Siguranta copiilor in masina iarna

/ / Modificat: 2014-01-17
Siguranta copiilor in masina iarna

Iarna pune o multime de obstacole in calea autoturismelor si ridica noi riscuri si pericole asupra sigurantei copiilor aflati in masini. In aceste conditii, este recomandat sa sporesti masurile de siguranta pentru copil in timpul mersului cu masina in sezonul rece, pentru a te asigura ca fiecare cursa cu autoturismul personal este dusa la capat fara incidente neplacute!

Scaunul de masina nu este suficient pentru a mentine bebelusul sau copilul mic in siguranta in autoturism. Sezonul de iarna este problematic pentru toti soferii si este bine sa fii intotdeauna pregatita sa faci fata oricarui dezastru - blocaj rutier, impotmolire in zapada, stricarea ventilatiei si lipsa caldurii etc. - mai ales atunci cand esti cu cel mic in masina.

Monteaza corespunzator scaunul de masina!

Specialistii au constatat, in urma mai multor cercetari, ca foarte multi parinti nu monteaza corect scaunul de masina si nici nu prind corect centurile copiilor. Asigura-te ca scaunul este bine fixat pe bancheta si verifica, din cand in cand, sa nu aiba defectiuni tehnice, pentru ca cei mici sa fie bine protejat in cazul unei coliziuni.

Una dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii in montarea scaunului de masina se refera la pozitionarea acestuia pe bancheta. Scaunul se pozitioneaza corect pe mijlocul canapelei din spate, niciodata in laterale sau pe scaunul din dreapta, fata. In acest fel, copilul este protejat de impacturile laterale, in caz de accident.  

Incalzeste masina!

Este recomandat sa incalzesti masina cu 10-15 minute inainte de a pune copilul in scaun si a porni la drum. Copilul se va simti mai confortabil si nu vei risca sa devina agitat si iritat inca din primele momente in care ii vei cupla centurile de siguranta.

Incalzirea masinii este recomandata mai ales in zilele geroase de iarna, cand temperaturile scad considerabil si frigul este greu de suportat!

Imbraca-ti copilul corespunzator!

  In sezonul de iarna, copiii sunt imbracati mai gros, lucru care poate pune in pericol siguranta acestora in timpul transportului cu masina. In cazul in care cel mic are prea multe hainute, hamul scaunului si centurile nu se vor mai prinde corect si exista riscul sa se desfaca in timpul mersului.

In plus, centurile strans legate in jurul copilului il vor incomoda si indispune, iar calatoria va deveni un stres pentru el. Din acest motiv, specialistii recomanda imbracarea copilului intr-o geaca subtire, de tip fleece sau polar, astfel incat sa poata sta comod si in siguranta in masina si nici sa nu se supraincalzeasca. Tine cont de faptul ca, in timpul mersului, masina este incalzita si nu este nevoie sa fie imbracat foarte gros.  

Asigura-te ca ai o paturica in plus in masina!

Asigura-te ca ai la indemana, in masina, o paturica groasa, pentru situatia in care sistemul de ventilatie se strica si nu reuseste sa mai incalzeasca corespunzator autovehiculul. Paturica va proteja copilul de frig si il va ajuta sa se simta confortabil pana la destinatia finala.  

Pregateste-ti masina de iarna!

Nu in ultimul rand, siguranta copilului in masina depinde si de cat de bine este pregatita sau echipata masina pentru iarna. Pentru a evita accidentele nedorite sau ca ninsorile sa te ia pe nepregatite, schimba-ti la timp cauciucurile, aprovizioneaza-te cu lanturi, lopeti de zapada si asigura-te ca rezervorul este plin, pentru a nu ramane in pana in mijlocul drumului, cand esti cu cel mic in masina!  

Asigura-te ca ai apa si cateva alimente de rezerva!

Chiar daca drumul pe care-l ai de facut cu masina impreuna cu copilul este scurt, este important sa ai mereu cateva gustari de rontait si rezerve de apa in masina. Nu stii niciodata ce se poate intampla in trafic atunci cand ninge, e viscol sau foarte frig.

Este indicat sa te asiguri ca cel mic este bine hranit si hidratat in situatia in care ramaneti blocati in trafic sau masina se strica si sunteti nevoiti sa asteptati ore in sir pentru a veni cineva sa va ajute.  

Tu cum sporesti siguranta copilului in masina iarna? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Siguranta masina copii Scaun masina copii

Articole recomandate

Citeste si despre