Alimentatia copiilor in zilele de sarbatoare! La ce trebuie sa fie atenti parinti

/ / Modificat: 2022-01-03
Alimentatia copiilor in zilele de sarbatoare! La ce trebuie sa fie atenti parinti

 

In zilele de sarbatoare, fie ca este o zi onomastica, sau ziua de nume, ori o alta sarbatoare, dulciurile sunt nelipsite din viata micutilor, indiferent cat de mult se feresc parintii de acestea. Le primesc chiar la scoala sau la gradinita, in urma serbarilor, dar si de la bunici si alte rude care vin in vizita, ori in timp ce merg cu colindul.

Pe langa acestea, se adauga dulciurile preparate in casa: cozonaci, tort, fursecuri, turta dulce si multe altele. Acestora li se adauga restul preparatelor traditionale, majoritatea pe baza de carne de porc, pline de grasimi si grele pentru stomacul micutilor.

Desi micutii se bucura de spiritul sarbatorilor si, ca si noi, adora sa se rasfete cu cele mai bune deserturi si preparate traditionale este important ca parintii sa acorde o atentie deosebita alimentatiei copiilor. Schimbarile drastice pot duce la probleme digestive, dar si la dereglarea somnului.

Iata cum te poti asigura ca micutul tau are in continuare o alimentatie sanatoasa, chiar daca se rasfata cu dulciuri si alte preparate traditionale.

1. Asigura-te ca incepe cu un mic dejun sanatos

Micul dejun trebuie sa fie, in continuare, la fel ca inaintea sarbatorilor. Acesta trebuie sa fie compus din legume, paine integrala si o sursa de proteina (ou, branza sau iaurt). Desigur, copilul poate gust si din preparatele voastre, daca nu are alergii, insa trebuie doar sa guste, nu sa consume pana la saturatie.

2. Dulciurile trebuie oferite dupa micul dejun

Dulciurile se vor oferi micutilor doar dupa ce acestia iau micul dejun. In niciun caz, in a doua parte a zilei, deoarece zaharul continut de acestea le ofera foarte multa energie si seara le va fi greu sa adoarma.

In a doua parte a zilei, ii poti oferi deserturi preparate in casa, fara zahar si fara cacao sau fructe.

4. Evita bauturile carbogazoase

Evita sa-i oferi copilului bauturi carbogazoase, indiferent de tipul acestora, dar si alte bauturi din comert. Inclusiv ceaiurile sau sucurile de fructe din comert au un adaos crescut de zahar. Prepara-I ceaiuri din plante sau fructe acasa si oferai-le neindulcite, cu putina lamaie pentru aroma. De asemenea, In locul sucurilor din comert, este mai bine sa-i prepari sucuri naturle acasa, care sa contina si legume nu doar fructe. Morcovii sunt excelenti pentru prepararea sucurilor, de exemplu.

5. Evita sa-i oferi carne de porc 

Sarmalele sunt delicioase, la fel si carnatii, toba sau alte preparate specifice Craciunului. Toate acestea sunt insa preparate deosebit de grele pentru copii. Alege sa-I oferi in schimb carne de pui, curcan sau peste. Poti chiar sa prepari sarmale pentru intreaga familie din carne de pui sau curcan.

6. Prepara deserturi sanatoase, fara zahar sau cacao

Pe langa faptul ca zaharul nu este sanatos pentru nimeni, acesta duce la hiperactivitate in cazul copiilor. Acelasi lucru se intampla si in cazul consumului de cacao. Prin urmare, daca vrei sa prepari o negresa, de exemplu, in loc de cacao poti folosi carob. Iar pentru a da dulciurilor gustul specific, poti inlocui zaharul cu stevia. Chiar si asa insa, copiii, nu trebuie sa consume in exces aceste alimente, deoarece numarul caloriilor este in continuare crescut, fiind influentat de toate ingredientele (unt, faina, oua, lapte, etc).

 FOTO: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre