Cum isi educa parintii copiii in zilele noastre?

/ / Modificat: 2014-11-20
Cum isi educa parintii copiii in zilele noastre?

Educatia copiilor este un proces care a suferit multe transformari de-a lungul timpului, parintii fiind nevoiti permanent sa se adapteze modernitatii si evolutiei ei. In 2012, parintii se vad obligati sa implementeze cu abilitate gadgeturile sau dispozitivele electronice in procesul de educare a copilului, sa puna mai mult accent pe comunicare, decat pe autoritate, sa ii insufle gustul sanatatii prin stilul de viata eco si sa il invete sa iubeasca miscarea fizica si sportul. Toate acestea sunt tendinte noi si moderne in educatia micutului, pe care parintii sunt responsabili sa le foloseasca iscusit pentru a creste un copil puternic si sanatos!

educatie_copil

Traim intr-o lume in care Facebook-ul ne acapareaza si ne influenteaza viata si deciziile, televiziunile emit programe si emisiuni, la ore de varf, care nu mai tin cont de minori si de educatia lor sau in care tabletele, telefoanele, masinile si cluburile sunt acum principalele interese ale copiilor si adolescentilor.

Lenjeria sexy, filmele porno, tigarile, drogurile si violenta fizica si verbala sunt mai prezente astazi in viata copilului tau decat oricand. Bancile scolii nu mai sunt folosite pentru jocuri precum Tomapan sau Avioanele, ci pentru a "caza" laptopul, tableta sau telefonul de ultima generatie sau pentru a defila in haine ultimul racnet.

Intr-o societate salbatica, care nu mai tine cont de varste si de etichete, tu, ca parinte, esti nevoit sa pui bazele educatiei copilului tau, pentru a-l ajuta sa devina un adult puternic, responsabil si de succes. Cum reusesti?

Tendinte moderne in educatia copilului

Secretul in a educa un copil in epoca moderna nu consta in indepartarea lui de toate tentatiile si de protejarea lui continua de orice pericol care ii iese in cale. Mai important decat atat este sa te infiltrezi tu insati printre interesele preferate de copii azi si sa folosesti descoperirile moderne si inovatiile tehnologice in procesul educativ al celor mici.

Cu alte cuvinte, nu excluderea tabletelor, calculatorului, hainelor la moda sau a telefonului este solutia unei educatii solide in contemporaneitate, ci invatarea copilului de a le folosi si de a se bucura de ele intr-un mod responsabil si util pentru el.

Educatie ECO sau VERDE

Daca reusesti sa il cresti pe micutul tau in spiritul ecologic si sa il inveti sa iubeasca si sa pretuiasca natura, nu faci decat sa il ajuti sa traiasca si sa creasca sanatos.

Adoptarea unui stil de viata eco inseamna alimentatie sanatoasa si o ingrijire cat mai naturala, plus o natura care "respira" sanatate si care contribuie la cresterea unui copil puternic.

In plus, educatia eco are un dublu beneficiu - pe langa asigurarea unui stil de viata sanatos, micutul tau invata si cateva bune maniere sau reguli de comportament esentiale in public - sa nu arunce hartii sau gunoaie pe jos, sa le puna in containerele speciale, sa nu mazgaleasca bancile, peretii, sa nu calce sau sa rupa florile din jur etc.

Educatie in pas cu tehnologia

Tehnologia ramane in ziua de astazi domeniul de maxima atractie pentru copii. Inventiile tehnologice de ultima generatie - iPad-uri, laptopuri, smartphone-uri, mp4player, wi fi - au devenit jucariile preferate ale copiilor, inca de la cativa anisori.

Intr-o lume care se tehnologizeaza pe zi ce trece mai mult, nu ai cum sa faci abstractie de aceste obiecte care, mai devreme sau mai tarziu, vor deveni o parte importanta din viata lui.

Important este sa le implementezi istet printre preocuparile lui si sa il responsabilizezi in utilizarea lor. Impune reguli si limite in timpul petrecut la calculator sau la tv, arata-i cum poate invata lucruri si informatii noi pe o tableta sau laptop si cum le poate folosi mereu intr-un scop educativ.

Specialistii au descoperit ca tabletele influenteaza in mod pozitiv dezvoltarea copilului, stimulandu-i inteligenta. Reprezinta un gadget care pune la lucru creativitatea si imaginatia lui si care ii ofera posibilitatea sa asimileze informatii noi, sa isi dezvolte vocabularul si cultura generala.

Reapropiere de copii si familie

familie-fericita

Traim intr-o epoca in care timpul trece pe langa noi cu viteza luminii. Parintii sunt din ce in ce mai aglomerati si ocupati cu munca si cu grijile zilnice, incat uita sa mai petreaca timp alaturi de copii.

Alienarea fata de copil si fata conceptul de familie este din ce in ce mai prezenta in modernitate. In acest context, o noua tendinta moderna pe care parintii o incearca in educatia copilului este reapropierea de el si reinnodarea relatiilor si comunicarii dintre ei.

Intr-o perioada in care tehnologia ne indeparteaza, grijile zilnice impovaratoare ne instraineaza de cei dragi, parintii incearca sa petreaca din ce in ce mai mult timp cu cel mic si sa consolideze o relatie deschisa cu acesta.

Copilul modern are nevoie, mai mult decat in oricare alta epoca, de prezenta parintilor in viata lui. Si nu e vorba doar de prezenta fizica, ci de implicarea totala a lor in viata lui sau de petrecerea unui timp de calitate impreuna - discutii, jocuri, plimbari, dezbateri etc.

Educatie... fizica

In epoca moderna, educatia fizica a copilului nu mai incepe in scoala, ci de cand incepe sa faca primii pasi.

Traim intr-o societate in care gadgeturile moderne stau la panda si abia asteapta sa acapareze prichindeii in mrejele lor, indepartandu-i de orice forma de miscare fizica si de sport.

In compania laptop-ului, calculatorului, tabletelor si a altor gadget-uri moderne, copilul are tendinta sa devina sedentar. Pentru combaterea acestor consecinte dezastruoase, parintii se vad nevoiti sa ii deschida apetitul pentru miscare fizica inca de mic.

Eforturile parintilor moderni in educatia copilului se indreapta spre incercarea de a-l atrage in acest univers activ, numit sport - fie ca e vorba doar de simple plimbari cu bicicleta, role, fie ca presupune inscrierea la un curs de dans, balet sau un sport.

Cum crezi ca ar trebui sa se faca educatia unui copil astazi? Pe ce crezi ca ar trebui sa se puna mai mult accent? Impartaseste-ne opiniile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie moderna copii Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre