Palma la fund in disciplina copilului

/ / Modificat: 2012-01-24
Palma la fund in disciplina copilului

Palma la fundulet este una dintre cele mai controversate si dezbatute metode de disciplinare a copilului. Exista o tabara care spune un "nu" hotarat oricarei forme de violenta sau agresivitate asupra copilului, o alta care considera ca "bataia este rupta din rai" si o alta de mijloc care merge pe premisa ca din cand in cand o palmuta la fundulet nu strica. Este sau nu eficienta aceasta metoda?

De ce apeleaza parintii la palma ca metoda de disciplinare?

Desi majoritatea oamenilor sustin ca a lovi o persoana este gresit si de neacceptat, nu au aceeasi parere cand vine vorba de cate o palmuta aplicata uneori propriului lor copil.

Palmuirea este inca acceptata ca forma de discipinare a copiilor. Parintii apeleaza la ea deoarece considera ca o palma la fund ii determina pe copii sa inceteze in a face anumite lucruri interzise sau in a corecta anumite forme de comportament nepotrivit.

De asemenea, ei considera ca apeland la aceasta masura ii vor face pe copii sa actioneze asa cum vor ei. Acestia sunt parintii care considera ca disciplina pozitiva si time-out la copii nu functioneaza.

Este eficienta aceasta forma de disciplina la copii?

In timp ce aplicarea unei palme la funduletul copiilor poate elibera parintele de anumite frustrari sau de un exces de stres acumulat si calmeaza copilul pe termen scurt, specialistii sustin ca aceasta este una dintre cele mai putin eficiente metode de a disciplina copilul.

Pentru a demonstra acest lucru ei au analizat comportamentul pe termen lung al unor copii care au trecut de-a lungul timpului prin astfel de masuri disciplinare si au constatat ca nu au avut in niciun caz rezultatele scontate. In plus, ei sustin ca micutii nu au reusit sa invete nicio lectie de viata sau de disciplina in urma aplicarilor constante a palmelor.

Specialistii spun ca palmuirea este ineficienta pentru ca nu reuseste sa invete copilul un comportament alternativ, bun sau corect. Dupa ce sunt palmuiti, copiii se simt umiliti, neajutorati si plini de resentimente. Prima lectie pe care o invata in urma agresiunii fizice asupra lui este ca trebuie sa se straduiasca mai mult sa nu fie prins data viitoare cand mai face ceva rau. Asta pentru ca in acest mod nu i se ofera si un comporament alternativ, care ar putea fi solutia si la care ar putea apela urmatoarea data cand se mai gaseste in postura de a face acel lucru. Atunci cand parintii il palmuiesc se limiteaza de obicei la a spune "Nu, de cate ori ti-am zis ca nu ai voie sa faci asta?". Copiii poate nu o spun tare, dar in sinea lor se intreaba "si cum ar trebui atunci sa o fac?". Fara un raspuns, metoda este invalida.

In plus, palmuirea si orice forma de agresivitate fizica trimit un semnal gresit copilului. Acesta va crede ca agresivitatea fizica este un mod acceptabil de a rezolva probleme si ca este in regula ca un om mare sa loveasca un copil. In cele mai multe cazuri, copiii inteleg ca sunt palmuiti pentru ca au facut ceva rau, dar nu au capacitatea de invata sau deprinde lectia ori morala. Si mesajul transmis este confuz. De exemplu daca il palmuiesti pentru ca vroia sa puna mana pe geamul de la cuptorul incins, mesajul disciplinar suna cam asa "te ranesc pentru ca nu vreau sa fii ranit".

Atunci cand agresivitatea fizica este folosita ca metoda de disciplina primara poate avea efecte secundare nocive asupra copilului pe termen lung. Ea poate creste sansele ca micutul sa devina mai agresiv si sa se comporte urat, apar deficiente in invatare, depresie si chiar incurajeaza comportamentul criminal.

Metode alternative de disciplinare pentru palmuire

Poti creste un copil sanatos si disciplinat si fara a apela la metode agresive. Printr-o combinatie de preventie, disciplinare pozitiva si metode de pedepsire a copilului non-violente poti creste si educa un copil productiv, pozitiv si manierat.

  • incearca sa anticipezi situatiile tensionate si sa le controlezi inainte ca acestea sa izbucnbeasca in comportamente nepotrivite;

  • monitorizeaza-ti si controleaza-ti propriul nivel de furie si fii un model pentru el;

  • ai multa rabdare; disciplina unui copil presupune foarte multa rabdare si perseverenta - trebuie sa fii tot timpul constienta ca micutii au nevoie sa le repeti de multe ori acelasi lucru pentru a intelege ce trebuie sa faca;

  • exprima-ti cat poti de des dragostea pentru el.

Incurajeaza si implementeaza metodele de disciplinare pozitiva in cresterea copilului tau - el invata mai multe atunci cand il expui si ii reamintesti comportamentele bune pe care le face si nu numai partea negativa din felul in care se poarta.

Foloseste si disciplina time-out pentru a corecta eventualele comportamente neadecvate si intotdeauna apeleaza la metode punitive non-violente.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Disciplina copii Palma fund disciplina copii Disciplina pozitiva a copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre