Lipsa poftei de mancare la copilul mic

/ / Modificat: 2014-01-23
Lipsa poftei de mancare la copilul mic
Intrebare:

- Ce pot face pentru lipsa de mancare a copilului meu in varsta de 1 an si 2 luni? De la inceput nu a mancat bine, dar acum parca nu mai mananca nici cat manca, este subtire, slabuta si nu are acele pernute de carnita pe care le au copiii. Mentionez ca este al doilea copil si totusi nu stiu ce sa fac.

Raspuns:





 

Primul pas pe care ar trebui sa-l faceti, este consultarea unui medic pediatru pentru o evaluare a starii de nutritie a copilului.

Bilantul nutritional are in vedere mai multi indicatori, in functie de care se incadreaza copilul in diferite grade de malnutritie (daca este cazul):

  • malnutritia usoara (sau hipotrofia – "copilul slab" sau distrofia de gradul I)

  • malnutritia medie (distrofia de gradul II)

  • malnutritia severa (distrofia de gradul III).

    In acest scop se apreciaza greutatea copilului raportata atat la varsta cat si la talie, perimetrul cranian, pliul cutanat, evolutia curbei ponderale precum si cateva criterii clinice: aspectul tegumentelor, troficitatea si tonusul muscular, existenta si distributia tesutului adipos, aparitia dentitiei etc.

    In continuare daca medicul considera necesar va poate recomanda si efectuarea unor investigatii (analize de laborator sau radiografii osoase, examen coproparazitologic) care-i pot fi utile atat pentru diagnosticarea unor eventuale carente asociate malnutritiei (anemie carentiala, rahitism, avitaminoze) cat si pentru decelarea unor posibile cauze ale acestei stari.

    Conditiile responsabile pentru lipsa de apetit a copilului pot fi multiple: infectii cronice trenante si inaparente, parazitoze intestinale, tulburari metabolice, carente psihosociale (deprivare materna, poluare, frig, etc.) etc.

    Odata stabilita cauza, medicul poate recomanda un tratament corespunzator.

    Este important insa ca aprecierea starii de nutritie a copilului sa fie facuta de catre o persoana avizata, care poate face o apreciere obiectiva spre deosebire de parinti care de multe ori privesc lucrurile cu mult subiectivism.

    Este posibil ca in comparatie cu "alti copii" copilul dumneavoastra sa para mai slab, insa nu inseamna neaparat ca nu este dezvoltat corespunzator.

    De asemenea si apetitul alimentar poate varia de la un copil la altul si de la o perioada la alta. In acest caz medicul va poate eventual recomanda doar niste suplimente vitaminice pentru a-i stimula apetitul.


  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre