Febra la copii, ce este si cum o tratam?

/ / Modificat: 2014-07-18
Febra la copii, ce este si cum o tratam?

Febra la copii este intotdeauna un semnal de alarma pentru parinti. Fie ca este vorba de o raceala, gripa sau o alta infectie din corp, cresterea temperaturii este considerata de specialisti o reactie normala a corpului.

Pentru ca vizita la medicul pediatru sa nu fie in zadar si pentru ca tu sa stii cand si cum trebuie sa actionezi atunci cand copilul tau are febra, iti oferim cateva sfaturi care o sa-ti fie de ajutor.

Dar ce este de fapt febra?

Febra este, de departe, cea mai intalnita grija a parintilor care merg la pediatru. Nu este o boala si de obicei nu este daunatoare. De fapt, febra reprezinta modul prin care corpul uman lupta pentru a se apara de infectii.

Ca si in cazul unui adult, temperatura normala a corpului unui copil este in medie de 36,5 - 37 grade Celsius.

In momentul in care aceste valori sunt depasite cu 1-2 grade se poate vorbi deja despre febra.

Iti poti da seama ca cel mic are febra daca atunci cand il atingi ii simti corpul mai cald decat de obicei. De asemenea, copilul poate transira mai mult si poate avea o stare de apatie.

Cel mai sigur mod prin care te poti asigura daca copilul tau are febra sau nu este folosirea termometrului fie intrabucal, fie intrarectal.

Ce trebuie sa faci daca copilul tau are febra?

febra-copii-temperatura

Primul pas este acela de a privi febra ca pe un lucru care ajuta, nu ca pe ceva daunator. Astfel, vei fi ceva mai linistita atunci cand copilul tau traverseaza o stare febrila. Iata cateva masuri pe care le poti lua atunci cand copilul are febra:

  • Prima regula: trateaza febra doar daca cel mic pare sa se simta rau. Multe virusuri provoaca o temperatura ridicata a corpului fara a provoca alte probleme. In asemenea cazuri, trebuie doar sa lasi corpul sa lucreze.
  • Nu exista studii care sa demonstreze ca tratarea febrei duce la scaderea starilor febrile. Totusi, daca copilul are stari letargice, este apatic sau irascibil, este indicat sa incepi tratamentul. Alte simptome care pot aparea sunt scaderea apetitului, dureri de cap sau dificultati de respiratie.
  • Tratamentul standard impotriva febrei include medicamente pentru reducerea febrei precum Tylenol, Panadol, Ibuprofen sau Paracetamol. Dozajul depinde de greutatea copilului si mai putin de varsta.
  •  Ai grija insa sa nu combini medicamentele decat daca acest lucru a fost recomandat de medic.

Desi aceste medicamente pot fi cumparate si fara prescriptie medicala, daca nu sunt administrate corespunzator, pot provoca efecte adverse serioase, precum sangerari gastrointestinale sau intoxicare a ficatului.

Asa ca ai grija sa ii administrezi copilului doar cantitatea necesara de medicamente si sa consulti intotdeauna un medic daca nu esti sigura asupra dozajului recomandat.

  • Daca temperatura copilului este foarte ridicata, mai mare de 39 grade Celsius, compresele cu apa rece vor ajuta la reducerea ei. Totusi, atunci cand compresele reprezinta singura metoda de tratament folosita, febra revine destul de rapid la valorile initiale.
  • Opreste aplicarea compreselor daca copilul are frisoane.
  • Astfel, folosirea compreselor in acelasi timp cu tratamentul medicamentos ar putea duce la o reducere mai rapida a  febrei.
  • Parintii ar trebui sa stie ca nu sunt recomandate frectiile cu alcool, acesta putand fi absorbit in piele, ducand astfel la hipoglicemie sau chiar coma indusa de alcool.
  • Daca ai incercat toate aceste metode si copilul tau pare sa se simta inca rau sau daca febra nu scade de mai bine de 3 zile, vizita la medic este neaparat necesara. De obicei, o infectie virala care provoaca febra dureaza de la 3 la 5 zile.

NOTA BENE: Este foarte important ca atunci cand copilul trece printr-o stare febrila, sa-i asiguri un aport mai mare decat de obicei de lichide.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Febra la copii Febra Sugar temperatura

Articole recomandate

Citeste si despre