Probleme de comunicare la copii

/ / Modificat: 2011-05-27
Probleme de comunicare la copii

copil_mic_comunicare_limbajProblemele de comunicare la copii apar adesea in primii ani de viata. Unele se corecteaza usor si dispar de la sine pe masura ce copilul creste, altele persista si pot afecta calitatea vietii si dezvoltarea copilului. Ele necesita apelul la logoped sau la specialisti in vorbire care sa ii ajute sa depaseasca aceste bariere in comunicare.

Atunci cand sunt bebelusi, acestia comunica prin intermediul comportamentului. Incepand cu varsta de aproape 1 an, copiii incep sa foloseasca cuvintele pentru a se exprima. Totusi, chiar si inainte de aceasta varsta ei inteleg ceea ce spun ceilalti. Unii dintre ei dezvolta limbajul mai usor ca altii, in timp ce o parte dezvolta probleme de comunicare.

Ce sunt problemele de comunicare si care sunt acestea in functie de varsta?

Acestea apar atunci cand un copil are dificultati cu:

  • rostirea cuvintelor (nu poate rosti cuvintele corect sau clar);
  • vorbirea fluenta (ezita atunci cand leaga cuvinte sau se balbaie);
  • folosirea adecvata a cuvintelor si a gramaticii;
  • intelegerea a ceea ce spun ceilalti.

Unii copiii nu reusesc sa vorbeasca mai devreme de a 2-a aniversare, iar inainte de asta, ei comunica prin comportament, semne si gesturi.

Copii intre 1 si 2 ani

Intre 15 si 18 luni bebelusul tau ar trebui sa inceapa sa se bucure si sa exploreze limbajul si sa fie apt sa identifice anumite lucruri cand ii sunt solicitate, ca de exemplu cand il intrebi "unde e urechea ta", "unde e mami" etc. Cele mai comune probleme de comunicare la bebelusii care abia invata sa vorbeasca sunt:

  • vorbirea a mai putin de 15 cuvinte pana la 18 luni;
  • greutate in a alatura 2 cuvinte pentru a forma o propozitie pana la varsta de 2 ani;
  • incapacitatea de a urma instructiuni simple pana la 2 ani.

art_vorbit_bebelusCopii intre 2 si 3 ani

Intre 2 si 3 anisori copiii experimenteaza o dezvoltare si crestere extrem de rapide si nici limbajul nu ramane corigent la acest capitol. Pana la 2 ani, majoritatea copiilor pot sa urmeze cu usurinta instructiuni ("vino la tati", "unde e ursuletul") si sa vorbeaca de la 50 pana la 200 de cuvinte. De asemenea, ei incep sa reproduca anumite cuvinte pe care le aud frecvent in jurul lor si sa combine cuvintele in fraze. Vocabularul tipic al unui copil de 3 ani este de 200-300 de cuvinte. Ei deja incep sa foloseasca limbajul cat mai liber in propozitii si fraze, insa tot inteleg mai mult decat pot sa exprime. Cele mai frecvente probleme de comunicare la 2-3 ani sunt:

  • probleme cu auzul;
  • probleme in urmarea unor instructiuni;
  • vocabular slab dezvoltat;
  • incapacitatea de a crea fraze simple;
  • vorbire neclara si nefluenta.

Mai pot aparea probleme ca balbairea sau vorbirea peltica, care de obicei se corecteaza de la sine pe masura ce inainteaza in varsta, iar daca incep sa devina o probleme este nevoie de vizita la logoped pentru corectarea lor.

Cum ii poti ajuta pe copii sa depaseasca problemele de comunicare si sa dezvolte limbajul?

Atunci cand sunt bebelusi, ei asculta absolut tot ce spui si pe masura ce ii repeti aceleasi lucruri, el le va retine si la un moment dat le va reproduce fidel. Este esential sa vorbesti si sa comunici cu el tot timpul, inca de cand e in burtica si din ce in ce mai mult dupa nastere. Apoi, pe masura ce creste, este important sa incerci sa il inveti corect nume si cuvinte. Evita sa ii vorbesti in limbaj de bebe, cu diminutive si deformari ale termenilor si invata-l corect numele anumitor produse, lucruri sau obiecte. Ei comunica prin gesturi la aceasta varsta. Asa ca atunci cand ar vrea ceva de baut ar putea arata cu degetelul spre biberon sau spre frigider. Provoaca-l la gandire intrebandu-l daca vrea o bautura si ce fel de bautura doreste: ceai, lapte sau apa.

De la 15 luni incolo deja il poti provoca sa iti arate obiecte, sa iti aduca jucarii, sa pronunte cuvinte etc. Atata timp cat ii citesti frevent, ii canti, apelezi la jocuri de cuvinte cu el, il vei ajuta sa isi dezvolte vocabularul si vorbirea. Daca ti se pare ca micutul tau nu vorbeste corect sau are mari dificultati in a se exprima sau a pronunta cuvinte, trebuie sa mergi cu el la medic pentru mai multe investigatii.

Este important sa i se testeze auzul si vederea, pentru a se exclude dintre posibilele cauze care stau la baza problemelor de comujicare la copii Incurajeaza intalnirile dintre copiii de aceeasi varsta - in parc, la diverse cursuri, la gradinita etc. Sunt benefice pentru dezvoltarea vorbicii si comunicarii copilului. Daca probleme de comunicare nu dispar, vizita la loggoped este esentiala. Acesta il va ajuta prin metode specifice sa depaseasca problemele cu care se confrunta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme comunicare copii Dezvoltare limbaj copii Balbait copii Vorbire copii varsta Pronuntie gresita cuvinte

Articole recomandate

Citeste si despre