Importanta scrisului de mana la copii

/ / Modificat: 2019-10-25
Importanta scrisului de mana la copii

Oamenii de stiinta au descoperit ca invatarea scrisului de mana este un instrument crucial pentru dezvoltarea cognitiva, in special pentru antrenarea creierului din punctul de vedere al "specializarii pe zone," adica a performantei optime. Prin invatarea scrisului de mana, creierul dezvolta o specializare pe domenii care include senzatia, controlul miscarii si rationamentul. Spre deosebire de scrisul la tastatura si a practicii vizuale, in conformitate cu studiile scanarilor creierului, diverse zone ale acestuia sunt activate in timpul invatarii scrisului cu caractere de mana.

Beneficiile scrisului de mana

Exista un beneficiu important al scrisului de mana. Pentru a scrie cu o litera de mana lizibila, este necesar un anumit nivel de control motor fin asupra degetelor. Elevii ar trebui sa acorde atentie si sa se gandeasca la ceea ce fac si la modul in care o fac. Ei trebuie sa exerseze. Studiile de tomografie cerebrala dezvaluie ca scrierea de mana activeaza zonele creierului care nu sunt implicate atunci cand tastezi la calculator.

In general, multe dintre avantajele scrisului de mana deriva, pur si simplu, din mecanica urmaririi literelor. 

In timpul unui studiu realizat la Universitatea din Indiana, publicat in anul 2016, cercetatorii au analizat, folosind imagini prin rezonanta magnetica, copii cu varsta de 5 ani care nu stiau sa scrie si dupa ce au deprins tehnica scrisului de mana. La micutii care au practicat scrisul de mana, activitatea neuronala a fost mult mai proeminenta si similara cu cea a adultilor, fata de cei care doar au observat, pur si simplu, literele.

Atunci cand invata scrierea de mana, creierul unui copil trebuie sa:

  • - Afle si sa memoreze dimensiunea potrivita si caracteristica detaliata a fiecarei litere.
  • - Dezvolte abilitati de clasificare.Scrierea cu caractere de mana aduce chiar si mai multe beneficii decat scrierea cu litere de tipar, deoarece miscarile sunt mai dificile, iar necesitatea recunoasterii vizuale creeaza o varietate mai mare de moduri de a reprezenta litera. In plus, scrierea de mana este mai rapida si mai atractiva pentru elevi, deoarece le ofera un sentiment mai mare de stil si apartenenta personala.Scrierea de mana
  • - Fiecare cuvant este perceput vizual ca un intreg. Aceasta perceptie a cuvintelor ca unitati separate in cadrul unor propozitii sau paragrafe evita tendinta de a scrie ca "o masina,"  adica fara spatiile corespunzatoare dintre cuvinte.
  • - Favorizeaza viteza de scriere. Dovezile releva faptul ca scrierea de mana este mai rapida decat cea cu litere de tipar, datorita faptului ca legarea literelor favorizeaza fluiditatea si dinamismul cuvintelor.
  • - Este mult mai bine pastrat in memorie, deoarece constituie un raspuns motoriu continuu, in timp ce scrisul tiparit sau "scriptul" constituie un raspuns motoriu discontinuu.
  • - Ofera o calitate personalizata care reflecta diferentele individuale intr-un mod nuantat si fin. Scrierea de mana caracterizeaza o persoana, cum ar fi tonul si timbrul vocii sale sau modul sau de a merge. Fiecare este capabil sa-si recunoasca scrisul si pe cel al cunoscutilor sai. Tiparirea sau scrisul de tipar nu satisfac aceasta nevoie de exprimare personala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scris de mana copii Beneficii Scris corect

Articole recomandate

Citeste si despre