Care sunt adevaratele nevoi ale copiilor

/ / Modificat: 2018-06-07
Care sunt adevaratele nevoi ale copiilor

"Sa duc copilul in cat mai multe vacante!", "Sa ii cumpar cat mai multe jucarii!", "Sa il duc la cea mai buna gradintia (sau, dupa caz, scoala)!", "Sa ii ofer tot ceea ce eu nu am avut, sa il cresc altfel decat am fost eu crescuta!". Si lista de obiective parentale poate continua. Iti suna cunoscut? Ai avut si tu astfel de dialoguri interioare? De fapt, de ce are cu adevarat nevoie un copil de la parintele sau? Care sunt nevoile lui de baza, dincolo de hrana, imbracaminte si locuinta?

Copiii au nevoie de dragoste si caldura

Niciodata un copil nu va fi alintat de la prea multa afectiune sau prea mult tinut in brate. Obiectele, in schimb, da! Prea multe daruri, prea multe jucarii, prea multe haine alinta un copil. A-i arata copilului dragoste si caldura, a-l sustine, a-l mangaia si a-l alina in momentele lui dificile il ajuta sa aiba incredere in sine, sa se simta in siguranta.

Apoi micutul are nevoia de a-si exprima sentimentele. Intr-un spatiu sigur (de obicei bratele parintilor), in care mama sau tata este gata sa "asculte" atat crizele de furie cat si cele de plans sau de frustrare.

Copiii a caror nevoie emotionala a fost satisfacuta devin adulti inteligenti emotional si care stiu sa isi gestioneze cele mai puternice emotii.

Copiii au nevoie si de limite

Limite puse ferm, clar, dar cu blandete. Limitele se refera mai ales la ceea ce are voie sa faca. Dar se refera si la programul zilnic, la ceea ce urmeaza sa se intample. Mai mult, limitele sanatoase sunt insotite si de consecinte: copilul stie si "ce intampla daca nu respecta o limita".

Limitele ii dau structura, fac universal previzibil pentru cel mic, il ajuta sa se "imprieteneasca" cu necunoscutul. La fel ca si afectiunea, limitele ii dau celului mic senzatia de securitate, predictibilitate si siguranta.

Iar, daca se simte in siguranta, copilul exploreaza. Este o alta nevoie a celor mici: sa isi manifeste curiozitatea, sa descopere singuri, sa faca greseli si sa invete din ele.

Nevoia de a fi vazut si de a primi atentie este o alta nevoie care, odata indeplinita, ajuta la cresterea sanatoasa a copilului. Iar cat de mare si de importanta este aceasta nevoie se vede mai tarziu, la varsta adulta.

Exista persoane care cer tot timpul ceva, care vor sa fie validate, vazute, care cauta confirmarea celorlalti pana la a deveni obositori, sacaitori. Si asta pentru ca nevoia lor de a fi vazuti de parinti atunci cand erau mici nu a fost satisfacuta.

Tot in nevoia de a fi vazut si a primi atentie este inclusa si nevoia copilului de a petrece timp impreuna cu parintii. Sau nevoia de "timp special", cum o numeste Laura Markham, adica acel timp in care atentia parintelui este indreptata 100% asupra celui mic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nevoi copii Nevoi emotionale Parinti

Articole recomandate

Citeste si despre