Terapia prin jocul cu nisip

/ / Modificat: 2011-12-05
Terapia prin jocul cu nisip

Sandplay, jocul miraculos

Imi amintesc si acum cu placere de concediile la mare cand eram micuta si de castelele de nisip. Imi amintesc senzatia pe care micuta de mine o traia atunci cand luam in mana nisipul si imi curgea printre degete, atunci cand imi scriam numele in nisip si marea il stergea si il scriam din nou.

Nisipul are calitati kinestezice. Jocul are efect terapeutic fie individual, fie de echipa. Jocul cu nisip este folosit ca terapie atat la copii, cat si la adulti, chiar si in cazul familiilor si cuplurilor. El trateaza traume, depresii, conflicte.

Sandplayul este benefic in depresie, ADHD, vindeca traume si atinge cele mai adanci niveluri ale psihicului care nu pot fi atinse printr-o terapie verbala. Este o terapie nonverbala, noninterpretativa, terapeutul fiind martor la procesul copilului.

Jocul este cea mai buna modalitate de a comunica cu copiii. Insasi contactul mainilor cu nisipul are un efect terapeutic.

Fiecare dintre noi am avut jucariile noastre preferate si ca adult parca m-as mai juca cu ele. In Sandplay therapy imbinam jucariile cu nisipul, apa si jocul.

Fiecare fetita si-a dorit la un moment dat sa aiba o papusa Barbie. Fiecare fetita si-a dorit sa fie ca Barbie. Fiecare beietel s-a visat Superman, Spiderman. Fiecare dintre noi am fost o Alba-ca-Zapada, o Cenusareasa, o Alice in Tara Minunilor, o Frumoasa in Padurea adormita.

Exista printre noi Peter Pan, exista o Doamna si un Vagabond, exista o scorpie, exista Pinocchio, exista diverse personaje pe care le intalnim in viata de zi cu zi. Exista lumi la care visam, case si bogatii pe care le-am vrea. Toate fac parte din povestea fiecaruia.

Existe momente cand ne simtim ca un Gulliver in Tara Uriasilor sau un Gulliver in Tara Picitilor si actionam ca atare. Cand suntem tristi, ne retragem pe o insula asemeni lui Robinson Crusoe sau salvam ce se mai poate intr-o barca asemeni lui Noe.

Exista atatea povesti cati oameni traiesc. Povestea ta apare in ladita, frica ta se ingroapa in nisip, gradina ta poate fi plina de trandafiri sau de cactusi, lacul tau poate fi secat. Si totusi, ce inseamna toate astea pentru tine?

Sandplay faciliteaza comunicarea, iar terapeutul este martor la povestea ta. Nu o interpreteaza, dar te sustine si problema se rezolva de la sine cu ajutorul mainilor tale, vei sti cand ai terminat.

Cum se desfasoara o sedinta de terapie cu nisip?

In cazul copiilor, mai intai terapeutul vorbeste cu parintele pentru ca acesta sa cunoasca, in mare, ceea ce face copilul.

In prima sedinta odata cu terminarea primei ladite, numite " TRAY ", terapeutul stabileste conflictele si resursele copilului sau adultului. In cele mai multe cazuri, povestea se continua in ladita urmatoare, se rezolva conflictul sau aflam despre un element nou.

In sedintele urmatoare, cu ajutorul imaginilor din ladita si a simbolurilor, terapeutul observa "cat de aproape de constient se desfasoara procesul? Ce ramane la fel, ce se schimba".

Copilul face diverse lumi in ladita, cateodata are de spus o poveste in legatura cu ceea ce a facut in ladita, altadata pur si simplu tace doar spune "eu am terminat".

Ioana Panculescu

Psiholog clinician, practicant Sandplay Therapy, psiholog in formare consiliere si psihoterapie psihanalitica

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre