Cum sa ne laudam copiii

/ / Modificat: 2011-03-29
Cum sa ne laudam copiii

Unii parinti considera ca laudarea abilitatilor si performantelor copiilor pot sa le afecteze conduita, ajungand sa fie prea rasfatati.

Alti parinti, din contra, considera ca laudele ii motiveaza, astfel ca le amintesc copiilor cu fiecare ocazie cat de minunati ii considera, cat de mandri sunt de ei si cum copiii sunt centrul vietii parintilor.

Indiferent care este parerea ta despre laudele aduse copilului tau si de deciziile tale in acest domeniu, este bine sa stii urmatoarele lucruri:

  • Laudele constructive duc la cresterea respectului de sine si a increderii in fortele proprii.

  • Aceste laude imbunatatesc relatia parinte-copil, demonstrand deschiderea, respectul celor mari si aprecierea justa a calitatilor celor mici.

  • Laudele pot reprezenta un reper pentru atitudini si conduite potrivite, copiii fiind astfel constienti de ceea ce asteapta ceilalti de la ei.


  • Diferenta dintre laudele destructive si cele constructive?

    Laudele exagerate, prea generale, de genul "copil minunat", "nemaipomenit", "cea mai buna...", ajungand pana la "copilul perfect" sunt resimtite de copii ca fiind false.

    Ei isi amintesc atunci ce greseli au facut, in ce momente nu au fost chiar atat de "minunati", "nemaipomeniti" sau "perfecti" si sunt constienti mai degraba de defectele lor.

    De asemenea, ei banuiesc ca si cei mari le cunosc defectele, astfel ca pot ajunge sa nu mai aiba incredere in cei care ii lauda excesiv.

    Laudele care il pot ajuta pe copilul tau sunt cele care se refera la o situatie exacta, prin care descrii ceea ce a facut, ceea ce observi ca s-a intamplat.

    Poti sa ii spui ceea ce simti ("Sunt mandru/mandra ca ai reusit sa..."), sa ii transmiti observatiile tale ("Vad ca te-ai straduit mai mult de data aceasta si ai reusit sa..."), sau sa descrii simplu situatia ("Ai reusit sa...").

    In acest fel vei transmite copilului tau ca esti atent/a la ceea ce a reusit sa faca, iti poti exprima emotiile in raport cu modul lui de comportare intr-o situatie anume, fara sa generalizezi sau sa exagerezi reactiile tale binevoitoare de parinte.

    Fiul/fiica ta se va simti mandru/mandra ca a rezolvat situatia actuala, ca s-a comportat corect si va fi incurajat/a sa procedeze in acest mod si data viitoare.


    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Lauda copii Laudarea copilului

    Articole recomandate

    Citeste si despre