Alimentatia copilului de 1 an

/ / Modificat: 2017-10-01
Alimentatia copilului de 1 an
Intrebare:

- Ce cantitate de mancare solida (supa, piure etc.), ar trebui sa manance un copil de 11 luni? Sunt zile in care nu mananca decat cateva lingurite din fiecare fel: orice truc as incerca, nu mai deschide gurita. Nu stiu daca mananca suficient.

Raspuns:

Spre varsta de 1 an, alimentatia copilului trebuie sa se apropie treptat de cea a adultului atat ca si continut cat si ca si consistenta, in sensul ca se va incerca sa se ofere legumele sfaramate cu furculita in locul piureului fin pasat.

Masa de pranz, constand de obicei in supa de zarzavat si piure de legume cu carne, trebuie sa fie cea mai consistenta. In general se va oferi o cantitate de 200-250 mg de alimente solide la o masa; ca sursa de proteine se poate da fie un galbenus de ou fie 60-70 g de carne (pasare, peste, vitel, ficat de pasare).

La sfarsitul mesei se poate oferi sugarului daca acesta doreste un desert sub forma de fructe sau compot. Dupa amiaza, se poate da fie o masa de fructe cu cereale sau biscuiti, fie branza de vaci sau un iaurt.

Dimineata si seara se pastreaza daca e posibil mesele de lapte, imbogatite sau nu cu cereale; de preferat ca masa de seara sa fie mai consistenta, pe langa biberonul cu lapte oferind si gris cu lapte, mamaliguta cu branza, sunca slaba, paine cu unt etc.

Desigur ca toate acestea sunt doar orientative: atat cantitatea cat si tipul de alimente trebuie adaptat la apetitul si preferintele copilului, care sunt foarte variabile atat de la un copil la altul cat si de la o zi la alta; nu trebuie fortat copilul sa consume toata portia din farfurie daca el nu doreste. Daca sugarul este sanatos si creste in greutate corespunzator, acesta este un semn ca mananca suficient.

Alina Pop-Began
Medic specialist ATI (Anestezie si Terapie Intensiva) in cadrul SUUB

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie copii Alimentatie 1-2 ani

Articole recomandate

Citeste si despre