Tot ce trebuie sa stii despre convulsiile febrile la copii

/ / Modificat: 2018-04-02
Tot ce trebuie sa stii despre convulsiile febrile la copii

Convulsiile febrile, adica convulsiile cauzate de febra, afecteaza 3 sau 4 copii din 100, in general intre varstele de sase luni si cinci ani si cel mai adeasea intre un an si un an si jumatate.

Desi nu pun in pericol sanatatea si integritatea copilului tau, un episod de convulsii febrile, in special cand este vorba de un copil mic, poate sa te ingrozeasca, asa ca, pentru a putea sa gestionezi cat mai bine situatia, este bine sa stii mai multe lucruri despre asemenea episoade.

Ce sunt si cum se manifesta convulsiile febrile

Convulsia febrila se produce de obicei in primele ore de la instalarea febrei. Este posibil ca micutul sa arate neobisnuit cateva secunde pentru ca apoi sa se incordeze, sa se miste necontrolat si sa isi dea ochii peste cap. Nu va reactiona o perioada scurta de timp, respiratia va fi inegala si pielea ar putea sa para mai inchisa la culoare decat in mod obisnut.

Imediat dupa convulsie, care dureaza, de regula, aproximativ un minut (desi au existat cazuri in care convulsiile s-au produs timp de 15 minute), copilul isi revine la normal.

Convulsiile febrile se produc foarte rar de doua ori in decursul unei singure zile, in timp ce alte convulsii, cu cauze diferite decat cele febrile, pot dura mai mult si se pot produce mai des.

Ce sa faci daca copilul tau sufera de convulsii febrile

• Daca copilul tau sufera un episode de convulsii febrile, trebuie sa reactionezi repede pentru a-l impiedica sa se raneasca.

• Aseaza-l in pat sau pe jos si ai grija sa nu aiba obiecte ascutite sau dure prin preajma in timpul convulsiilor

• Intoarce-i capul intr-o parte pentru a evita inecarea cu saliva sau voma

• Nu isi va inghiti limba, deci nu ii pune nimic in gura

• Suna pediatrul

• Daca convulsiile nu se opresc dupa 5 minute, suna la 112 si cheama salvarea.

Va mai suferi si alte convulsii?

Convulsiile febrile au tendinta sa se mosteneasca. Riscul de a avea convulsii la urmatorul episod febril tine de varsta copilului tau. Atunci cand primul episod de convulsii febrile se produce la un copil mai mic de un an, aceasta are sanse de 50% sa experimenteze si alte astfel de episoade, in timp ce atunci cand copiii peste un an sunt afectati pentru prima data de convulsiile febrile, aceastia au sanse de 30% ca un astfel de episode sa recidiveze.

Tratarea convulsiilor febrile

Daca copilul tau sufera de convulsii febrile, suna pediatrul imediat, pentru ca va dori sa il consulte pe cel mic si sa identifice cauza febrei. Este mai important sa determine si sa trateze cauza febrei, decat sa trateze convulsiile in sine.

Este posibil ca medicul sa solicite analize suplimentare pentru a elimina posibilitatea existentei unor afectiuni cum ar fi meningita, mai ales cand cel mic are mai putin de un an.

Cat de periculoase sunt convulsiile febrile?

Desi par infricosatoare, ele nu pun copilul in pericol, nu afecteaza creierul, nu cauzeaza probleme ale sistemului nervos, nu cauzeaza paralizie, nu pun in pericol abilitatea intelectuala a copilului tau si nu ii pun in pericol viata. De obicei medicii nu prescriu un tratament preventive pentru convulsile febrile, dar daca acestea au o durata mai mare si se produc mai des, atunci este posibil ca recomandarea medicala sa se schimbe.

Este important sa incerci sa iti pastrezi calmul in situatia in care copilul tau sufera un episod de convulsii cauzate de febra si sa nu te gandesti imediat la ce este mai rau, ci sa ceri sfatul medicului.

Taguri Convulsii febrile copii

Articole recomandate

Citeste si despre