7 lucruri pe care ti-ai fi dorit sa le stii despre cresterea fetitelor

/ / Modificat: 2016-08-02
7 lucruri pe care ti-ai fi dorit sa le stii despre cresterea fetitelor

Te bucuri nespus la aflarea vestii ca vei fi mama de fetita si deja iti imaginezi cum o vei imbraca, aranja si cum se va transforma intr-o domnisoara frumoasa si gratioasa. Ca mamica, s-ar putea sa ti se para mai usor sa ingrijesti o fetita, cu care ai, pana la urma, atatea lucruri in comun, decat un baietel. Totusi, nu este chiar atat de simplu pe cat pare si nu tine doar de papusi, imbracaminte si codite impletite. Iata cateva lucruri importante pe care multe mamici de fetite ar fi vrut sa le stie despre cresterea lor si pentru care este bine sa te pregatesti din timp!

Vei fi inconjurata de mult roz

Fie ca iti place sau nu aceasta culoare, rozul te va urmari multi ani de zile dupa nasterea fetitei tale. Nu doar ca vei fi tentata sa ii cumperi chiar tu lucrusoare roz, dar va primi o multime de cadouri in aceasta nuanta.

Rozul este culoarea fetitelor si chiar daca vei incerca sa nu o obisnuiesti cu ea, o va descoperi singura, pe masura ce creste. De la haine, decoratiunile de camera, zugravirea peretilor, pana la canuta cu care bea, jucarii sau ghiozdanel, micuta ta va fi toata ca o bombonica roz, iar tu vei ajunge sa fii satula de aceasta culoare.

Vei "imparti" garderoba si incaltamintea cu ea inca de la 2-3 anisori

Nici nu va invata sa mearga bine pe picioarele ei, ca manutele ei dibace vor acapara rapid hainutele tale pentru a incerca sa le imbrace si ea, iar pantofii tai vor deveni accesoriul ei preferat.

Te gandesti probabil ca va veni si vremea in care fetita ta cea scumpa se va transforma intr-o domnisoara si ca vei fi nevoita sa o inveti sa mearga pe tocuri, sa isi asorteze si accesoriseze hainutele, dar nu credeai ca va fi atat de precoce si ca se va "arunca" in pantofi cu toc chiar de la 2-3 anisori.

Copilul nu face decat sa preia exemplul tau, deoarece te vede cum te imbraci si te machiezi si vrea sa te imite. Este un comportament firesc pentru aceasta varsta si face parte din dezvoltarea fetitei.

Vei fi geloasa pe "fata lu' tata"

Chiar daca nu vei recunoaste, uneori vei deveni geloasa pe faptul ca fetita ta va fugi mai des in bratele taticului decat intr-ale tale, ca poate va spune prima oara "tata" si ca au o legatura emotionala mai speciala. Se spune ca baieteii sunt mai apropiati de mamici, iar fetitele de tatici.

De asemenea, tot un sentiment de gelozie te-ar putea incerca in momentul in care vei constientiza ca de cand nasti fetita, nu mai esti singura femeie din viata taticului. Atentia lui va fi impartita intre doua persoane, iar fetita va avea intotdeauna prioritate in viata lui.

Nu este neobisnuit sa te incerce astfel de sentimente, dar este important sa constientizezi ca fetita ta te iubeste la fel de mult ca pe tati. Fii sigura ca este destul loc pentru amandoi in inimioara ei micuta.

In plus, intre mama si copil este o legatura unica si un atasament emotional special, care apare inca din sarcina si care dureaza toata viata.

Ii vei cumpara o multime de lucruri de care nu are nevoie

Gama de produse pentru fetite - de la imbracaminte, incaltaminte, accesorii, jucarii, mobilier etc. - este atat de variata in ziua de astazi, incat iti poate fi foarte greu sa te decizi asupra unei singure perechi de sandalute sau doar a unei bentite de par. Toate sunt atat de colorate, vesele si dragalase, incat nu te poti abtine sa nu cumperi cel putin cateva modele din aceeasi categorie si sa epuizezi tot stocul de jucarii destinate micutelor printese.

Parintii de fetite cumpara adesea mult mai multe lucruri decat au nevoie ele, tocmai din cauza diversitatii lucrurilor si obiectelor care exista pe piata pentru aceasta categorie de copii.

Invata din greselile altor mamici, care au investit inutil banuti in prea multe haine, gablonturi, accesorii sau jucarii si au uitat ca fetitele lor mai si cresc si nu au folosit deloc o buna parte dintre lucrurile noi pe care i le cumparasera la momentul respectiv.

Va avea o dezvoltare mai rapida decat a unui baietel

Fetitele se dezvolta mai repede decat baieteii. Merg pentru prima oara mai devreme decat ei, vorbesc mai repede si achizitioneaza aptitudini de limbaj sau de motricitate fina inaintea baieteilor.

Cu toate ca au un avans in crestere si dezvoltare, specialistii sustin ca aceasta diferenta nu se pastreaza. In timpul copilariei, baieteii recupereaza terenul pierdut in fata fetitelor si ajung la acelasi nivel de dezvoltare. Insa te poti astepta la surprize placute din partea fetitei tale inainte de varsta la care se dezvolta, in mod normal, anumite abilitati.

Fetita ta - colectionar de... orice

Fetitele sunt mai strangatoare din fire. Le este greu sa renunte la lucruri si au tendinta de a le strange pe toate, indiferent ca mai au sau nu nevoie de ele.

Asadar, chiar daca unele hainute nu ii mai vin micutei tale sau de unele jucarii nu mai are nevoie, deoarece nu mai sunt potrivite pentru varsta ei, cu greu se va desparti de ele. Este posibil chiar sa asisti la crize de isterie din partea ei, daca vrei sa le donezi altor copii.

Pieptanarea si coafarea parului - "samanta de scandal"

Ingrijirea unei fetite presupune, printre altele, si ingrijirea parului. Daca la baietei lucrurile sunt mai simple, atunci cand ai o fetita parul devine uneori un motiv de crize, plans si cearta.

Parul fetitelor necesita un ritual special de ingrijire, iar perierea si aranjarea sunt, uneori, un calvar pentru mamici.

Multe fetite nu suporta sa fie pieptanate, altele nu tolereaza agrafele si alte accesorii in par. Pe masura ce creste, preferintele de coafare se diversifica, iar daca nu ii faci pe plac, se lasa cu scantei, plansete si tipete. Pregateste-te intens si inarmeaza-te cu multa rabdare pentru astfel de momente, deoarece micuta ta isi va scoate "coltii" la un moment dat si isi va impune propria personalitate, chiar si in privinta parului.

Tie ce ti s-a parut cu totul special la cresterea fetitei tale? Care momente crezi ca merita mentionate si cum difera cresterea unei fete de a unui baiat? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere fetite Diferente crestere baieti fete Crestere copii

Articole recomandate

Citeste si despre