12 obiceiuri care sunt mult mai periculoase decat fumatul

/ / Modificat: 2019-04-05
12 obiceiuri care sunt mult mai periculoase decat fumatul

Fumatul este un viciu care, dincolo de faptul ca ne face mult rau fizic si financiar, este si un exemplu prost pe care il dam copiilor nostri.

Dar nu este chiar cel mai rau sau, cel putin, nu e singurul. Ca ne dam sau nu seama, avem multe alte obiceiuri periculoase, chiar mai periculoase decat fumatul, desi par inofensive.

Daca identifici vreunul in comportamentul tau, poate ar fi bine sa faci niste schimbari.

Sunt cateva obiceiuri care, desi nu sunt vicii, ne afecteaza corpul si calitatea vietii cel putin la fel de mult ca fumatul.

1. Solitudinea este probabil una dintre "bolile" secolului XXI. Avem sute sau mii de prieteni pe retelele de socializare, dar foarte putini in viata reala. Contactul real cu prietenii reali este foarte important pentru a fi fericit. Psihologii atrag atentia ca singuratatea poate reduce speranta de viata a omului la fel cum o fac 15 tigari fumate pe zi.

2. Sedentarismul este un obicei prost, care a intrat in viata noastra odata cu lucrul la computer. Daca fumatul poate duce la cancer la plamani, statul pe scaun creste riscul de a te imbolnavi de cancer la colon, cancer endometrial sau cancer pulmonar. Cel putin asa indica un studiu realiyat pe 4 milioane de persoane care petreceau mult timp pe zi stand jos, fie ca munceau, se uitau la TV sau calatoreau, cu toate ca faceau regulat exercitii fizice. Sedentarismul poate duce la boli cardiace, diabet si obezitate.

3. Somnul prost sau lipsa somnului creste riscul de accidente vasculare cerbrale si de infarct miocardic.

4. Folosirea solarului este un risc major pentru sanatate. Cei care folosesc astfel de aparatura pot face cancer de piele, riscul fiind mai ridicat decat la cei care se expun prea mult la soare.

5. Alimentatia precara afecteaza sanatatea si nu vorbim aici doar despre mancarea fast food sau despre consumul ridicat de zahar sau de alimente ultraprocesate. La fel de nociv este sa sari peste micul dejun, sa "ciugulesti" toata ziua sau sa mananci foarte tarziu. Toate acestea pot duce la obezitate, diabet si boli cardiace.

6. Abuzul de medicamente si automedicatia iti pot afecta sanatatea, in loc sa te ajute, deoarece exista riscul de intoxicatii sau de supradoze.

7. Prea multa munca poate fi daunatoare. Indiferent cat de banos ar fi jobul pe care il ai, munca nu trebuie sa devina un mod de viata pentru nimeni. Nivelul ridicat de stres, suprasolicitarea, epuizarea sunt cei mai mari dusmani ai sanatatii.

8. Faptul ca nu mergi regulat la medic pentru un consult de rutina este un obicei nociv pentru ca astfel s-ar putea sa nu stii cand apar disfunctii ale organismului sau sa afli prea tarziu ca suferi de boli ce iti pot pune viata in pericol.

9. Nu ai grija de ochii tai. Intr-o lume in care petrecem o mare parte din zi cu ochii in dispozitive electronice este foarte important sa mergi regulat la oftalmolog. Ecranele de computer, tablete, smartphone si TV pot provoca sindromul de oboseala vizuala la calculator, adica ochi uscati si obositi, dureri de cap, vedere incetosata, dureri de gat, spate si umeri.

10. Stresul la care ne expunem zilnic cu buna stiinta poate provoca tot felul de boli, printre care colonul iritabil, gastrita, migrene, ulcer gastric sau infarct miocardic.

11. Sa fii coplesit de griji este ceva normal in vremurile in care traim, insa noi suntem singurii care putem controla cat de mult le lasam sa ne afecteze pentru a nu ajunge sa suferim de anxietate, de tulburari ale somnului sau de digestie.

12. Nu folosesti creme de fata hidratante si cu factor de protectie solara. Pielea trebuie protejata de razele soarelui si de substantele nocive din aer pentru a evita aparitia petelor, a ridurilor, a alunitelor si a cancerului de piele.

Pentru a te bucura de o viata lunga si fericita nu trebuie, dupa cum vezi, sa renunti doar la fumat, ci la multe alte obiceiuri care iti pun in pericol sanatatea si starea de bine.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fumat Sedentarism

Articole recomandate

Citeste si despre