Sanatate bebelusi. Controlul de la un an. Ce trebuie sa stii?

/ / Modificat: 2016-08-02
Sanatate bebelusi. Controlul de la un an. Ce trebuie sa stii?

Controlul de la un an al bebelusului este foarte important, iar presiunea este cu atat mai mare cu cat acesta incepe deja sa-si manifeste personalitatea si vointa proprie la aceasta varsta. Nu iti face insa griji, toti parintii trec prin asta, iar medicii pediatri sunt pregatiti cu cabinete vesele si pline de jucarii care sa le aduca starea de confort micutilor.

Iata tot ce trebuie sa stii despre acest control medical!

Cum iti pregatesti copilul?

La varsta de un an, copiii nu inteleg prea multe, asa ca pregatirea lor prin discutii lungi despre cum va decurge vizita la medic este inutila. Important este sa fii acolo, oricand pregatita sa-i distragi atentia cu un cantec sau cu un joc.

Cu cat esti tu mai calma si mai linistita, cu atat mai relaxat va fi si copilul tau. Este posibil ca acesta sa simta dureri in timpul acestui control amanuntit, asa ca il poti imuniza preventiv cu o doza foarte mica de acetaminofen, insa nu inainte de a-i cere medicului parerea in legatura cu acest lucru.

Cum il va consulta medicul pe copilul tau?

In primul rand, il va cantari si masura, tocmai pentru ca urmeaza o perioada in care cresterea va incetini. Este important ca tu sa ii ceri medicului sfaturi cu privire la schimbarea alimentatiei, la vitaminele si suplimentele de care are nevoie in aceasta perioada.

Intreaba daca micutul tau este bine proportionat si daca ar trebui sa ii micsorezi sau sa ii maresti portiile de mancare pentru ca dezvoltarea lui sa fie perfecta.

Daca ai mai ajuns cu copilul la un alt doctor de la ultimul control, povesteste-i medicului de ce s-a intamplat asta si daca i-au fost prescrise medicamente sau alte tratamente. Spune-i despre felul in care i-au crescut dintii, povesteste-i despre modalitatile in care isi modifica pozitia, despre felul in care se deplaseaza.

Tot la acest control este bine sa ii vorbesti medicului despre evolutia in ceea ce priveste mersul copilului tau si despre cuvintele pe care le rosteste sau despre sunetele pe care le scoate atunci cand imita.

Raspunde atunci cand este strigat? Arata cu degetul spre obiecte? Stie sa se joace jocuri simple sau are o coregrafie speciala pentru anumite cantece? Cum se descurca cu apucarea obiectelor? A inceput sa isi tina singur biberonul sau paharul? Imita gesturi comune atunci cand te vede pe tine? Este capabil sa caute obiecte ascunse? Toate aceste intrebari sunt foarte relevante, asa ca ar fi perfect daca ai reusi sa-i oferi medicului raspunsurile la ele.

bebelusi_dezvoltare_un_an

Informeaza-te

Este posibil ca la acest control sa i se faca si o analiza de sange copilului tau, iar in acest caz trebuie sa stii care sunt motivele pentru care se intampla acest lucru. Daca locuiti intr-o casa veche, de exemplu, medicul va dori sa faca aceasta analiza pentru a descoperi daca cel mic a inhalat substante toxice din mediul in care traieste.

Testele care vor urma sunt cel de auz si cel al vederii. Dupa acestea, medicul se va interesa cu privire la istoricul familiei privind bolile contagioase precum sunt tuberculoza, hepatita sau meningita. Te va intreba si cu privire la racelile de care a avut parte, la medicamentele pe care i le-ai administrat sau daca v-ati confruntat cu urgente medicale.

Poti sa ii ceri medicului si o parere legata de felul in care iti poti disciplina copilul la aceasta varsta dificila. Acesta este familiarizat cu comportamentul copiilor si iti va putea da sfaturi pretioase cu privire la cum poti gestiona anumite situatii.

De asemenea, este indicat sa ii comunici si daca au aparut noi factori de stres in familie care l-ar putea afecta pe copil, indiferent daca este vorba despre probleme de cuplu, despre un deces in familie, despre o schimbare de job sau orice altceva care ti-ar putea modifica tie comportamentul.

Cere lamuriri si cu privire la politele de asigurare disponibile pentru copii si afla care sunt recomandarile lui in aceasta privinta.


Spune tot!

Nu ezita sa-i vorbesti medicului despre orice ti se pare relevant in dezvoltarea copilului tau. Felul in care ii este orientata privirea, modul in care reuseste sa-si sustina greutatea proprie pe picioare, daca isi foloseste ambele maini in acelasi timp, daca nu scoate nici un sunet, daca nu reactioneaza la stimulii exteriori, daca pare trist deseori sau tanjeste dupa interactiune doar cu persoanele cunoscute, daca pare cuprins de anxietate sau daca intampina dificultati in a manca si a bea lichide.

Toate acestea sunt importante, iar medicul trebuie sa stie tot pentru a-ti spune daca micutul tau se dezvolta normal.

Tu ai facut controlul de un an pentru bebelusul tau? Cu ce probleme te-ai confruntat? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre