Ce este tehnica S.A.T.G.I.A.P.O.?

/ / Modificat: 2011-05-26
Ce este tehnica S.A.T.G.I.A.P.O.?

art_educatie_mama_copilTehnica S.A.T.G.I.A.P.O. este o metoda care te poate ajuta sa iti organizezi viata si sa depasesti probleme si piedici emotionale din calea ta. Tehnica poate fi folosita de toate persoanele - de la copii la bunici – si ii ajuta sa aiba o viata mai frumoasa si mai linistita.

Aceasta metoda este prezentata in cartea psihologului Daniel Goleman numita "Inteligenta emotionala in educatia copiilor" si militeaza pentru importanta cruciala a emotiilor sau sentimentelor in dezvoltarea si educarea copilului. Cu multa rabdare, exercitiu si timp, tehnica S.A.T.G.I.A.P.O. poate fi "predata" si copiilor si, odata ce este implementata in sistemul lor de rezolvare a problemelor, vor deveni mai puternici, mai increzatori in forte proprii si vor reusi in viata mai usor.

S.A.T.G.I.A.P.O. este un acronim pentru etapele necesare pe care trebuie sa le urmezi in rezolvarea oricarei probleme:

  • Sentimente (care indica o actiune) – cum te simti?;

  • Am o problema (recunoasterea problemei) – ce s-a intamplat?;

  • Teluri (ca ghid) – ce ai vrea sa se intample?;

  • Gandesc (la solutii) – ce ai facut? ce te-ai gandit sa faci?;

  • Imaginez (rezultate) – ce s-ar intampla daca... ;

  • Aleg (cea mai buna solutie) – care dintre lucrurile la care te-ai gandit ti se pare cea mai buna alegere?;

  • Planific (totul pentru rezolvarea problemei, anticipand probleme, piedici si abia apoi il pun in aplicare) – cum ai face asta? Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi in punerea in aplicare a lucrului la care te-ai gandit (solutiei)?;

  • Observ (rezultatele punerii in aplicare a planului si ma gandesc ce trebuie sa fac mai departe) – pune in aplicare si la sfarsit analizeaza care sunt rezultatele sau ce actiuni trebuie sa mai intreprinzi.

Aceasta tehnica este de fapt o metoda de gandire si o cale de rezolvare a problemelor cu care te confrunti. Ea poate depasi multe probleme de comunicare, te ajuta sa iei mai usor decizii si sa planifici si organizezi corect diverse lucruri. Te ajuta sa fii mai logic in gandire si actiuni. Nu trebuie perceputa ca o formula, ci mai degraba ca un proces complex, pentru ca nu este absolut necesar sa incepi cu primul pas. Poti sa incepi de oriunde vrei tu (cap, coada, mijloc) si poti sari anumite etape fara probleme.

art_inteligenta_emotionalaS.A.T.G.I.A.P.O. se bazeaza pe principiile inteligentei emotionale

  • Primul pas este identificarea starii sau a sentimentelor pe care le resimti. Pentru ca atunci cand ai o problema, in primul rand o simti, emotional prin sentimente de tristete, furie, angoasa, anxietate etc. De asemenea, este esentiala si identificarea sentimentelor celorlalti.

  • Manifestarea empatiei si intelegerii punctelor de vedere ale celorlalti.

  • Controlarea impulsurilor emotionale si comportamentale.

  • Stabilirea unor teluri clare si cat mai pozitive.

  • Dezvoltarea unor aptitudini sociale pozitive.

S.A.T.G.I.A.P.O. este una dintre cele mai eficiente metode de rezolvare a problemelor in situatii de criza. Este important sa intelegi ca cele mai multe probleme se rezolva actionand cu prudenta si folosindu-te de inteligenta emotionala in scopul elaborarii solutiilor si nu prin impulsurile de moment si actiuni necugetate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inteligenta emotionala Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre