Ghidul alimentatiei pentru copilul mic (1 - 3 ani)

/ / Modificat: 2016-08-02
Ghidul alimentatiei pentru copilul mic (1 - 3 ani)

Copiii mici, cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani, sunt foarte pretentiosi la mancare. Fiecare masa reprezinta o noua provocare pentru parinti, iar un aliment care pana saptamana trecuta se numara printre preferatele lui, saptamana asta este considerat de-a dreptul dezgustator.

Trebuie insa sa ne straduim sa-i oferim o dieta variata in care sa se regaseasca toate vitaminele si mineralele necesare pentru ca el sa se dezvolte armonios.

Pentru a te asigura ca el primeste toti nutrientii de care are nevoie trebuie ca zilnic sa manance produse care sa faca parte din cele cinci grupe de alimente: fructe, legume, proteine (carne slaba, peste, oua, nuci, leguminoase), cereale (paine, cereale, orez, paste, taietei), produse lactate (lapte, iaurt, branza).


Mai jos, tabelul de portii recomandate cu cantitatile zilnice pe care copilul mic ar trebui sa le manance:

nevoi_nutritionale_copii

Iata ce inseamna aceste gramaje in mese propriu zise:

Fructe

Un copil are mare nevoie de vitaminele si fibrele din fructe. Vitamina C care se gaseste preponderent in citrice il va ajuta sa-si intareasca sistemul imunitar si sa reziste mai bine in fata virusurilor. Vitamina A si cele din complexul B vor ajuta la dezvoltarea sanatoasa a copilului si se gasesc din abundenta in fructe.

Cand vine vorba despre doza zilnica de fructe, micutul ar trebui sa manance pe zi un fruct de marime medie (mar, para, banana), 100 de grame de fructe proaspete sau conservate (cirese, zmeura, mure, afine), 200 de mililitri de suc de fructe natural (portocale, grepfruit), 80 de grame de fructe uscate (caise, prune, curmale)

Legume

Proaspete, conservate sau fierte, legumele reprezinta o sursa foarte buna de vitamine si minerale pentru copil. Stabileste mesele lui in funtie de culorile legumelor: o zi mancam legume verzi (broccoli, apio, castraveti, zuchini), in alta cele portocalii (morcovi, dovleac), apoi cele galbene (cartofi, ardei gras), cele rosii (tomate, ardei rosu, sfecla), etc.

Necesarul zilnic de legume al unui copil mic este acoperit prin 100 de grame de legume proaspete/fierte/gatite la abur sau la cuptor, 200 de mililitri de suc de legume, un cartof de marime medie, o rosie de marime medie sau 12 baby morcovi.

alimentatie_copil_mic

Proteine

Cand vine vorba despre proteine, micutul tau are nevoie cam de 30 de grame in fiecare zi. Desi parerea generala este ca proteinele se gasesc doar in carne, in realitate multe alte alimente reprezinta o sursa excelenta de proteine.

Pentru a-i acoperi necesarul zilnic de proteine ii poti da copilului tau 30 de grame de carne slaba sau de peste, 50 de grame de fasole, un ou, o lingura de unt de arahide, o mana de nuci sau seminte, 50 de grame de tofu, 2 linguri de hummus.

Cereale

Aceasta grupa de alimente contine carbohidrati, vitamina B si fier, iar micutii trebuie sa consume zilnic 55 de grame de cereale.

Aceasta cantitate inseamna o felie de paine, 100 de grame de paste sau orez, 100 de grame de fulgi de ovaz sau de porumb.

Lactate

Oasele copilului tau au nevoie de calciu pentru a se intari, asa ca trebuie sa introduci in dieta lui produse lactate. 250 de grame de produse lactate acopera necesarul zilnic pentru un copil cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani.

Branza proaspata de vaci sau iaurtul reprezinta alimente pline de calciu si foarte sanatoase pentru copii. Imparte intreaga cantitate recomanda zilnica in mai multe portii deoarece 250 de grame ar fi o portie prea mare.

Ce nu ar trebui sa manance copilul tau

Am vorbit despre cantitatile si alimentele recomandate copilului tau, insa exista o multime de produse care ar trebui fie consumate cu moderatie de copil, fie ar trebui sa lipseasca cu desavarsire din meniul sau.

Cea mai mare problema cu aceste alimente este faptul ca reprezinta calorii "goale", sunt lipsite de nutrienti, contribuind la cresterea in greutate, insa nu si la o dezvoltare sanatoasa. Chiar daca la 1-3 ani copiii sunt inca mici, obiceiurile alimentare deprinse in aceasta perioada se vor reflecta in viata de adult, astfel ca trebuie sa acordam o atentie deosebita acestui aspect.

Boala secolului XXI este obezitatea, iar daca aceasta debuteaza de la varste fragede poate avea consecinte din cele mai grave asupra copilului. O alimentatie nesanatoasa dublata de sedentarism ii poate afecta sanatatea pe termen lung.

Copiii de 1-3 ani nu ar trebui sa manance niciodata produse de fast-food. Burgeri, cartofi prajiti, aripioare crocante si alte produse asemanatoare sunt interzise cu desavarsire copiilor. Acestea sunt hiperprocesate si nu contin substante nutritive. Daca micutul tau cere astfel de produse incearca sa gatesti in casa versiuni sanatoase ale lor. O pizza facuta in casa, poate chiar impreuna, este o varianta potrivita de pranz pentru copilului tau.

Dulciurile in exces ar trebui evitate, de asemenea. Copiii adora bomboanele si prajiturile, insa asta nu inseamna ca sunt si sanatoase pentru ei. In loc de o prajitura cumparata din super-market, ofera-i copilului la desert un fruct sau o prajitura gatita de tine fara prea mult zahar si fara agenti de afanare. Nu uita sa consulti eticheta produselor pe care le cumperi, unele bomboane sunt prezentate ca fiind "cu fructe" insa la baza sta de fapt aroma de fructe, adica un produs chimic care reproduce gustul. Sucurile ascund cantitati foarte mari de zahar, la fel si unele iaurturi cu fructe.

Mezelurile din magazine se inscriu si ele pe lista alimentelor interzise copiilor. In general micutii adora crenvurstii, insa acestia contin cantitati foarte mari de sare si o carne de slaba calitate, asa ca este mai bine sa-i eviti. Nici alimentele foarte condimentate nu sunt bune pentru copii, asa ca sarea, piperul si alte condimente ar trebui sa lipseasca din mancarurile destinate lui.

Nu uita sa micutul isi va forma preferintele culinare urmandu-ti exemplul, asa ca acorda atentie si alimentatiei tale, nu numai a lui.

Ce nu lipseste din meniul zilnic al micutului tau? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie copil

Articole recomandate

Citeste si despre