7 simptome ale copiilor pe care sa nu le ignori

/ / Modificat: 2016-08-02
7 simptome ale copiilor pe care sa nu le ignori

Febra, durerile de cap sau de burtica sunt simptome care se intalnesc frecvent la copii si nu pun probleme medicale severe celor mici. Exista insa situatii in care se pot dovedi a fi semnalul de alarma care anunta prezenta unei boli grave, a apendicitei, a meningitei sau a altor afectiuni, care, daca sunt ignorate, pot pune viata copilului in pericol. Descopera cateva dintre simptomele pe care nu trebuie sa le ignori niciodata!

Febra peste 38 de grade Celsius

Se intampla adesea ca bebelusii si copiii mici sa se gripeze sau sa se imbolnaveasca, iar printre simptome sa se regaseasca si febra. Exista insa valori ale temperaturii corporale care trebuie sa te trimita cu copilul de urgenta la medic.

Daca ai un bebelus cu o varsta mai mica de 3 luni si are peste 38 de grade Celsius febra, este cazul sa chemi medicul. Sunt considerate periculoase si valorile de peste 38,3 grade la copii intre 3 si 6 luni sau peste 39 de grade la cei intre 6 luni si 2 ani.

In situatia in care febra dureaza mai mult de 5 zile si nu da semne sa scada, desi copilul este sub tratament, este posibil ca infectia din corp sa fie prea puternica, iar tratamentul prea slab. Contacteaza medicul.

Febra asociata cu simptome precum gat intepenit si dureri de cap sunt semne de meningita, o boala foarte periculoasa pentru copil.

O alunita noua sau una al carei aspect s-a modificat

Alunitele pot aparea inca de la nastere si trebuie monitorizate periodic pe corpul copilului. Orice alunita noua sau cu un aspect modificat trebuie semnalata pediatrului. Numai in acest fel il protejezi de cancerul de piele, una dintre cele mai periculoase boli la care sunt expusi copiii.

Durere de burtica, localizata in partea dreapta

Daca micutul tau se plange de dureri sau crampe in partea dreapta, jos, poate fi vorba de apendicita. In cazul apendicitei, exista si alte simptome asociate: diaree, varsaturi si chiar febra.

Este important sa il duci la un consult. In cazul in care nu este operata la timp, boala se poate complica si poate da nastere peritonitei, o afectiune extrem de periculoasa.

Dureri de cap dimineata sau bruste, in miez de noapte

Durerile de cap sunt comune in randul copiilor si cel mai adesea nu sunt periculoase. Insa daca micutul tau se trezeste frecvent noaptea din cauza durerilor sau acestea apar dimineata la trezire si sunt severe, este indicat sa consulti un medic, deoarece poate fi vorba de meningita sau de o boala ceva mai grava.

Gura, buze si piele uscate, urinari rare

In cazul in care copilul manifesta senzatie frecventa de gura uscata, buzele si pielea ii sunt crapate si are mictiuni rare, sufera de deshidratare, o conditie medicala care in stadii avansate poate fi fatala. Este important sa il duci la medic, mai ales daca starea lui se manifesta si cu varsaturi sau diaree.

Limba, buze si ochi umflati, probleme de respiratie si iritatii ale pielii

Acestea sunt principalele simptome ale socului anafilactic, cea mai severa reactie alergica, care poate fi fatala in foarte scurt timp. Copilul are nevoie de ingrijiri medicale imediate, altfel viata lui poate fi pusa in pericol prin blocarea cailor respiratorii.

Cazaturi la varsta mai mica de 6 luni

Cazaturile sunt printre accidentele usoare cele mai frecvente printre copii. Ele nu sunt periculoase si nu pun probleme decat atunci cand distanta de la care are loc cazatura este foarte mare sau cand copilul cade pe obiecte ascutite sau denivelate.

Insa atunci cand copilul are sub 6 luni de zile, cazaturile, in special loviturile la cap, pot pune probleme neurologice serioase.

Mergi cu el la medic dupa orice cazatura care are loc la o distanta mai mare decat inaltimea lui sau daca dupa o cazatura usoara manifesta simptome precum varsaturi, confuzie, stare de apatie etc.

Tu stiai ca anumite simptome care par banale se pot dovedi a fi foarte grave pentru sanatatea copilului? Mai cunosti si altfel de simptome? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Febra copii Dureri de cap copii Cazaturi copii

Articole recomandate

Citeste si despre