Cum se modifica creierul copiilor cand abuzeaza de ecrane

/ / Modificat: 2020-12-08
Cum se modifica creierul copiilor cand abuzeaza de ecrane

Cate ore petrece copilul tau in fata unui ecran? Astazi, pe langa privitul la televizor, copiii petrec multe ore si in fata calculatoarelor, telefoanelor sau tabletelor.

Multi dintre parinti nu isi dau seama de consecintele pe care le pot avea aceste gadgeturi asupra sanatatii copiilor daca acestia le folosesc in exces.

Ce se intampla in creierul copiilor cand abuzeaza de ecrane?

Un studiu realizat de National Institutes of Health din SUA investigheaza modul in care expunerea excesiva la diferite dispozitive mobile afecteaza fizic copiii. Pentru a face acest lucru, scanarile cerebrale ale copiilor care stau mult timp in fata ecranelor au fost comparate cu cele ale altora care cauta alte forme de divertisment. In aceste imagini, cercetatorii s-au asigurat ca pot fi observate mai multe diferente in tiparele creierului.

Aceasta inseamna ca, petrecand mult timp in fata unui ecran, structura creierului copilului se schimba. Mai precis, aceasta cercetare indica faptul ca copiii cu varsta de 9 si 10 ani care petrec mai mult de 7 ore pe zi folosind diferite dispozitive sufera de subtierea prematura a cortexului cerebral. Ar trebui sa se tina seama de faptul ca acesta este stratul creierului care proceseaza toate informatiile legate de atingere, miros, auz etc.

Aceste rezultate sunt primele date ale unei mari investigatii care este inca in desfasurare. Cercetatorii au subliniat ca nu se poate stabili inca daca aceste schimbari in creierul copiilor se datoreaza timpului petrecut in fata ecranelor. Cu toate acestea, ei spun ca este evident ca structurile cerebrale ale copiilor care folosesc mult consolele video si telefoanele mobile sunt diferite.

Pe de alta parte, Institutul de Sanatate din Statele Unite arata ca acei copii care petrec mai mult de doua ore pe zi in fata ecranelor, obtin scoruri mai mici la rationament si la testele de limba.

Cat timp petrece copilul tau in fata tabletei sau a telefonului mobil?

Este posibil sa fi auzit de diferite studii care enumera riscurile noilor tehnologii pentru cei mici. Cu toate acestea, nu este momentul sa facem un pas inapoi si sa restrictionam utilizarea tehnologiei copiilor nostri. Tehnologia este un instrument foarte benefic pentru copii, deoarece ii ajuta, printre altele, la invatarea. Sarcina noastra ca parinti este sa ii facem sa inteleaga cum sa se bucure de ea intr-un mod sanatos, departe de dependente si riscuri.

Pentru a face acest lucru, este important de retinut ca, in functie de varsta lor, copiii pot petrece mai mult sau mai putin timp folosind ecranele. Exista diferite recomandari din partea expertilor. Iata recomandarile facute de Academia Americana de Pediatrie (AAP).

1. Se recomanda evitarea utilizarii suporturilor digitale pentru bebelusii cu varsta sub 18 sau 24 de luni.

2. Pentru copiii intre 2 si 5 ani, se recomanda limitarea accesului la ecrane la o ora pe zi, cautand intotdeauna continut adecvat varstei lor.

3. Incepand cu varsta de 6 ani, parintii trebuie sa stabileasca limite de timp si reguli cu privire la tipul de dispozitive la care au acces copiii. Gadgeturile nu trebuie folosite inainte de somn si nici nu trebuie sa inlocuiasca jocul si activitatea fizica.

4. In timpul adolescentei, este normal ca copilul nostru sa petreaca mai mult timp cu telefonul mobil. Multi adolescenti folosesc acest dispozitiv pentru a construi o parte importanta a relatiilor lor sociale. De fapt, mass-media digitala si retelele sociale pot ajuta tinerii sa inteleaga mai multe despre ei insisi si despre oamenii din jurul lor. Cu toate acestea, asigurati-va ca stiu unde sunt limitele, tipurile de comportamente de evitat si amenintarile la care ar putea fi expusi.

Sursa: guiainfantil.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii

Articole recomandate

Citeste si despre