste sa se infiltreze la voi in pat etc.

Prin furisarea in camera parintilor, copilul mic incearca doar sa atraga atentia si sa se simta bagat in seama. Daca nu ii arati ca a reusit sa v-o atraga, se va domoli in scurt timp si va renunta la aceasta tactica, deoarece va vedea ca nu da roadele mult asteptate.

Tu cum ai reusit sa il determini pe copilul tau sa doarma in patutul lui, singur in camera? Ai facut asta de la bun inceput, de cand s-a nascut, sau si tu ai cazut in capcana de a-l lasa sa doarma in pat cu tine si apoi a trebuit sa il dezobisnuiesti? Impartaseste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dormit cu copilul in pat Somn copii Camera copii Patut copii Activitati distractive pat copii

Articole recomandate

Citeste si despre