Alimente periculoase pentru copii

/ / Modificat: 2012-12-20
Alimente periculoase pentru copii

Daca nu esti foarte atenta la obiceiurile alimentare pe care i le dezvolti copilului si la felul in care ii compui meniul, ai putea avea surpriza neplacuta ca acesta sa se ingrase foarte tare sau sa sufere de afectiuni periculoase. Iata care sunt alimentele pe care trebuie sa le dai cu "zgarcenie" copilului, dar si cele in privinta carora trebuie sa fii atenta, deoarece cresc riscul de alergii, inec si alte accidente sau pericole care atenteaza la sanatatea celui mic!

Alimentatia nesanatoasa a unui copil conduce la aparitia unor probleme de sanatate foarte grave. Consumul de alimente grase, pline de zaharuri si aditivi alimentari periculosi ridica o multime de riscuri asupra sanatatii. Aportul caloric crescut al acestora si ingredientele nocive determina ingrasarea si, ulterior, obezitatea. Insa chiar si alimentele considerate sanatoase se pot dovedi periculoase pentru sanatatea si siguranta copilului. Acestea pot creste riscul de inec sau alergii.

Alimente care cresc riscul de inec la copii

In cazul in care ai un copil mic, care nu are inca dezvoltata abilitatea de a mesteca si inghiti corespunzator, atunci este important sa ai grija la ce ii dai sa manance. Alimentele care cresc semnificativ riscul de inec la copii constau in popcorn, caramele si alte produse lipicioase, struguri, morcovi cruzi, bomboane tari, nuci, alune etc.

Alimente care prezinta un risc crescut de alergii

Greu de crezut sau nu, cea mai mare parte a alimentelor alergene face parte din categoria alimentelor sanatoase. Alimentele cu cel mai crescut risc de alergii, care se pot dovedi periculoase pentru sanatatea copilului, sunt: ouale, laptele si produsele lactate, pestele, arahidele si mierea.

Pestele este un aliment aparte, care se poate dovedi atat sanatos, cat si periculos, pentru sanatatea celui mic. Consumul excesiv al pestelui poate conduce la intoxicatie cu metilmercur, un derivat al mercurului, extrem de periculos. Multi parinti fac greseala de a exagera cu portiile de peste in meniul saptamanal al copilului si cresc riscul de intoxicare cu metilmercur.

Copiii mici nu ar trebui sa consume mai mult de 2 portii pe saptamana. Este foarte important ca pestele sa fie foarte bine gatit. Evita tipurile bogate in metilmercur, precum scrumbia, pestele-spada sau rechinul. Incearca sa diverisifici meniul saptamanal de peste cu somon, sardine, macrou si/sau pastrav.

Alimente bogate in conservanti, zaharuri, saruri si grasimi

Exista o multime de alimente pe piata care sunt periculoase pentru sanatatea pe termen lung a copilului. De la dulciuri, bauturi acidulate si necarbogazoase, pana la mezeluri, snacks-uri si produse de tip fast-food, exista o multime de categorii alimentare care ar trebui sa dispara complet din meniul copilului tau.

Chiar si iaurturile, batoanele de cereale, biscuitii si untul de arahide, atat de recomandat in dietele copiilor, se pot dovedi periculoase pentru sanatate. Sortimentele de iaurturi pline de conservanti (in special cele cu fructe sau pentru micutul dejun), batoanele de cereale bogate in zahar si aditivi nocivi sau biscuitii cu multe grasimi si zaharuri ar putea afecta serios sanatatea celui mic.

Este foarte important sa fii atenta atunci cand introduci alimente noi in meniul lui, pentru a evita riscul alergiilor severe, de tipul socului anafilactic. Pana pe la varsta de 4 anisori, ai grija sa nu dai copilului sa manance alimente de dimensiuni mici, tari si lipicioase, din cauza riscului crescut de inec.

Iar pe masura ce creste, asigura-te ca meniul lui este echilibrat si ca predomina in el alimentele foarte sanatoase: legume, fructe, lactate, peste, carne de pasare etc. Numai in acest fel, vei reusi sa il protejezi de pericolele asociate supraponderalitatii sau obezitatii si sai ii formezi obiceiuri alimentare sanatoase.

Ce alimente predomina in meniul prichindelului tau? Cum ai reusit sa il faci sa manance sanatos si sa stea departe de alimentele periculoase pentru sanatate? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie copii Alimente periculoase copii Alimente nesanatoase copii Alimentatie sanatoasa copii

Articole recomandate

Citeste si despre