10 sfaturi utile si practice pentru siguranta copilului in autovehicul

/ / Modificat: 2016-09-28
10 sfaturi utile si practice pentru siguranta copilului in autovehicul

10 sfaturi utile si practice pentru siguranta copilului in autovehicul

Sfatul nr. 1

Atunci cand calatoresti cu micutul tau sau pur si simplu iesi la plimbare, utilizeaza in mod corespunzator un scaun auto, chiar daca te deplasezi pe distante scurte. 

Statisticile releva faptul ca ca 40% din accidentele auto in care sunt implicati si copii se petrec in apropierea casei. 

Utilizarea unui scaun auto pentru copilul tau implica respectarea legii si, primul si cel mai important lucru, reprezinta un gest de dragoste din partea ta.

Sfatul nr. 2

Alege scaunul auto potrivit necesitatilor copilului tau, luand in considerare greutatea si inaltimea. 

Inca de la nastere, cand bebe este adus acasa, trebuie sa folosesti un dispozitiv de retinere a acestuia in autovehicul. Exista tipuri diferite de scaune auto  pentru nou-nascuti. 

Landoul (grupa 0 – de la nastere pana la 10 kg) este cel mai potrivit in acest caz, deoarece ofera inclinarea optima de 180 grade, avand in vedere ca pana la varsta de 6 luni un bebelus trebuie sa stea perfect intins la orizontala.

Atentie insa: simpla asezare a landoului in autovehicul nu ofera protectie si siguranta daca acesta nu este prins in centurile autovehicului, lucru ce se poate realiza foarte usor cu ajutorul unui kit auto (accesoriu special conceput pentru aceste tipuri de dispozitive).

Scaunele auto apartinand Grupei 0+ (de la 0 la 13 kg) se vor instala intotdeauna in sensul invers de mers al autovehiculului, pentru a reduce cat mai mult cu putinta orice efect negativ asupra gatului copilului, in eventualitatea producerii unui accident. Este cea mai sigura pozitie si se recomanda utilizarea acesteia pentru o perioada cat mai lunga de timp. 

Cu toate acestea, din momentul in care copilul va cantari 9 kg, il puteti pozitiona in sensul normal de mers al autovehicului, legislatia permitand acest lucru in cazul scaunelor incadrate in Grupa 1 de varsta (de la 9 la 18 kg)

De aceea, copiii cu o greutate cuprinsa intre 9 si 13 kg pot calatori in ambele tipuri de scaune desi, daca nu dau semne de disconfort, este de preferat sa utilizezi scaunul din Grupa 0+ in pozitia invers de mers a autovehiculului.

Primele semne ce-ti vor atrage atentia ca micutul tau nu se mai simte confortabil in aceasta pozitie sunt:

  •  dorinta de a vedea in ce directie merge autovehiculul, impins de curiozitatea specifica varstei, manifestata prin intoarcerile frecvente 
  • sprijinirea picioarele pe spatarul banchetei (dovada clara ca acest scaun a devenit neincapator).

Pozitia ideala pentru montarea unui scaun auto in autovehicul este cea situata pe bancheta din spate, de preferat in centrul acesteia.

Unele grupe de varsta (1 sau 2-3) au spatarul reglabil, putand oferi o pozitie confortabila capului copilului pentru momentele in care va dori sa doarma. 

Exista, de asemenea, anumite reductoare speciale care pot fi plasate in zona gatului. Acestea trebuie sa confere si siguranta in conditiile producerii unui accident.

Sfatul nr. 3

Asigura-te intotdeauna ca scaunul auto este instalat in mod corect, in concordanta cu instructiunile de utilizare. 

Nu uita sa le pastrezi pentru o eventuala si ulterioara consultare.

Sfatul nr. 4

Daca autovehicului este prevazut cu airbag-uri laterale , aminteste-ti sa le dezactivezi. 

Un airbag activat poate avea un impact violent asupra copilului si ca urmare a acestui fapt, este foarte periculos.

Sfatul nr. 5

Atunci cand calatoresti, nu slabi niciodata centurile scaunului auto, nici macar pentru o perioada scurta de timp si nu scoate niciodata copilul din scaunul auto, pentru niciun motiv. 

In conditiile in care copilul plange sau trebuie sa-l hranesti, opreste masina. 

Sfatul nr. 6

Nu lasa niciodata copilul singur, nesupravegheat in autovehicul, nici macar pentru cateva minute. Ia-l intotdeauna cu tine.

Sfatul nr. 7

Din motive de siguranta, evita sa hranesti copilul in timp ce autovehiculul se afla in miscare, mai ales cu acadele sau inghetata pe bat. 

Il pot rani sau il pot sufoca in eventualitatea producerii unui accident sau in cazul in care vei frana brusc. 

Sfatul nr. 8

Atentie sporita trebuie acordata jucariilor sau obiectelor oferite copilului pentru a-l tine ocupat in timpul deplasarilor cu autovehiculul. 

Acestea pot deveni foarte periculoase din acelasi rationament pentru care nu este bine sa ii oferi dulciuri sau inghetata pe bat. 

Se recomanda numai utilizarea jucariilor confectionate din materiale moi. 

Sfatul nr. 9

Niciodata nu aseza langa scaunul copilului bagaje sau alt gen de obiecte care, la randul lor, l-ar putea accidenta, in eventualitatea producerii unui impact lateral sau frontal. Locul lor este in portbagaj, chiar daca sunt produse extrem de utile in timpul calatoriilor.

Sfatul nr. 10

Daca masina a fost parcata in soare pentru o perioada indelungata de timp, verificati daca scaunul auto nu este prea incins pentru a pozitiona copilul in el.

Chicco va ureaza "Drum bun" si calatorii sigure si frumoase. 

chicco_abonare_newsletter

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Siguranta masina copii Ghidul Parintilor Chicco

Articole recomandate

Citeste si despre