3 obiceiuri sanatoase pe care sa le cultivati copilului vostru

/ / Modificat: 2020-09-11
3 obiceiuri sanatoase pe care sa le cultivati copilului vostru

Inca din primii ani de viata, copilul tau, asemenea oricarui alt micut, adopta o rutina insuflata de parinti si imita din comportamentul pe care il observa la cei din jur. Daca cel mic are si o bona, atunci este important sa stabiliti si cu aceasta cateva reguli de la care sa nu va abateti, spre binele celui mic. Este esential ca inca de la o varsta frageda sa il ajutati pe copil sa deprinda obiceiuri sanatoase pe care le va interioriza si care ii vor intra mai departe in reflex.

Preocuparea de a-l invata sa-si poarte singur de grija, sa se preocupe de sanatatea lui il va ajuta sa se protejeze de pericolul imbolnavirilor si sa se descurce mult mai bine in viitor, fara a avea nevoie mereu de cineva care sa il supravegheze. La maturitate, stiti prea bine cat este de greu sa scapam de un obicei prost sau sa deprindem unul bun, cu impact sanatos in viata noastra. E mai bine sa faceti un efort, sa dati dovada de rabdare si toleranta, pentru ca cel mic sa invete un „ABC” al tabieturilor sanatoase pe care-l va aplica toata viata. Pana la urma, este o dovada de iubire sa-l ajuti pe cel mic sa se autodisciplineze, sa constientizeze ce este bine pentru el si sa-si imprime cat mai devreme posibil tabieturi benefice pentru dezvoltarea lui armonioasa. In acest articol, le-am punctat pe cele mai importante:

1. Igiena corporala corespunzatoare

Fetita

Mentinerea unei igiene corporale corespunzatoare este un bun obicei pe care fiecare parinte ar trebui sa-l cultive copilului cat mai devreme posibil. Cel mic trebuie sa invete sa se spele pe maini inainte de masa, dupa ce vine de afara, dupa ce se joaca cu catelul, inainte de culcare si in multe alte situatii. Mai ales in contextul actual, realitatea a demonstrat ca multi adulti nu aveau aceasta deprindere formata, ceea ce a avut in unele cazuri repercusiuni grave si imbolnavirea cu noul coronavirus. 

Pentru a deveni un matur responsabil, cel mic trebuie sa invete sa se respecte, avand in primul rand grija de el. Nu degeaba vechii latini spuneau ca mintea sanatoasa nu poate fi decat intr-un corp sanatos. Asigurati-va ca cel mic are parte de dus zilnic, este pieptanat, are hainute de gradinita, haine de joaca, pijamale curate si de fiecare data le adapteaza, cu ajutorul vostru, in functie de context.O mare atentie acordati ingrijirii dintilor. Medicii stomatologi recomanda spalatul pe dinti inca de la aparitia primului dinte. Daca cel mic riposteaza, dar si pentru a-i usura „munca” atunci cand are cativa anisori, alegeti periute electrice pentru a se bucura de o curatare eficienta a danturii, cu un minim de efort, cumparati-i o pasta de dinti comestibila cu aroma de fructe, placuta la gust.

2. Mancat sanatos

Daca sunteti iubitori de junk food, dulciuri si sucuri acidulate, e necesar sa va schimbati obiceiurile alimentare pentru binele copilului vostru. Invatati sa cititi etichetele, foarte multe produse alimentare contin cantitati foarte mari de zahar, uneori si painea, conservele, sosurile. Multi adulti obezi, unii care ajung chiar la interventii chirurgicale bariatrice, recunosc ca inca din copilarie mancau haotic sau erau recompensati cu mancare, dupa modelul familiilor care isi alinta copiii cu dulciuri pentru a le arata afectiunea. Este o forma gresita de manifestare a iubirii parintesti, avand o multime de alte optiuni, fara efecte dezastruoase pe termen lung. Daca inca nu ati facut-o, puteti la randul vostru sa reinvatati sa mancati sanatos alaturi de cel mic, sa aveti o dieta bogata in fructe si legume, cu mancare gatita si cat mai diversificata. 

Totodata, nu ignorati importanta hidratarii, beti multa apa si umpleti-i biberonul, sticluta sau canita celui mic cat mai des posibil cu ceaiuri, apa sau sucuri naturale. Este poate unul dintre lucrurile esentiale pe care copilul trebuie sa si le insuseasca: hidratarea corespunzatoare. Deshidratarea poate interveni foarte usor in cazul micutilor, de aceea nu asteptati ca el sa va ceara, ci dati-i sa bea lichide cat mai des. De asemenea, e important sa luati macar cina impreuna, mereu la masa, intr-un cadru ordonat. Copilul, dupa ce nu mai are nevoie de un scaunel special adaptat acestei rutine, trebuie sa invete sa manance la masa, nu in pat, in fata tabletei sau la birou. 

 3. Somn suficient 

Chiar daca voi sunteti nocturni, uneori va uitati si la cate sase episoade din serialul preferat, nu ii impuneti acest stil de viata celui mic. Un copil are nevoie de mult mai mult somn decat un adult, fiind si in perioada de crestere, macar de 10 ore. Ar fi de preferat ca cel mic sa aiba camera lui, patul lui, sa nu doarma cu voi si sa nu fie expus noaptea la surse de lumina sau ecrane digitale, cu exceptia unei lampi de veghe, de exemplu. Incurajati-l sa se culce devreme, nu va simtiti descurajati sau deranjati daca este matinal, invatati-l sa doarma la pranz si neaparat sa petreceti timp in aer liber, facand diverse activitati, indiferent de vreme.

Obiceiurile de zi cu zi vor influenta sanatatea copilului, de aceea e important sa il invatati din timp sa-si formeze o rutina cu deprinderi sanatoase.

Taguri Obiceiuri sanatoase copii

Articole recomandate

Citeste si despre