Mesaje gresite transmise copiilor inconstient de parinti

/ / Modificat: 2012-09-07
Mesaje gresite transmise copiilor inconstient de parinti

Modul in care te comporti si ii vorbesti copilului tau isi pune din plin amprenta asupra dezvoltarii acestuia. Nu conteaza doar vorbele pe care le rostesti, ci si mesajele subliminale, transmise inconstient copilului. Cu alte cuvinte, nu estecioda nevoie sa ii spui "nu esti capabil sa faci x sau y" ca sa inteleaga ca asta gandesti, ci este suficient sa ai o atitudine care sa transmita acest mesaj - sa fii supraprotectoare cu el si sa nu ii lasi nita libertatea de a face anumite lucruri pe cont propriu.

Foto: kera-kids.kera-interactive.org

Iata si alte mesaje gresite pe care le transmiti inconstient copilului si ce sa faci pentru a le evita in cresterea si educatia lui!

Orice parinte isi doreste sa creasca un copil puternic, inteligent, autonom si descurcaret in viata. Chiar daca modul in care te porti si vorbesti cu el este cu intentia de a-l educa si disciplina corespunzator, exista momente si manifestari care nu fac decat sa transmita contrariul.

Se intampla sa vrei sa ii cresti increderea in forte proprii micutului tau, sa ii consolidezi stima de sine si sa il transformi intr-un copil de toata lauda, insa modul in care te comporti cu el poate sa transmita exact contrariul si el sa inteleaga exact opusul a ceea ce trebuie.

"Nu esti capabil! Nu esti in stare!"

Niciun parinte nu ii va transmite copilului acest mesaj prin cuvinte, tocmai din dorinta de a nu-i induce ideea ca nu poate si pentru a nu-i scadea increderea in sine.

Insa ceea ce nu stii este ca poti sa ii transmiti acest mesaj si fara sa folosesti cuvintele.

Atunci cand micutul tau incearca sa faca ceva - sa rezolve un puzzle, sa construiasca un lego, sa lege sireturile, sa-si faca temele, sa faca curatenie - iar tu ii iesi in cale si rezolvi totul in locul lui, deja i-ai transmis mesajul - "nu am incredere in tine ca poti, mai bine fac eu pentru tine".

Recomandat este sa il lasi pe copil sa testeze si sa experimenteze situatii noi, observandu-l atent din umbra si fiind mereu pregatatita sa il ajuti, dar nu inainte de a-i oferi sansa sa o faca el, cu solutii si idei proprii.

"Nu mai plange! Nu s-a intamplat nimic, nu ai motive sa plangi!"

Se intampla de multe ori ca micutul tau sa planga din motive care tie ti se par insignifiante sau nejustificate. Probabil ca te-ai surprins de multe ori calmandu-l prin a-i spune "mami, nu mai plange ca nu e nimic sau nimeni care sa iti faca rau" sau "nu ai de ce sa plangi" ori "plangi din nimic!".

Ceea ce nu constientizezi este ca pentru tine pot fi motive infantile pentru care plange, insa pentru copil sunt reale si sunt resimtite ca atare - el chiar crede si simte ca ii este teama ca iese un Bau Bau de sub pat, ca pe intuneric il papa un monstru ori ca il doare ca s-a ranit cand a cazut.

In momentul in care ii spui ca nu are de ce sa planga, mesajul subliminal pe care i-l transmiti este sa nu aiba incredere in instinctele lui si chiar in el, pana la urma.

Atunci cand iti spune ca ii este frica, ca il doare, ca nu se simte bine, este important sa iei in considerare trairile lui si sa crezi ca micutul tau chiar se simte astfel. Copilul devine confuz in momentul in care persoana in care are cea mai mare incredere, mama, ii spune sa nu simta ceea ce simte sau sa nu aiba incredere in propriile instincte.

Nu este placut sa iti vezi copilul ca plange si ai face orice ca sa il faci sa zambaeasca, in schimb.

Insa cel mai indicat mesaj pe care il poti transmite copilului in astfel de momente este ca orice tipuri de sentimente si trairi sunt acceptabile, ca uneori nu le putem controla, dar ca nu este nimic in neregula daca le simte.

Copilul trebuie sa experimenteze si sa traiasca tot soiul de stari si sentimente - furie, agresivitate, iubire, afectiune, tristete, suparare, bucurie etc. Incurajeaza-l sa isi exprime de fiecare data sentimentele si sa le dea curs ori de cate ori simte nevoia. Nu i le inhiba si nu il face sa le desconsidere sau sa se simta anormal, doar pentru ca tu ii spui ca nu are de ce sa planga sau ca nu exista motiv pentru a fi suparat.

"Trebuie sa poti mai mult! Trebuie sa faci lucrul X perfect"

La fel ca majoritatea parintilor, probabil ca si tu iti doresti ca micutul tau sa fie cel mai bun, cel mai de succes, cel mai puternic etc.

Pentru a-ti atinge scopul de a-l transforma in "copilul perfect", ai tendinta de a impinge limitele si de a incerca sa il cresti in stil perfectionist.

Una este sa il motivezi si sa il incurajezi sa faca mai mult si sa incerce tot felul de idei, pana sa gaseasca solutia potrivita, si alta este sa nu accepti nicio greseala din partea lui.

Chiar daca poate nu ii spui verbal aceste lucruri, mesajul subliminal poate fi transmis si perceput de catre cel mic prin actiunile pe care le intreprinzi pentru el - il inscrii la cat mai multe cursuri, il obligi sa faca anumite lucruri etc. - adica il supraosliciti si ai asteptari prea mari de la el, tocmai din dorinta de a invata mai mult si de a se transforma in copilul ideal, care, de fapt, nici macar nu exista.

"Normal ca te iubesc! Doar esti copilul meu!"

Iubirea si dragostea pentru copil trebuie sa fie neconditionate. Nu trebuie sa iti iubesti copilul pentru ceea ce ar putea fi, pentru ceea ce stie, ci pentru ceea ce este el.

Exista situatii in care parintii nu stiu sa arate afectiunea pentru cei mici, iar cuvintele sunt, uneori, de prisos. Nu este suficient sa ii spui copilului ca il iubesti sau sa motivezi dragostea pentru el - "doar esti copilul meu"! Micutul trebuie sa simta si sa perceapa acest lucru si din comportamentul tau.

In momentul in care ii spui ca il iubesti, dar mesajul inconstient pe care il transmiti este tocmai opusul - esti indiferenta, il neglijezi, esti agresiva, tipi la el mereu etc. - copilul devine confuz.

Totodata, setezi si un exemplu gresit de urmat - si copilul tau, la randul lui, isi va manifesta in acelasi mod dragostea fata de tine sau fata de alte persoane din jurul lui si va considera ca asa este normal sa se intample, din moment ce persoana cea mai apropiata lui, mama, o face.

Ti s-a intamplat sa transmiti copilului mesaje subliminale gresite? Te regasesti in exemplele de mai sus? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere copii Educatie copii Disciplina copii Comportament copii Model pozitiv parinti

Articole recomandate

Citeste si despre