Copii mai multi? De la timiditate la rasfat

/ / Modificat: 2008-11-28
Copii mai multi? De la timiditate la rasfat





 

Ati observat cu siguranta ca in familiile cu mai multi copii cel mai mic este adesea rasfatatul casei, nu-i asa? Micut, adorabil, face tot felul de nazbatii, daca-l certi iti trece repede si… te pufneste rasul. Nu-ti poti mentine autoritatea asupra lui si cu asta basta!

 

Cand ne gandim ca o sa avem copii, ne imaginam multe lucruri legate de educatia pe care le-o vom da. Noi nu vom avea un "copil problema" cum se intampla in alte familii, ii vom transmite toate valorile noastre. Daca-l inveti de mic, n-are cum sa nu inteleaga!

In aceasta idee, deloc rea in principiu, unii parinti se straduiesc sa modeleze comportamentul copilului inca din frageda pruncie. Il invata "ce e bine" si "ce e rau", "ce e voie" si ce "nu e voie".

S-o spunem pe sleau: e din teama ca nu cumva sa i se intample ceva rau copilului. Sa nu se imbolnaveasca, sa nu-l loveasca masina; cand mai creste, sa nu cada sub influenta negativa a unor persoane din jur, a "copiilor problema" din vecini sau de la scoala; sa nu aiba o sexualitate precoce si sa pateasca cine stie ce.

Din acest motiv, libertatea de miscare ii este restrictionata la ceea ce este "sigur". Copilul e mentinut intr-o zona lipsita de primejdii, mai pe langa casa, la ore potrivite etc. etc.

Energia acordata copilului este maxima deoarece miza e mare. Nu-i poti rata educatia aferenta celor sapte ani de acasa si vrei sa-l stii in siguranta. E un lucru aproape instinctiv.

Dar cand vine al doilea sau chiar al treilea copil?

Studii statistice au aratat ca "energia parintelui", de care aminteam mai sus, scade pe masura ce numarul copiilor creste. Grija fata de copil, avand acest aspect instinctiv, se simte indeplinita de la primul, astfel ca, involuntar, parintele mai lasa fraiele la al doilea copil.

De al treilea, nu mai vorbim: "lasa-l ca e mic…".

In comparatie cu primul copil, mezinul, nefiind la fel de restrictionat, devine in aceste cazuri mai descurcaret, mai curajos, mai increzator in fortele proprii. Adesea insa, primul copil este mai degraba impresionabil, timid si rezervat.  

Multe aspecte sunt de mentionat aici. Nu in putine familii se intampla ca frica fata de boli sa duca la sterilizarea excesiva a mediului in care traieste copilul. Primul copil. Cum spuneam, la al doilea "energia parintelui" scade si ajunge la un…nivel optim.

Astfel, tot statisticile spun ca, adesea, copii mai mici dintr-o familie au o imunitate sporita fata de cel mare. Se imbolnavesc mai greu pentru ca nu au fost hiperprotejati. Organismul lor a invatat sa lupte singur cu amenintarile din exterior.

Cam la fel functioneaza si psihicul…


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre