6 pericole la care sunt expusi copiii. Parintii trebuie sa fie atenti la ele daca isi doresc un copil sanatos

/ / Modificat: 2019-10-30
6 pericole la care sunt expusi copiii. Parintii trebuie sa fie atenti la ele daca isi doresc un copil sanatos

Copiii mici pot fi expusi foarte usor pericolelor, de aceea ei au nevoie non-stop de atentia parintilor. 

De asemenea, daca vrei sa ai un copil sanatos trebuie sa fii atent la cateva aspecte foarte importante pentru buna lor dezvoltare. Iata cateva semne de avertizare la care trebuie sa fie atenti toti parintii: 

Asimetria craniana 

Multe mame observa acest fenomen la nou-nascuti si de multe ori este normal, insa forma distorsionata a craniului poate fi un semn al unei viitoare plagiocefalii si, in unele cazuri foarte severe, poate provoca retard mentala din cauza pozitiei gresite a oaselor craniului.Pentru a evita acest lucru, medicii recomanda schimbarea pozitiei capului copilului in timpul somnului  pana la a 6-a luna de viata, cand craniul incepe sa ajunga intr-o forma normala.

Torticolis 

Acesta apare adesea la nou-nascuti si deseori le sperie pe proaspetele mamici. Majoritatea medicilor sunt de parere ca torticolisul poate fi legat de pozitia gresita a fatului in pantec sau de utilizarea dispozitivelor de vid in timpul nasterii. Exista o presiune prea mare asupra muschiului sternocleidomastoid care duce la hiperextensia sa. Nu este dificil sa observi acest fenomen, deoarece copilul prefera sa-si intoarca capul doar intr-o parte. Aceasta problema poate fi rezolvată fara medic: puneti bebelusul pe burta si stimulati-l sa intoarca capul in partea afectata. 

Pozitia W 

Unii copii adora sa stea in aceasta pozitie. Medicii sustin ca aceasta pozitie le poate afecta sanatatea. In pozitia W, corpul superior este fixat. Deci, nu se roteste suficient si nu permite deplasarea greutatii (la stanga si la dreapta pentru a ajunge la jucarii). In plus, pozitia W poate cauza probleme copiilor care sunt susceptibili la deplasarea articulatiilor. Este deosebit de periculoasa pentru copiii care au un istoric de probleme de tonus muscular si displazie articulara.

Mersul pe varfuri 

Cand copiii incep sa mearga, ei se misca ca niste mici balerine. La inceput, ar putea parea amuzant, insa, daca vedeti ca se intamplă des, ar trebui sa consultati un specialist.De multe ori mersul pe varfuri este idiopatic: inseamna ca nu se cunoaste o cauza exacta. Examenele fiziologice si neurologice arata de obicei ca totul este in regula. Cu toate acestea, acest tip de mers poate fi, de asemenea, un semn ingrijorator si poate indica anumite conditii grave de sănătate.

Joaca pe tablete si smartphone-uri 

Acest obicei este periculos pentru sanatatea copiilor, mai ales daca acestia stau pe spate atunci cand se joaca. Un smartphone cantareste aproximativ 200 de grame, o tableta cantareste aproximativ 500 de grame. Nu este foarte mult. Cu toate acestea, in cazul in care se loveste cu ele peste fata pot sa provoace rani grave. Pana la varsta de 5 ani, oasele fetei copiilor sunt destul de moi si pot fi grav ranite. Recent, aceste cazuri au devenit atat de frecvente, incat se află pe locul 5 pe lista celor mai raspandite rani din lume.

Baloanele 

Aceste jucarii banale pot duce chiar la moartea unui copil daca se sparg in timp ce sunt umflate. Resturile unui balon pot intra in gat si pot bloca complet respiratia unui copil. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pericole bebelus Atentie copii

Articole recomandate

Citeste si despre