Cum vad copiii lumea?

/ / Modificat: 2005-10-24
Cum vad copiii lumea?





 

Psihologii care se ocupa de adaptarea copilului la lume, au elaborat un test. Copilului, elev in scoala primara, i se da o carioca rosie si una neagra si i se propune sa coloreze trei cercuri. Primul cerc simbolizeaza "clasa" din scoala, cel de al doilea simbolizeaza "spatiul de joaca" si cel de-al treilea simbolizeaza "lumea". Culoarea rosie semnifica predominanta binelui, iar culoarea neagra cea a raului. Cu patru ani in urma "lumea" aparea totusi buna, pe cand in ziua de azi, aproape toti copiii (opt din zece) vad "lumea" in negru, rau.

Tocmai prin acest fapt explica medicii cresterea proportiei de dereglari psihice la copii. Ei spun ca au aparut o multime de copii nevrotici, care traiesc intr-o stare de teroare cvasi-permanenta.

Aceasta frica este numita "frica obsesiva". Psihologii vorbesc despre frica obsesiva, de masa, inaintea lumii inconjuratoare. Consecintele si simptome medicale ale acesteia sunt: envrezisul, defectele de vorbire, ticurile nervoase.

Aceasta nevroza afecteaza nu doar copiii din familii defavorizate; copilul unui om de afaceri aude deosebit de frecvent convorbiri legate de crime, torturi, rapiri de copii.

In Rusia sunt astazi circa 100.000 de copii asociati in grupari criminale de sine statatoare. Crimele nemotivate, stranii, savarsite de catre grupe de copii de 10-12 ani, poarta amprenta unei deosebite cruzimi, a unei veritabile ferocitati.

Printre micii criminali se afla si copii care provin din familii foarte instarite, obisnuiti sa nu duca lipsa de nimic. Reactia copilului curat, nepervertit, la suferinta straina este intotdeauna vie si profunda. La fel se intampla si in ceea ce priveste moartea. Copilul doreste ca toti sa aiba parte de bine si de bucurie.

Insusi gandul ca cineva a suferit si n-a primit, in cele din urma, mangaiere starneste un adanc cutremur in sufletul lui. Dezvoltandu-se, aceasta frica il face pe copil pasiv, timorat, nehotarat sau, dimpotriva, agresiv. Cateodata, ambele aspecte se asociaza, conform imaginii despre lume care se formeaza la copil.

Problema copilului este cum sa faci sa incerci sa birui frica? Raspunsul cel mai la indemana este foarte simplu: sa devii tu insuti fioros. Astfel, jocul preferat al unui baietel de sase ani, vesnic panicat, timid, era urmatorul: zile intregi, facand pe politistul, tortura pe scaunul electric un Mickey Mouse din plus.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre