Despre minciuna. De ce mint copiii? De ce bataia nu dezvata un copil de minciuna?

/ / Modificat: 2011-12-07
Despre minciuna. De ce mint copiii? De ce bataia nu dezvata un copil de minciuna?

De obicei, copiii mint din aceleasi motive ca si adultii: cand simt ca sunt intr-o capcana, cand le este teama de pedeapsa sau de a fi respinsi spunand adevarul, cand se simt amenintati, sau cand pur si simplu se gandesc ca minciuna va face lucrurile mai usoare pentru toata lumea. Deseori minciuna este un semn al unei stime de sine scazute. Copiii, ca si oamenii mari, se gandesc ca trebuie sa para mai buni pentru ca nu stiu ca sunt suficient de buni asa cum sunt.

Cel mai frecvent, copiii mint pentru a nu fi pedepsiti. Daca au luat o nota mica in trecut si au fost pedepsiti aspru sau chiar batuti, este normal sa ascunda adevarul pentru a evita pedeapsa si din teama de consecinte.

Copiii mint pentru a-si multumi parintii si pentru a nu-i dezamagi. Ei denatureaza adevarul si fabuleaza in favoarea lor, mint in legatura cu performantele si cu randamentul scolar, pentru a face adultii sa fie mandri de ei. In aceasta situatie parintii sunt cei care pot purta o parte din vina, daca au pretentii exagerate de la copil, iar acestuia ii este frica sa nu fie la inaltimea asteptarilor.

Copiii mint pentru a atrage atentia adultilor, iar acest tip de minciuna, din nevoie de atentie, este frecvent intalnita la copiii care nu sunt laudati sau rasplatiti.

Ca adulti trebuie sa intelegem motivele pentru care copiii mint, inainte de a-i putea ajuta sa renunte la minciuna.

In loc sa te infurii in aceasta situatie, urmeaza cativa pasi:

1. Inceteaza sa mai pui intrebari care ar putea invita la minciuna. Astfel de intrebari sunt cele la care stii deja raspunsul. "Ti-ai facut temele?" in loc de “Am observat ca nu ti-ai facut temele, ai un plan in legatura cu asta?"

2. Centreaza-te pe solutii la problema si nu pe invinuirea copilului.

3. Fii sincer cu tine. Gandeste-te ca si celor mai multi dintre noi, adultii, ne este greu sa spunem adevarul atunci cand ne simtim incoltiti, speriati sau amenintati in vreun fel. Ia o pauza si lasa spatiu copilului sa spuna adevarul. Spune-i: „Mai tarziu voi fi disponibil daca vrei sa imi spui ce se intampla”.

4. Respecta intimitatea copilului atunci cand acesta nu vrea sa iti impartaseasca ceva.

Cum prevenim minciuna copiilor

Planifica in avans pentru a preveni probleme viitoare, ajuta copiii sa creada ca greselile sunt oportunitati de a invata astfel incat sa nu considere ca sunt rai si trebuie sa isi acopere greselile atunci cand se intampla. Cum?

1. Da un exemplu de spunere a adevarului. Povesteste copiilor o situatie in care a fost dificil pentru tine sa spui adevarul insa ai decis ca este mult mai important sa experimentezi consecintele si sa iti pastreti respectul fata de propria persoana decat sa minti persoane dragi sa te simti apoi vinovat pentru asta.

2. Asigura-i pe copii ca sunt iubiti neconditionat, indiferent de greselile pe care le fac. Multi copii mint deoarece sa tem ca adevarul ii va dezamagi pe parinti.

3. Manifesta apreciere atunci cand copilul iti spune adevarul, asumandu-si riscul sa te supere. “Multumesc ca mi-ai spus adevarul. Stiu ca a fost dificil. Admir felul in care doresti sa faci fata consecintelor si stiu ca le poti face fata si poti invata din ele”.

4. Inceteaza sa controlezi fiecare miscare a copilului. Multi copii mint pentru a afla cine sunt si pentru a face ceea ce isi doresc sa faca, dar nu li se permite. In acelasi timp, incearca sa ii multumeasca pe parinti, facandu-i sa creada ca le indeplinesc asteptarile.

Este important pentru copii sa invete ca sunt in siguranta daca spun adevarul in familie. Copiii pot invata ca parintilor le pasa de temerile si greselile lor si ca vor fi ajutati de acestia pentru a le depasi.

De ce bataia nu dezvata copilul sa minta

Bataia nu il invata nimic pozitiv pe copil, doar produce frica, neincredere, furie.

Copilul batut nu va capata incredere in parintele sau, din contra, va prinde frica de el si de reactiile lui.

Copilul batut nu invata sa isi corecteze greselile, nu afla ce ar fi putut face mai bine pentru a nu ajunge in situatia de a minti. 

Copilul batut, cel mai probabil va continua sa minta. Doar ca, pentru a evita pedeapsa, va cauta sa se ascunda si mai bine de adultul de care se teme.

Copilul batut, jignit, umilit se va indoi de dragostea parintelui sau si se va indoi de sine, de propria valoare.

Copilul batut va invata ca greseala se pedepseste cu pumnul si cu tonul ridicat si va imita acest comportament in relatia cu altii.

Copilul batut poate invata in unele cazuri sa nu mai minta, dar nu pentru ca a inteles cu adevarat ce a gresit si ce poate face mai bine, ci din frica de pedeapsa.

De retinut!

1. Multi copii mint pentru a se proteja de judecata.

2. Aminteste-ti ca ceea ce este copilul acum nu va fi intotdeauna. Daca cel mic spune o minciuna, nu reactiona exagerat numindu-l “mincinos”.

3.Centreaza-te pe construirea apropierii si increderii in relatie in loc sa te centrezi pe comportamentul problema (minciuna). Aceasta este, de obicei, cea mai rapida cale de a diminua comportamentul pe care il consideri neadecvat, pentru a-l descuraja pe copilul tau sa se ascunda si sa minta.

Articol de Andreea Biji, psiholog Salvati Copiii

Materialul este unul informativ si face parte din campania de educare si sensibilizare pentru a combate violenta la adresa copiilor "Asculta-i sufletul", derulata de organizatia Salvati Copiii, in perioada septembrie - decembrie 2011.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Campania asculta sufletul Bataie copii Minciuna copii

Articole recomandate

Citeste si despre