Jucariile de plus: prieten sau dusman al copilului?

/ / Modificat: 2019-01-29
Jucariile de plus: prieten sau dusman al copilului?

Sunt buni sau nu ursuletii de plus pentru copilul tau? Multi considera periculoase aceste jucarii, altii cred ca sunt utile. Adevarul este, ca intotdeauna, undeva la mijloc.

Fiecare dintre noi a avut in copilarie un ursulet de plus cu care a dormit alaturi poate chiar ani in sir. Si copiii de azi sunt atasati de jucariile de plus pentru ca sunt pufoase, colorate si foarte placute.

Multe mame se arata inspaimantate de acarieni sau de posibilitatea ca bebelusii lor sa se asfixieze din cauza acestor jucarii. Totusi, plusul, ca orice alt obiect, nu are chiar toate defectele care ii pot fi atribuite.

Daca speli jucariile de plus in mod regulat pot scapa cu usurinta de acarienii care se formeaza pe material. Poti evita accidentele daca nu le lasi pe langa nou-nascut atunci cand acesta nu este supravegheat.

Totusi, trebuie vazuta si partea buna a acestor jucarii. Ele pot ajuta la adaptarea mai usoara a copilului la gradinita. De asemenea, il pot ajuta sa adoarma mai usor.

O echipa de oameni de stiinta din Marea Britanie a creat o jucarie de plus care are niste senzori incorporati cu ajutorul carora este masurata temperatura copilului, frecventa cardiaca si nivelul de oxigen din sangele celui care o imbratiseaza. Partea cea mai buna este ca micutii nici macar nu au habar de ceea ce face ursuletul de plus in secret.

Ia masuri de precautie

De felul in care este utilizata depinde foarte mult daca jucaria de plus este buna sau rea. Insa teoria aceasta este valabila cu orice obiect, nu-i asa?

Este clar ca trebuie luate anumite masuri de precautie, mai ales daca copilul este inca foarte mic. In consecinta, un copil de cateva luni nu trebuie sa doarma in patut cu jucarii sau cu perne de plus, deoarece exista riscul ca acesta sa se sufoce din greseala.

Evita, de asemenea, sa ii dai copilului sa se joace cu un urs de plus mai mare decat el. Stii ca exista prin magazine astfel de jucarii si multe rude ar putea fi tentate sa ii ofere cadou micutului o astfel de jucarie gigantica. Pastreaz-o fie de decor, fie pentru cand cel mic va creste mare si se va putea juca cu ea in siguranta.

Compozitia anumitor jucarii moi, pufoase, poate favoriza sau agrava afectiunile de care sufera un copil, cum ar fi alergiile. Pe suprafata lor se strange o cantitate mare de praf, acarieni, polen si alti alergeni. Vei gasi insa pe piata si jucarii plusate ecologice si hipoalergenice, asa incat micutul sa nu fie supus riscurilor de acest tip.

Pe eticheta acestora vei gasi si indicatii privind curatarea acestora. Spre exemplu, se recomanda ca o data la patru saptamani jucariile din plus sa fie “inghetate”, adica tinute la congelator, la -18°C timp de 24 de ore. Procedura aceasta are rolul de a elimina acarienii. Drept urmare, este bine sa o punem in practica cel putin o data pe luna.

Jucariile moi reprezinta un suport emotional

Pe langa faptul ca sunt niste simpli ursuleti de plus decorativi, jucariile moi pot ajuta copilul sa depaseasca mai usor anxietatea de separare.

Acesta este un sentiment pe care copiii il traiesc atunci cand sunt separati de persoana care are grija de ei in mod regulat, de obicei mama, si cu care au format o legatura atat de puternica incat orice fel de separare, ca cea care implica actul simplu de a dormi, ii provoaca nesiguranta, teama.

Pentru a face acest sentiment suportabil, exista asa-numitele "obiecte de tranzitie". Acestea ajuta copilul sa accepte momentele in care trece de la un loc cunoscut sub numele de casa la unul necunoscut, asa cum este cresa, acolo unde mai sunt si o serie de persoane noi, cu care n-a mai intrat in contact.

Aceste obiecte de tranzitie pot fi un animal de plus sau chiar o paturica de plus, moale, confortabila, elemente care ii amintesc de casa, de mama. Ele ii ofera incredere si il fac sa inteleaga faptul ca separarea este tranzitorie si ca parintii sai vor fi mereu langa el cand va avea nevoie, chiar daca in anumite momente ale zilei nu va putea sa ii vada.

Aceasta functie psihologica face ca jucariile moi sa fie mai mult decat un obiect decorativ, care acumuleaza praf. Dimpotriva, le transforma in ceva care pentru copilul tau are o mare valoare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii

Articole recomandate

Citeste si despre