Cum inveti copilul sa aiba mai mult autocontrol

/ / Modificat: 2018-02-12
Cum inveti copilul sa aiba mai mult autocontrol

Autocontrolul se refera la abilitatea de a-ti gestiona comportamentele si emotiile astfel incat sa iti atingi scopul. Presupune amanare, controlul impulsurilor, perseverenta, rabdare, asteptarea randului. Pe scurt, autocontrolul inseamna disciplinarea constienta a propriei persoane. Stiu, stiu, toate acestea sunt dificile chiar si pentru un adult, ce sa mai vorbim de un copil?! Cum ii invatam pe cei mici sa isi controleze emotiile? 

De ce este important autocontrolul?

O cercetare efectuata in anii '90 in Noua Zeelanda a aratat importanta autocontrolului in viata oamenilor. Studiul a urmarit evolutia a 1000 de persoane de cand s-au nascut si pana la varsta de 32 de ani. S-a observat ca acei copii care la varsta de cinci aveau un autocontrol mai mare au devenit adulti mai sanatosi, mai bogati si mai putin predispusi la adictii sau la agresivitate.

Cei care in copilarie aveau un autocontrol mai scazut, ca adulti, au prezentat o sanatate precara, castigau mai putin, consumau diverse substante si aveau chiar comportamente criminale.

Parintele ca model de autocontrol

Este firesc ca fiecare copil sa devina frustrat si nerabdator din cand in cand. Adevarul este ca nu ne nastem cu autocontrolul, ci il invatam in timp.

Expertul in parenting Laura Markham ofera cateva sfaturi referitoare la cum poti ajuta copilul sa aiba mai mult autocontrol.

Un prim pas catre invatarea autocontrolului este increderea copilului in parintele lui. Iar aceasta se formeaza inca de cand se naste. Daca mama este prezenta pentru nevoile copilului, daca raspunde imediat ce el plange, micutul invata ca poate avea incredere in ea. Astfel se formeaza fundamentul pentru increderea de mai tarziu in el insusi.

Si felul in care parintele reactioneaza la crizele emotionale puternice ale copilului reprezinta un model de auto-disciplina. Daca parintele ramane calm si nu isi pierde rabdarea atunci cand micutul e furios si tipa, acest model ramane intiparit in creierul copilului si il va ajuta sa isi formeze, in timp, propriul model de reactie la emotii puternice precum furia.

Cum iti poti ajuta copilul sa se autodisciplineze

Autocontrolul tine si de dezvoltarea creierului, mai precis de dezvoltarea cortexului prefrontal, care atinge maturitatea in jurul varstei de 25 de ani. Asa ca nu te astepta ca micutul tau sa dobandeasca brusc autocontrolul. Creierul este ca un muschi si el poate fi intarit prin exercitiu, lucru valabil nu numai pentru copii, ci si pentru adulti. Ce poti face concret pentru copilul tau?

Iti poti ajuta copilul nefortandu-l sa faca anumite lucruri. Daca ii ceri tot timpul "sa te asculte" si sa faca numai cum ii spui tu, el nu are sansa sa isi exerseze "muschiul". Lasa-l sa aiba propria lui dorinta, sa incerce sa si-o indeplineasca, pentru ca asa invata sa se auto-disciplineze. Acest lucru nu inseamna ca este bine sa il lasi intotdeauna sa faca ceea ce vrea. Permisivitatea nu ajuta la auto-disciplina, dupa cum nici pedepsele nu ajuta. Cei mici au nevoie de limite clare care sa le ofere siguranta si incredere.

Copilul invata autodisciplina cand este motivat de ceva important pentru el. De fiecare data cand este singur si trebuie sa se descurce intr-o situatie, el descopera o strategie care il ajuta. Asa ca lasa-l sa isi rezolve singur problemele in parc cu alti copii, sa gaseasca singur solutii pentru a obtine jucaria pe care si-o doreste.

Invata-l sa astepte, exersand putin cate putin. Daca, de exemplu, copilului ii este foame, nu tipa la el si nici nu astepta ca el sa tipe. Raspunde-i cu blandete si recunoaste-i nevoia. Ii poti raspunde ceva de genul "Stiu ca ti-e foame. Mancarea este aproape gata. Hai sa punem impreuna farfuriile!". Printr-o astfel de abordare copilul tau invata si sa astepte, dar si sa isi distraga atentia temporar de la ceea ce isi doreste. Iar aceasta strategie ajuta la autocontrol.

Nu uita ca autocontrolul poate fi imbunatatit si dobandit la orice varsta. Si in acest demers copiii au nevoie sa fie ghidati si sustinuti de adultii importanti din viata lor!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autocontrolul Autodisciplina copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre