Copilul refuza anumite alimente? Cum sa-l faci sa manance de toate

/ / Modificat: 2019-07-15
Copilul refuza anumite alimente? Cum sa-l faci sa manance de toate

Pediatrii recomanda ca in primele sase luni de viata copiii sa fie hraniti exclusiv cu lapte matern sau formula si abia apoi sa inceapa diversificarea alimentatiei.

Si abia atunci incepe greul, mai intai din cauza colicilor (de care este imposibil de crezut ca scapa cineva, avand in vedere ca sistemul digestiv al copilului trebuie sa se obisnuiasca cu alimentele solide), dar si din cauza mofturilor pe care copilul va invata sa le faca la mancare.

La inceput ii poti intelege pentru ca au de a face cu gusturi si texturi noi, insa pe masura ce cresc si incep sa nu vrea nici aia, nici aia, nici aia... parca te aduc un pic in pragul disperarii.

Daca ai un copil care refuza aproape orice mancare, nu vrea sa incerce lucruri noi si daca ora mesei este pentru voi o adevarata drama, acest articol este pentru tine. Iti spunem de la inceput ca principala ta arma in lupta cu mofturile la mancare este rabdarea. Daca te enervezi, daca strigi, daca incerci sa il hranesti cu forta in timp ce el scuipa ce ii bagi in gura, nu vei obtine absolut nimic in afara de traume si pentru tine, si pentru el si, posibil, o adevarata aversiune a copilului pentru unele alimente si pentru ora mesei.

Cauta sa-i introduci in alimentatie ingrediente noi ai la dispozitie si cai amuzante, distractive. Este important ca ora mesei sa fie pentru el o experienta placuta, pe care sa si-o doreasca.

Incercati sa fiti toti la masa atunci cand hranesti copilul, mai ales atunci cand el este suficient de mare pentru a manca singur si pentru a intelege ce se vorbeste in jurul lui. Ora mesei este momentul ideal pentru a petrece in familie, fara elemente care sa va distraga atentia, cum ar fi televizorul, telefoanele sau tabletele.

La masa se mananca, nu se joaca, dar asta nu inseamna ca nu puteti vorbi intre voi, ca n puteti rade, ca nu puteti vorbi despre mancarea de pe masa si despre ingrediente. Daca se simte bine, copilul va avea un apetit mai mare.

Copiilor le place sa-i imite pe cei mari, asa ca atunci cand vrei sa introduci un aliment nou este bine sa-i vada pe ceilalti membri ai familiei ca il mananca si ca il lauda. Cel mai probabil va vrea si el sa il incerce si ati creat deja premisa ca lui sa ii placa. Este important sa vada ca toata lumea are o dieta variata, cu fructe, legume, verdeata, peste, carne etc. Fiti un exemplu pentru el!

Implicati-l in pregatirea mesei! Luati-l la cumparaturi, aratati-i ce frumoase sunt fructele si legumele, ce bine miros. Apoi, lasati-l, din cand in cand, sa va ajute la gatit si la aranjatul mesei. Poate spala si el legumele sau fructele, poate sa vi le dea la mana atunci cand le tocati. Micul vostru ajutor de bucatar va dori, cu siguranta, sa guste rezultatul si cu siguranta o sa-i placa, pentru ca e si mana lui acolo.

Aranjati farfuria astfel incat sa il atraga. In loc sa-i puneti mancarea acolo, pur si simplu, puteti "desena" cu ea o fata zambitoare, un catelus sau o pisicuta si apoi va puteti juca in timpul mesei (singura forma de joaca acceptata in acest moment): sa il provocati sa manance nasul, urechile si tot asa. Chiar daca te gandesti ca nu esti prea talentata la desen, gasesti pe internet o multime de idei care sa te ajute cu platingul pentru cei mici. Te vei distra si tu cand le faci, se va distra si el cand mananca. Win - win!

Accepta ca nu trebuie sa ii placa toate alimentele. Poate nici tu nu mananci broccoli si atunci cum il poti obliga pe el sa o faca daca spune ca nu ii place? Gusturile nu se discuta si important este sa consumam alimente din toate grupele pentru a beneficia de toti nutrientii esentiali, carbohidrati, proteine, vitamine etc. Asa ca atunci cand copilului chiar nu-i place un aliment, nu are rost sa-l fortezi si viata voastra va fi mult mai usoara daca il inlocuiesti cu ceva din aceeasi grupa, care are proprietati similare.

Pune-i in farfurie cantitati corecte de mancare sau chiar portii mai mici, pentru ca daca mai vrea, mai cere. Copilul trebuie sa manance in functie de constitutie, greutate si statura, nu poate manca aceeasi cantitate ca un adult. In plus este important ca el sa invete sa identifice senzatia de satietate pentru a evita ca in viitor sa devina obez. Daca ii pui portii mai mici si simte nevoia sa mai manance, iti va spune, ceea ce este o modalitate de a-l incuraja sa se autoafirme si sa ia decizii proprii, care nu sunt impuse de mama si de tata. Se vor simti bine si se vor simti mai mari.

Cand copilul spune ca nu vrea sa manance, nu ceda santajului emotional si nici sa nu cazi in capcana de a-i da sa manance ce vrea el doar ca sa nu aveti un conflict. Copilul trebuie sa inteleaga ca trebuie sa manace de toate si variat si ca masa este un obicei sanatos, placut si, foarte important, cotidian.

Oboseala poate altera apetitul copilului. Incearca sa programezi mesele astfel incat sa nu coincida cu orele de siesta sau la care copilul ar trebui sa mearga la culcare. Cu cat este mai obosit sau cu cat ii este mai somn, cu atat mai putin va dori sa manance.

Prin urmare, cand copilul tau incearca alimente noi sau cand refuza alimente, aminteste-ti ca are nevoie de timp pentru a se obisnui cu gustul lor, iar tu ai nevoie de rabdare si de imaginatie pentru a-l ajuta sa o faca. Si de multa dragoste, evident!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente Mancare copii

Articole recomandate

Citeste si despre