Cum sa faci copilul sa invete cu placere

/ / Modificat: 2013-09-11
Cum sa faci copilul sa invete cu placere

Temele nenumarate de facut pentru scoala, caietele intregi de invatat pentru teste si pregatirea migaloasa a proiectelor scolare dau batai de cap multor prichindei si ii determina sa devina neinteresati de procesul invatarii sau sa urasca scoala. Daca il ajuti de mic sa citeasca cu placere sau integrezi studiul si activitatile educative in programul lui zilnic, invatarea poate fi o activitate placuta si distractiva pentru el.

Insufla-i de mic placerea pentru citit

Cititul este una dintre activitatile prin care are loc invatarea la scoala si trebuie incurajat inca de dinainte de micutul sa reuseasca sa citeasca primele litere.

Citeste-i povesti, vorbeste-i despre carti, du-l in librarii si arata-i cat de minunata si distractiva este lumea cartilor.

Copiii care au probleme cu cititul manifesta probleme la invatatura si sunt cei care urasc cel mai adesea scoala.

Stabileste o rutina pentru invatat si teme

Copilul are nevoie de o rutina in tot ceea ce face. De la ore de masa, pana la ora de culcare si program de teme sau invatat, micutul are nevoie de stabilitate.

Asadar, cu cat il obisnuiesti mai de mic cu ore si program de studiu, cu atat ii va fi mai usor la scoala si nu va considera realizarea temelor zilnice o povara.

Creeaza-i un spatiu adecvat de studiu acasa

Primul pas in ceea ce priveste productivitatea copilului la scoala si in rezultate bune la invatatuta consta in crearea unui spatiu special amenajat pentru studiu.

Realizarea eficienta a temelor, invatarea corecta a lectiilor si conceperea proiectelor de scoala trebuie facute la birou, in camera copilului.

Trebuie sa aiba o sursa de lumina potrivita, astfel incat nici sa nu il deranjeze, dar nici sa-si oboseasca ochii chinuindu-se sa citeasca sau sa vada ce scrie.

Spatiul trebuie aerisit zilnic, iar sursele de distragere a atentiei tinute cat mai la distanta si inchise. Nu lasa televizorul si calculatorul in camera copilului si nu ii lasa jucarii prin apropiere.

Implica-te si fii mereu interesata de ceea ce face la scoala

Multi parinti inteleg gresit prin implicare sa rezolve temele pentru scoala si sa faca proiectele in locul copiilor.

Este unul dintre cele mai nocive lucruri pe care le poti face pentru prichindelul tau. A te implica inseamna a-l intreba constant ce face la scoala, ce a aflat interesant si a incerca sa ii pui in practica lucrurile invatate la scoala, intr-un mod distractiv.

De exemplu, daca micutul tau tocmai a invatat adunarea, va puteti distra numarand cuburi sau jucarii, deoarece il ajuta sa retina mai bine calculele si este si o sursa de bunadispozitie pentru el.

Daca una dintre materiile lui pentru scoala se refera la mediul inconjurator, ii poti exemplifica tot soiul de fenomene sau procese biologice care au loc in natura prin drumetii pe munte, plimbari prin parc sau urmarirea fenomenelor astrale, la Observatorul Astronomic.

Fa studiul mai distractiv cu ajutorul jocurilor

Atentia si concentrarea copilului vor fi imediat captate numai la auzul cuvantului joc sau joaca. De aceea, este indicat sa te folosesti de joc in insuflarea placerii pentru invatatura. Este un isntrument educativ eficient si pe intelesul copilului.

Foloseste-ti imaginatia si ajuta-l pe copilul tau sa inteleaga calculele matematice, fizica sau georgrafia ori alta materie prin diverse jocuri creative si educative, care-l ajuta sa retina mai bine informatiile esentiale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Invatatura copii Teme copii Placere citit copii Citit copii Jocuri copii

Articole recomandate

Citeste si despre