Perimetrul cranian la copilul mic

/ / Modificat: 2010-07-21
Perimetrul cranian la copilul mic
Intrebare:

- Ce perimetru cranian trebuie sa aiba copilul meu la doua luni, având 6300 de grame si lungimea de 62 cm, daca e posibil specificati atât pentru baieti cât si pentru fete într-un tabel cu explicatiile de specialitate. Precizez ca baietelul meu la parametrii corporali indicati mai sus are PC=42 cm (41 cm - la medicul neurolog).

Raspuns:


 

Perimetrul cranian este un indicator fidel al procesului de crestere in primii doi ani de viata. Se masoara la nivelul boselor frontale si a  protuberantei occipitale.

In primul an de viata acest parametru este important, deoarece poate semnala prezenta unor tulburari: un perimetru cranian prea mic poate semnifica o microcefalie, inchiderea prematura a fontanelelor, in timp ce un perimetru cranian prea mare poate fi semn de hidrocefalie sau de rahitism – prin inchiderea tardiva a fontanelelor.

Exista tabele cu valorile medii ale perimetrului cranian in functie de varsta, talie, perimetru toracic, insa acestea sunt doar orientative (fiind niste date statistice) si trebuie interpretate in corelatie cu datele clinice.



Astfel: un baietel de 2 luni, conform datelor statistice, ar trebui sa aiba:

  • Inaltime: 58,66+2,11 cm,
  • Greutate: 5,35+054 kg
  • Perimetrul cranian: 39.09+1,32 cm

    Baietelul dumneavoastra depaseste usor aceste valori, insa acest fapt nu are semnificatie patologica atat timp cat nu sunt prezente si alte modificari.

    De aceea in general aceste date nu sunt utile parintilor, ci doar medicului  care le poate interpreta in cadrul unui examen clinic complet.



    Alina Pop-Began
    - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
    Detalii specialist
    <
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre