Invata copilul sa aprecieze celelalte culturi

/ / Modificat: 2012-01-06
Invata copilul sa aprecieze celelalte culturi

Lumea in care cresc copiii astazi este foarte diferita de cea in care au crescut parintii lor. Multiculturalismul si globalizarea sunt subiecte importante, pe care este important sa nu le ignori in educatia micutului tau. Toleranta fata de alte culturi este o calitate pe care multi parinti isi doresc sa o insufle copiilor. Totul porneste de la instigarea curiozitatii micutului tau cu privire la colturile indepartate ale planetei.

Discuta cu copiii despre alte tari


Primul pas pentru a-l invata pe micutul tau sa aprecieze alte culturi este sa discuti cu el despre calatorii si despre evenimentele importante cu impact global.

Ofera-i detalii despre obiceiurile din tari straine si impartaseste cunostintele tale cu pasiune. Astfel, exemplul tau ii va starni curiozitatea micutului. Documentarele despre alte culturi pot fi interesante, insa este important sa te asiguri ca micutul face diferenta intre traditiile si obiceiurile vechi si cele moderne, pentru a nu se speria prea tare de deosebirile dintre modul lui de viata si cel din alte tari.


Foto: www.rsf.fm

Festivaluri


Ambasadele multor tari din Romania organizeaza festivaluri sau evenimente publice cu ocazia zilei nationale. Mergi cu micutul tau la astfel de evenimente, unde poate invata despre traditiile culinare sau mestesugaresti din alte zone ale globului.

Evita insa piesele de teatru sau filmele care nu sunt recomandate copiilor. Cele mai importante opere culturale din alte tari nu sunt intotdeauna potrivite pentru un copil.

Muzica


O alta modalitate simpla de a-l face pe micutul tau sa se familiarizeze cu alte culturi este muzica. Cauta compilatii cu muzica traditionala de pe intreg mapamondul.

Pe masura ce se obisnuieste cu sunetele diferite, ar putea fi tot mai curios cu privire la instrumentele muzicale ale altor culturi. Puteti apoi cerceta impreuna pe internet particularitatile muzicale ale fiecarei regiuni.

Lectii de geografie


Chiar daca orele de geografie de la scoala ii ofera notiuni de baza, este important sa-i pui la dispozitie copilului si alte surse de informare.

O harta a lumii poate decora un perete din camera copilului tau. Un atlas ii poate oferi informatii pretioase cu privire la alte tari. Un glob pamantesc il face sa inteleaga mai bine distantele uriase care il despart de cele mai exotice locuri.

Carti care starnesc curiozitatea


Poti cauta carti cu povesti pentru copii ale altor culturi chiar si inainte ca micutul tau sa invete sa citeasca. Starneste-i interesul si imaginatia cu carti de povesti cu poze, care prezinta viata copiilor in alte colturi ale lumii.

Desene animate


Poate ca cel mai simplu mod de a stimula interesul copilului pentru alte culturi sunt desenele animate. Ofera-i micutului mai multe optiuni, nu-l lasa sa urmareasca doar desene animate americane.

Animatia japoneza si cea europeana il pot ajuta sa inteleaga mai bine particularitatile altor culturi. Pe masura ce creste, isi va aduce aminte de desenele animate din copilarie, iar modul in care l-ai educat il va face sa respecte si sa aprecieze si lucrurile care i se par straine la inceput.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare morala copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre