Obligi copilul sa manance?

/ / Modificat: 2011-05-26
Obligi copilul sa manance?

Cu siguranta te-ai confruntat de nenumarate ori cu situatia in care erai dispusa sa faci tumbe, sa canti si sa dansezi doar-doar copilul tau va mai manca 3-4 lingurite de mancare. Apoi, pe masura ce a crescut, ai inceput sa ii impui conceptia ca "trebuie sa manance tot din farfurie, pentru ca altfel isi lasa norocul acolo"! Este sigura aceasta abordare in dezvoltarea si cresterea copiilor?

Nu trebuie sa fortezi copilul sa manance daca nu vrea!

Cel putin asa spun specialistii, care sunt de parere ca nu faci decat sa provoci efecte adverse psihologice si traume pe termen lung. Stim bine ca sunt unele norme pe care trebuie sa le respecti sau pattern-uri care sugereaza cam cat trebuie sa manance copilul la varsta lui. Insa fiecare copil este unic, iar acei parametri sunt doar orientativi si atat. De asemenea, stii bine cat de sanatoase sunt unele alimente in cresterea copilului si ca si prichindelul tau are nevoie de ele, dar pur si simplu par sa nu ii placa.

Oricat de necesare ar fi, nu il obliga sa manance ceva ce nu ii place. Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare si de crestere. Chiar daca pare greu de crezut copilul stie cand este satul si cand nu mai are nevoie de mancare in plus. Acorda-i o sansa si un vot de incredere si lasa-l sa iti "spuna" singur cand este satul. Daca micutul tau este sanatos, iar medicul sustine ca se incadreaza in parametrii normali de crestere, inseamna ca pur si simplu nu este un prea mare mancacios. In ziua de astazi, poate ca ar trebui sa te simti norocoasa, pentru ca micutul tau risca mai putin sa cada in capcana supraponderalitatii si obezitatii in acest fel.

Specialistii in nutritie sustin ca nu este indicat sa obligi copilul sa termine tot din farfurie. Acest lucru nu face decat sa creeze bazele obezitatii in copilaria tarzie sau la maturitate. Risti sa il inveti cu obiceiuri alimentare proaste - ca trebuie sa mancam chiar si atunci cand nu mai putem sau suntem satui si cu portii foarte mari si inutile de mancare. Daca il obligi sa manance nu numai ca nu vei atrage pofta de mancare, ci dimportiva, ii vei crea senzatia de satietate si nu va dori sa mai manace.  

Copiilor nu le place sa fie obligati sa faca ceva!

In plus, daca alergi dupa el cu lingura prin casa, daca tipi sa manance, daca il agresezi sau adopti alte metode prin care il obligi, micutul tau ar putea asocia mesele cu tensiunea, disconfortul si starile negative si ar putea refuza din ce in ce mai des sa pape cand trebuie. Daca ti se pare ca micutul tau si-a schimbat obiceiurile alimentare brusc sau ca dintr-odata nu mai vrea sa manance, atunci mergi cu el la medic pentru mai multe investigatii. Insa uneori, micutii mai isi schimba si gusturile, si cantitatea portiilor atunci cand cresc si nu inseamna ca exista vreo problema.

Cum il faci pe copil sa manance?

Daca ai un prichindel mofturos, care nu vrea sa manance mai deloc sau caruia nu ii plac anumite mancaruri este cazul sa il implici in tot ce inseamna prepararea mancarii lui si sa il faci sa vrea chiar el sa guste din unele alimente.

Iata cateva trucuri in acest sens:

  • incearca cat mai multe texturi si gusturi; 
  • adapteaza-te tempo-ului lui de mancare (unii copii mananca mai incet, altii mai repede - respecta tempo-ul lui si nu incerca sa il distorsionezi); 
  • minimizeaza sursele care-i pot distrage atentia (tv-ul, alte persoane, jucarii etc.); 
  • lasa copilul sa atinga si sa exploreze mancarea, chiar daca da pe el sau se manjeste; 
  • pe masura ce creste, implica-l in procesul de gatire a mancarurilor; 
  • decoreaza-i cat mai frumos farfuria, pentru a-l atrage mai mult; 
  • chiar daca refuza acum un aliment, nu inseamna ca trebuie sa renunti sa i-l mai dai; unii bebelusi au nevoie de 8, 10 chiar 15 incercari inainte de a accepta un anumit tip de mancare, asa ca inzestreaza-te cu rabdare si fii perseverenta; 
  • nu il lasa sa vada ca esti frustrata sau furioasa pentru ca nu mananca.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Obligare copil mancare

Articole recomandate

Citeste si despre