Cum pedepsesti un copil in mod constructiv?

/ / Modificat: 2012-02-02
Cum pedepsesti un copil in mod constructiv?

Pedepsele trebuie aplicate cu masura in disciplinarea copilului. Este mai important sa te concentrezi pe o disciplinare pozitiva a micutului, dar daca vezi ca face multe prostioare si incalca frecvent regulile, il poti admonesta folosind metode corecte si construtive de a-l pedepsi, care-l ajuta sa inteleaga ca a gresit si, eventual, sa nu mai faca acea pozna altadata.

Pedepseste intotdeauna comportamnentul copilului, si nu persoana lui, si ai grija sa specifici exact pentru ce anume este admonestat. Nu aplica niciodata o pedeapsa daca micutul nu a fost avertizat in prealabil ca nu are voie sa faca acel lucru si nu s-a stabilit o regula in acest sens. Regulile si limitele trebuie transmise si explicate copilului, iar abia dupa ce le incalca constient, este indicat sa fie aplicate si pedepsele.

Pauzele de tacere (time-out)

Disciplina time-out este o forma de corectare a comportamentului urat al copilului care nu foloseste violenta si care da adesea rezultate.

Presupune trimiterea copilului intr-o camera izolata de ceilalti sau "la colt", timp de cateva minute (nu mai mult de 10-15) pentru a se calma si a reflecta asupra a ceea ce a facut.

Time-out-ul este eficient pentru copiii temperamentali, care se manifesta agresiv si tipa atunci cand le atragi atentia ca au gresit, deoarece ii ajuta sa se calmeze si ii indeparteaza de "zona de conflict" care le poate amplifica starea.

Dupa terminarea pauzei, vorbeste cu el si fa-i un rezumat asupra comportamentului lui si a efectelor lui, iar apoi specifica-i ca nu tolerezi astfel de purtari si ca nu vor fi acceptate nici pe viitor.

Incetarea comunicarii cu el (ignorarea)

Nu este cea mai recomandata metoda de a-l pedepsi, insa atunci cand ai de-a face cu un comportament neadecvat iritant si constant, uneori cel mai bine este sa aplici metoda ignorarii. Nu se aplica in situatiile grave, in care siguranta copilului este in pericol, ci doar in acele comportamente suparatoare, cum sunt rosul unghiilor, bagarea degetelului in gura sau nas, injuriile, lovirile, tipetele continue etc.

Este vorba de acele purtari pe care micutul le foloseste doar pentru a atrage atentia sau a te enerva. Cu cat ii acorzi mai multa atentie, fie ea si negativa, si vorbesti cu el, cu atat va continua mai mult. De aceea, uneori este mai bine sa ignori, pur si simplu, comportamentul.

Specialistii sustin ca ignorarea nu este acelasi lucru nu negljarea copilului. Este un comportament activ, deoarece implica decizia de a inceta orice forma de comunicare, dar urmarindu-l indeaproape si acordandu-i o "atentie tacita", fara a interactiona cu el. Ignorarea implica si straduinta ta de a lua o pozitie relaxata si de a fi calma in fata lui, lucru care l-ar putea dezarma si l-ar putea face sa inceteze acest comportament.

Interzicerea unor activitati preferate

Interzicerea unor activitati sau restrictiile de timp petrecut la joaca, calculator sau televizor par sa fie cele mai utilizate pedepse pentru copii. Acestea iau locul pedepselor fizice pe care multi parinti le aplicau frecvent in trecut (palma la fundulet, lovirea peste fata etc.).

Atunci cand copilul face o prostioara, in ciuda faptului ca stia regulile care interziceau acel lucru, cel mai potrivit mod in care poate resimti pedeapsa este sa ii interzici accesul la joaca, calculator sau alte actvitati ori obiecte care-i sunt pe plac si pe care le foloseste frecvent.

Micutul va incerca sa te santajeze emotional, sa te implore sa revii asupra deciziei, dar este important sa fii ferma si sa iti mentii pozitia pentru a-l ajuta sa isi dea seama ca a gresit si ca daca va repeta comportamentul, va avea parte de acelasi "tratament".

Confiscarea jucariei preferate

Copilul tau este in continuare neastamparat, in ciuda avertismentelor? La fel ca si in cazul restrictiei de timp petrecut la joaca, calulator sau televizor, confiscarea jucariei preferate poate fi utila in "corectarea" comportamentului micutului.

Micutul isi va da seama cat este de rau si cum te simti atunci cand faci un lucru care nu trebuie. Daca el a actionat necorespunzator, in ciuda faptului ca i-ai spus ca nu este indicat sa o faca, arata-i cum te simti confiscandu-i jucaria pe care o place cel mai mult pentru cateva ore sau chiar zile, in functie de gravitatea comportamentului. Intreaba-l cum se simte in acele momente si explica-i ca exact asa te simti si tu cand se poarta urat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pedepse copii Disciplina time-out Comportament copii Probleme comportament copii Disciplina copii

Articole recomandate

Citeste si despre