Anxietatea la prescolari

/ / Modificat: 2017-05-23
Anxietatea la prescolari

O anumita doza de anxietate este normala la prescolari si face parte din dezvoltarea emotionala si comportamentala normala a copilului. Este perioada in care apar foarte multe temeri si frici. Atunci cand emotiile si starile pe care le manifesta copilul nu reflecta adecvat situatiile sau ii afecteaza viata de zi cu zi, parintii trebuie sa ia masuri in acest sens.

Tipuri de anxietate la prescolari

La varsta prescolara, copiii experimenteaza mai multe tipuri de anxietate, bazate pe diverse temeri sau frici pe care le dezvolta in aceasta perioada.

Anxietatea de separare

Desi anxietatea de separare atinge varful culminant in jurul varstei de 18 luni, adica inainte de varsta prescolara, ea poate sa reapara in special inainte de inscrierea copilului la gradinita. Asadar, revenirea acestui tip de anxietate a fost asociata si cu alte evenimente specifice ce pot aparea la aceasta varsta: schimbarea gradinitelor, schimbarea bonei, petrecerea unei nopti la un prieten acasa etc.

Temerile comune

Incepand cu aceasta perioada apar tot soiul de temeri noi sau se intensifica unele mai vechi. Pot aparea fobiile si temerile izvorate din anumite incidente la care au fost martori sau carora au cazut victima. De exemplu, frica de caini daca a fost muscat de unul in trecut, frica de masini daca au existat traume sau accidente in care a fost implicat etc. In rest apar temerile comune varstei - de intuneric, de monstrii de sub pat sau din dulap etc. Copiii de 3-6 ani sunt foarte usor influentabili, astfel ca pot prelua si din fricile fratilor, colegilor, personajelor de desene sau de poveste etc.

Anxietatea sociala

Timiditatea este o stare emotionala extrem de frecventa printre prichindei. Unii interactioneaza si leaga prietenii mai usor decat altii. Altii se adapteaza mai usor diverselor contexte sociale, evenimente publice sau altor situatii sociale. Insa majoritatea prescolarilor reusesc sa depaseasca singurei timiditatea in timp.

Evitarea scolii

La sfarsitul perioadei prescolare poate aparea anxietatea provenita din mediul scolar. Fie e vorba de teama de a merge la scoala, fie de cea din diversele situatii si poate chiar amenintari la care este supus in instutie sunt cele care pot conduce la o anxietate de separare. Micutul tau ar putea cere sa stea acasa, ar putea invoca frecvent motivul ca este bolnav sau ca nu ii place la scoala ca urmare a unor amenintari la care a fost supus, certurilor cu un coleg sau agresiunilor de diverse feluri la care a cazut victima.

Cum il ajuti pe copil sa depaseasca anxietatea la varsta prescolara?

Atunci cand micutul tau este anxios incearca sa iti urmezi in primul rand instinctele de mamica - imbratiseaza-l strans si asigura-l ca totul este in ordine. Insa nu este de ajuns, pentru ca trebuie sa ajuti copilul sa depaseasca temerile pentru a ajuta la dezvoltarea unui copil puternic si sigur pe el.

Vorbeste cu el despre temerile lui!

Confirma frica sau temerea pe care o are pentru a-l putea ajuta sa treaca peste ea. Atunci cand micutul iti marturiseste sursa temerilor poti lua masurile necesare pentru a-l ajuta sa le depaseasca. Simpla conversatie cu micutul despre frici si temerile pe care le are poate fi o metoda de descarcare pentru el. Nu le va mai resimti atat de coplesitoare si stie ca tu il poti ajuta sa fie in siguranta, doar esti mamica lui, persoana in preajma careia se simte cel mai protejat.

Stimuleaza continuu increderea si stima de sine a copilului!

Uneori, nu este suficient doar sa ii explici ca nu este niciun monstrulet sub patutul lui si ca poate dormi linistit. Este esential ca incepand cu varsta prescolara, si chiar de mai devreme, sa incepi sa pui temelia si sa consolidezi increderea in forte proprii si stima de sine a micutului. Il vor ajuta sa fie mai puternic si mai stapan pe el si sa nu il mai copleseasca temerile. Nu trebuie sa il fortezi niciodata sa depaseasca temerile obligandu-l sa le infrunte. Trebuie sa ai rabdare si sa il lasi sa le depaseasca in ritmul propriu.

Ajuta-l sa depaseasca anxietatea prin joc si joaca!

Jocurile menite sa depaseasca temerile frecvente ale copiilor (de intuneric, de insecte, de animale) ajuta la desensibilizarea treptata si sigura a copilului cu privire la cauzele anxietatii lor.

Pune-l in garda mereu cu privire la ce il asteapta!

Este important ca micutul tau sa nu fie luat prin surprindere cand il inscrii la gradinita sau la scoala. Vorbeste-i cu ceva timp inainte despre aceste schimbari din viata lui si pregateste intotdeauna terenul pentru ele. Micutul se va adapta mai usor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anxietate prescolari Anxietate copii Anxietate separare Comunicare copii Copil tristete Agorafobia la copii

Articole recomandate

Citeste si despre