5 pasi pentru a creste copiii fara bataie

Auzim din presa sau de la profesionisti ca nu este corect si sanatos sa ne educam copiii cu violenta – fizica, verbala, emotionala. Dar ce putem face pentru a deveni parinti eficienti, responsabili, relaxati, care reusesc sa isi educe copiii construind in acelasi timp o relatie pozitiva cu acestia?

In primul rand este important sa abordam dezvoltarea copilului si comportamentele acestuia intr-o maniera constructiva, fara a-l rani. La baza educatiei si ingrijirii copiilor stau comunicarea si atentia indreptata asupra nevoilor lor. Astfel acestia vor fi incurajati sa isi dezvolte abilitatile personale si sa se simta bine cu ei insisi, sa aiba stima de sine.

 bataie_copii_educatie

Pasi esentiali pentru o strategie pozitiva de parenting

Crearea unui mediu familial sigur si relaxant

Un mediu familial sigur si relaxant este cel in care:

  • riscul de accidente domestice este minim;

  • copilul poate explora, experimenta si dezvolta noi abilitati;

  • parintele are posibilitatea de monitorizare a comportamentului copilului (stie unde este si ce face);

  • relatia de cuplu a parintilor este armonioasa.

Construirea unor contexte pozitive de invatare

Este important ca parintele sa fie disponibil pentru copil. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa fie cu copilul tot timpul. Dar atunci cand solicita atentia, ajutorul, afectiunea, parintele trebuie sa intrerupa ce face si sa-i ofere ce are nevoie. Asa va invata ca este important si nu va face "o prostie" pentru a atrage atentia. Incurajati-i initiativa si autonomia; aratati-i ca apreciati ce face, laudati-l; astfel se va implica mai mult in activitati dezirabile.

Folosirea tehnicilor pozitive de educatie

A educa copilul pozitiv inseamna a-l invata cum este bine sa se poarte si ce nu este bine sa faca, prin metode care exclud pedeapsa, ce ar putea rani copilul, fizic si/sau emotional. Tehnicile de disciplinare sunt orientate spre invatarea asumarii responsabilitatii si a rezolvarii problemelor cu care se confrunta copilul. Daca parintii sunt consecventi si predictibili in comportament, scad sansele de aparitie a comportamentelor problematice.

Asteptari realiste ale parintilor legat de evolutia copilului

Asteptarile parintilor legate de copii depind de convingerile acestora despre ce este normal. Evolutia fiecarui copil este insa unica si se realizeaza in ritmuri diferite. Ei invata abilitati noi doar dupa ce sunt pregatiti la nivelul de dezvoltare adecvat etapei in care se afla.

Problemele apar cand parintii asteapta prea mult, prea repede sau perfectiunea. Un parinte care asteapta de la copilul sau sa fie in permanenta politicos, preocupat de scoala, dornic sa ajute la treburile casnice si ordonat, are sanse mari sa fie dezamagit sau intr-un permanent conflict cu copilul. Nu va asteptati sa aveti un copil perfect; toti copiii fac greseli, iar cele mai multe dintre acestea nu sunt intentionate.

Asteptarile realiste se leaga si de tine ca parinte. E bine sa incerci sa faci cat mai mult si cat mai bine dar nu exista parinte perfect. Nu fi aspru cu tine, invata din fiecare experienta.

Grija pentru tine, ca parinte

A fi parinte este mai usor atunci cand nevoile de intimitate si relaxare ale cuplului sunt implinite. A fi parinte bun nu inseamna sa ai o viata dominata de copilul tau. Daca nevoile tale ca adult sunt satisfacute, cresc sansele de a fi un parinte rabdator, calm, consecvent si disponibil pentru copil.

Diana Stanculeanu, psihoterapeut in cadrul organizatiei Salvati Copiii

Materialul este unul informativ si face parte din campania de educare si sensibilizare pentru a combate violenta la adresa copiilor "Asculta-i sufletul", derulata de organizatia Salvati Copiii, in perioada septembrie - decembrie 2011.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bataie copii Educatie copii Crestere copii

Copilul.ro

Alaturi de tine pentru a creste copii cu dragoste si incredere. Nu iti promitem ca iti vom rezolva problemele, dar iti promitem ca nu va trebui sa le faci fata singura.

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul