Cum le vorbim copiilor despre dezastrele naturale?

/ / Modificat: 2017-09-20
Cum le vorbim copiilor despre dezastrele naturale?

Catastrofele naturale precum uraganele, cutremurele sau inundatiile pot provoca sentimente de teama sau confuzie copilului tau. Schimbarile climatice din ultimul deceniu si incalzirea globala la care asistam, au atras dupa sine dezastre naturale de proportii majore. Dupa cum s-a putut vedea si zilele trecute, lucrurile pot escalada foarte repede, o simpla furtuna se poate transforma intr-o urgie, iar Romania nu este ferita de astfel de fenomene meteorologice extreme.

Cum poti pregati copiii pentru a putea face fata calamitatilor?

Copilul este expus la diverse informatii, venite atat pe canalele media, cat si de la oamenii din jur, impactul acestora asupra lui lasand urme vizibile. Pusi in fata unei situatii neprevazute, copiii experimenteaza in primul rand teama, mintea lor nu poate procesa informatiile precum un adult, iar panica se poate instala foarte rapid: Daca mi se intampla si mie, sau familiei mele?

Pentru a preintampina astfel de situatii este foarte important sa comunicam cu cel mic, sa incercam sa ii explicam pe intelesul lui ce inseamna aceste fenomene, dar si mai important este sa il si pregatim, in eventualitatea unui dezastru natural sa nu se panicheze peste masura.

Sentimentele resimtite de catre copii in fata dezastrelor naturale sunt foarte complexe, chiar daca ei poate nu reusesc sa le verbalizeze asa cum ar trebui. Acestia se pot simti in primul rand infricosati, terifiati de ce efecte pot avea acestea asupra lor si a familiei, si in lipsa abilitatii de a le comunica, se pot manifesta prin comportament agresiv, anxios sau chiar prin udat de pat si teama de separare, in cazul copiilor foarte mici. Tristetea ii insoteste la orice pas, panica se poate instala din senin, chiar si in situatii care nu au legatura cu evenimentele in sine, iar in ultima instanta, simtindu-se dezarmati si lipsiti de putere, pot recurge chiar la negare ca forma de aparare.

Asadar, cum ne pregatim copiii pentru a putea face fata calamitatilor? Vorbindu-le cu calm, invatandu-i pas cu pas cum se pot feri din calea lor, incurajandu-i sa se exprime in felul lor cu privire la orice sentiment ii incearca, dar, mai presus de toate, asigurandu-i ca, orice s-ar intampla, vei face tot posibilul sa le fii alaturi si sa ii protejezi.

Cum iti ajuti copilul sa faca fata cat mai bine sentimentelor ce il incearca?

Cu totii suntem diferiti, se aplica si in ceea ce priveste copiii! Daca unii sunt deschisi la comunicare si iti vor da posibilitatea sa fii alaturi de ei si sa le oferi suport, altii se pot inchide in ei sau pot disimula nivelul afectarii lor. Cum exemplul cel mai bun il obtin direct de la comportamentul si modul de reactie al celor apropiati, ai grija la felul in care iti exprimi propriile sentimente: afisand ingrijoare la fiecare pas ii poti insufla acelasi tip de comportament si lui. Cauta sa tratezi subiectul cu seriozitate, nelasand insa posibilele evenimente sa va guverneze viata, constientizati pericolul la care sunteti expusi, si incercati sa fiti cat mai pregatiti din toate punctele de vedere pentru un posibil episod dramatic.

Masuri de de siguranta pe care trebuie sa le cunoasca copiii

Cum exista posibilitatea ca un dezastru natural sa se intample chiar si atunci cand suntem departe de copil, este necesar sa il pregatim, pentru a se putea proteja:

In caz de cutremur

• Exista cateva locuri sigure: sub masa sau sub un birou; aproape de stalpii de rezistenta; pe holuri; in coltul camerelor.

• Dar si unele locuri periculoase, care trebuie evitate: langa obiecte grele ce ar putea sa cada, langa ferestre sau oglinzi; in lift sau pe scari.

In caz de inundatii

• Ar trebui sa se gaseasca un loc pozitionat cat mai ridicat fata de sol, cat mai departe de surse de curent, si cel mic ar trebui sa astepte ajutor.

Un alt aspect deloc de neglijat este insusirea unor manevre simple de prim ajutor. Ofera-i informatii cat mai scurte si concise, si mai ales adaptate varstei si capacitatii lui, nu ii incarca memoria cu detalii stufoase, doar cat sa te asiguri ca odata prins in valtoarea evenimentelor, nu se va instala panica.

Pentru confortul psihic al copilului, atunci cand este vorba de un copil mai mare sau chiar adolescent, puteti stabili impreuna cu familia un loc de intalnire, pentru cazul in care un dezastru se intampla si nu va aflati toti in acelasi loc.

Celor de mai sus li se adauga un "bagaj de urgenta" care ar trebui sa contina elementele necesare supravietuirii pentru un minim de 3 zile: apa, mancare, medicamente, cateva piese vestimentare, actele membrilor familiei, o suma de bani.

Cum ajuti copilul sa treaca mai usor peste un astfel de eveniment traumatizant?

Daca ai insa ghinionul sa traiesti pe piele ta, impreuna cu copilul, efectele unui dezastru natural, iata cateva aspecte ce nu trebuie neglijate, pentru ca viata sa intre pe fagasul normal:

• Apropierea fizica de copilul tau este vitala si este modalitatea cea mai eficace de a-l face sa se simta din nou in siguranta. Ia-l in brate si asigura-l cat mai des de toata iubirea ta.

• Incurajeaza comunicarea si atrage copilul spre deschidere, determinandu-l sa iti vorbeasca despre sentimentele ce il incearca, vino in intampinarea lui cu expresii si actiuni menite sa il linisteasca.

• Incearca sa revii la rutina obisnuita cat mai repede dupa petrecerea dezastrului, reia mersul la scoala, la serviciu, iesirile in parc sau joaca cu el. Copiii reactioneaza pozitiv la rutina, isi gasesc linistea daca stiu ce urmeaza sa se intample, deci asigura-l ca efectele vor trece si viata va reintra pe fagasul normal.

• Incearca sa ii fii alaturi fizic mai mult in perioada urmatoare, sa petreceti timp impreuna si sa aveti diverse activitati menite sa ii ia gandul de la intamplarile recente.

• Implica-l cat mai mult in refacerea rutinei familiei, fa-l sa se simta important si util.

• Nu minimiza efectele resimtite de acesta si pregateste-te si pentru niste manifestari mai putin placute din partea lui, in incercarea de a-si reveni in urma evenimentelor neplacute.

In functie de varsta copilului, abordarile in ceea ce priveste temerile resimtite sunt diferite. De asemenea reactiile lor difera, insa la baza au aceleasi sentimente: de neputinta si de teama. De aceea este atat de importanta comunicarea si pregatirea psihica si fizica pentru un eventual dezastru. La urma urmei, cu putina precautie, putem face fata cu bine oricarei intamplari imprevizibile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Reactii copii dezastre naturale Masuri prim ajutor Calamitati naturale copii

Articole recomandate

Citeste si despre